29.9.15

Ruskaa ja paskaa


Otsikko on ruma mutta tavallista suomalaista puhekieltä. Älkää takertuko siihen vaan katsokaa vaikkapa tätä, mielestäni melko postikorttimaista maisemaa Noormarkusta. Kuva on otettu keväällä, mutta muokattu tähän asuun vasta eilen. Kun ei ollut muutakaan tekemistä.



 ________


Aamulla oli  maan rajassa miinuksen puolella. Mutta vain paikoittain tai paikoitellen. Mittari näytti pari astetta plussaa, virallinen mittauspiste tasan yhtä.
Mutta se ja sama; syksyn viilein aamu. Kylmältä ei tunnu.

Puiston puiden lehdet kellastuvat. Viime vuoteen verrattuna viikon verran "myöhässä". Värimaailman kuvaaminen on tähän aikaan vuodesta suosittua, eikä ihme:  Onhan se kaunis.
Kuvasin pokkarilla ja osin "järkkärilläkin" ikkunastani avautuvaa maisemaa vuoden ajan joka päivä. Nyttemmin vain silloin tällöin, ehkä kerran viikossa kuva, tai kun on kuvattavaksi yltävää nähtävissä.



Tarvikehankinta ja päivittyminen


Tabletin käyttöjärjestelmä päivittyi yöllä versiosta 8, uusimpaan versioon joka taitaa olla jotain 9.0.1.
Sen mukana tuli uudistuksia ja parannuksia vakauteen. Hyvin tuo on toiminut vanhallakin, ja yleensä en piittaa päivityksistä päivittämisen tähden. Moniajoa olen kaivannut ja se on nyt toteutettu.

Käytän tablettia enimmäkseen lehtien lukuun ja elokuvien katseluun. Mutta on siinä kamerakin. Ja mukava kuvankäsittelyohjelma arkipäiväiseen yksinkertaiseen käyttöön.
Kortinlukija on kuitenkin jäänyt pois sen varustelusta. Se täytyy hankkia erikseen, jos kokee tarvitsevansa. Minä koin, selasin nettiä, ja totesin että on tosiaan "tyhmää maksaa liikaa". Giganttiin siis. Seillä 20 eur, muualla melkein tuplat ja parissa kaupassa triplat. Ei saa tarvikkeena.

Mutta inhoan siinä kaupassa asioimista. Olivat minun kaltaisilleni luoneet systeemin nettiin jossa saattoi "tilata" haluamansa kamppeen ja noutaa sen liikkkeen aulassa sijaitsevasta noutopisteestä. Maksaakin sen sitten siinä samassa paikassa. Tilasin, menin ja maksoin. Ja kaikki toimi niin kuin pitikin. Tämä osaa RAWitkin, jopa canonin uudemmat versiot.

Kortinlukija toimii hyvin, mutta siinä on jokunen oma kommervenkkinsä. Hakemistorakenne pitää olla tietynlainen ja tiedostojen nimet kameran laatimia alkuperäisiä. Muutoin ei näy sisältöä. Apple on melko neuroottinen joissakin asioissa, mutta eipä siihen tarvitse mitään virusohjelmia laittaa. Tai en  ainakaan minä laita. Kukin tehköön miten tykkää.


Kortinlukija ei anna ainakaan pikaisen tutkimisen perusteella käyttää muistikorttia massamuistilaitteena. Eli tieto kulkee vain kortilta tabiin. Ei päiin vastoin. Netin yli siirto tabletilta isommalle koneelle jatkuu siis edelleen. Käytän siihen Flickriä. <------- tuossa on linkki!
Kuvakirjasto osaa exifit; kuvatiedostojen metatiedot joista voi katsoa miten kuva on muodostunut ja milloin. Kun kyseessä on "puhdas" tiedosto johon ei ole tehty nimelllätallennuksia.

Otin pari kuvaa ikkunasta: Pokkarilla ja nyt myös tabletilla. Liitin niiden "exifit" kuviin, ja muokkasin nettiin sopiviksi. Kuvia ei ole käsitelty muutoin, eli ovat vertailukelpoisia.

Olympus Tough - pokkarilla otettu, aivan tavallinen "räpsy". Tekstitkin saa luettavaan kkoon kun klikkaa kuvan isommaksi.


iPadin kuva vastaa huomattavasti enemmän todellisuutta. Dokumenttikamerana se on hyvä.
Mutta melko outoa ottaa kuvia mokomalla lätkällä. Kuvan exif-tiedoista voi todeta että kameransa speksit ovat aika mojovat, mutta laadullinen puoli on massatuotantoon ymmärrettävästi sovitettua tavaraa.




Laitan vielä yhden valokuvausteknisen havainnon, heille joita aihepiiri  kiinnostaa. Tämähän on valokuvablogi.




Kas kun  7D mk2 ei tue laajennusta alle 100 ison. Vanha 5D 0-markki sen sijaan laajennettuna 50 ISO. Filmiaikana pienellä isolla haettiin enennkaikkea rakeettomuutta: Kodak ektar 25 ISO.

Kaikki pitää kokeilla: en ole tarvinnut ISO 50 arvoa vielä mihinkään, mutta ainakaan kohinaan se ei vaikuta kun muut asiat ovat kunnossa. Kuvapari just nyt, 5D ikkunan läpi 24-105 4L @105. Molemmat f8, aika lyheni puoleen: 1/100:sta 1/200:aan kun iso tuplautui. Eli kaikki sääntöjen mukaan. Pieni 1:1 rajausero rawkonvertterissa. Ei säätöjä vaan suoraan "save image as-" ja "save for web, 100%"
Isolaajennuksella ei saada nyky-digiaikana muuta etua kuin ND-suodattimen korvaavuus silloin kun valoa on liikaa eikä lyhyinkään  valotusaikakaan ole riittävän lyhyt. On muitakin tilanteita, mutta ne selviävät vastaan tullessaan.

7D-rungon lyhyin valotusaika on 1/8000 s. Puolet nopeampi kuin 5D:n josssa isolaajennus 100 isosta 50 isoon on. Eli sen takia siinä ei ole alapään isolaajennusta.
Natiivi riittää.


Samoin tämä tältä päivältä, tai aamulta.
Menkää ulkoilemaan!






__

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain tilaajille - interpoloitu

Luotu 26.3.2024 Täydennys loppuun 27.3.2024 Tämä postaus kuten muutama muukin näkyy blogiani seuraaville, kun en sitä jakele somessa. Sanoma...