tiistai 7. huhtikuuta 2015

Roller Derby:ä kuvaamassaPori Rolling BrigadePorilainen, vuosi sitten perustettu Roller Derby- seura:  Pori Rolling Brigade järjesti pääsiäisenä Nakkilan liikuntakeskuksessa harjoitusottelun. Poikkeuksellisesti tällä kerralla yleisökin pääsi tutustumaan lajiin. Yleisöä ja lajista kiinnostuneita oli paikalla melko paljon. Otteluun oli vapaa pääsy.

Roller Derby rantautui Suomeen 2006, ja se on saanut paljon innokkaita harrastajia. Laajaa tunnettuutta laji on saanut MTV3-kanavan mainoskatkofilmistä, jossa rullaluistelija ohittaa muut vauhdikkaasti.  

Roller Derby on rullaluistimilla pelattava täyskontaktilaji. Lajin termit ovat englanninkielisiä. Sitä pelataan ovaalin muotoisella radalla, kaksi 30 minuutin mittaista erää eli periodia. Erät jakautuvat maksimissaan 2 minuutin mittaisiin osiin, joita kutsutaan jameiksi. Kentällä on kummastakin joukkueesta viisi pelaajaa: neljä blockeria ja yksi jammer joka on pisteiden tekijä. Jammerille tippuu pisteitä vastustajajoukkueen pelaajien laillisesta ohittamisesta, toisesta kierroksesta alkaen.  Jammerin erottaa muista pelaajista kypärän päälle puetusta tähtipiposta.  Blockerit muodostavat yhdessä vastustajajoukkueen blockerien kanssa pakan, ja pelaavat yhtä aikaa sekä hyökkäävää että puolustavaa peliä. Edesauttaen oman jammerinsa läpipääsyä ja yrittäen estää vastustajien jammerin etenemistä läpi joukon.
Säännöt vaikuttavat lajiin perehtymättömästä käsittämättömiltä, mutta kentän laidalla ottelua hetken seurattua, kupletin juoni avautuu melko pian.

Kaatumiset kuuluvat pelin luonteeseen, kun otetaan tiukkaa kontaktia vastustajajoukkueesta.
Pelivarusteisiin kuuluvat oleellisena osana kypärä sekä kyynärpää- ja polvisuojat. Luistimina käytetään perinteisiä nelipyöräisiä, joissa kaksi pyörää rinnakkain edessä ja toinen pari takana. Lajin luonteeseen kuuluvat myös erilaiset somisteet pukeutumisessa, sekä tiivis joukkuehengen nostattaminen. Laji on melko naisvaltainen, mutta miehiäkin on mukana: Pori Rolling Brigade:ssa heitä on kolme. Yläikärajaa osallistumiselle ei ole, mutta laji on tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Mukaan Roller Derbyyn pääsee siedettävällä rahallisella sijoituksella. Kokeilemaan pääsee ilmaiseksi lainavarusteilla, ja seurat ottavat mielellään uusia pelaajia riveihinsä.
Seuraava tilaisuus tutustua lajiin, ja päästä kokeilemaan on toukokuun 3. päivänä, jolloin Porilaisseura järjestää Open Skate tapahtuman. Sosiaalisessa mediassa ja internetissä on lisätietoa, kun hakusanoiksi laittaa ”Pori Rolling Brigade”.

Kuinka kävi pääsiäissunnuntain ottelussa?
Porilaiset kohtasi Tampere-Seinäjoki-koalition, jotka olivat saapuneet innokkaina paikalle. ”Tammerjoki” vei voiton 389 – 116. Tuomarit ja toimitsijat tulivat eri puolilta Suomea.
Liikkumisen ilo ja riemu oli käsin kosketeltavissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...