torstai 5. toukokuuta 2016

Kemiaa


Laitoin tänään kemiat kuntoon. Tarkoitan filminkehityksessä käytettäviä kemikaaleja, joita kemioiksi kutsutaan. Prosessi kooostuu kolmesta, jossain tapauksessa neljästä aineesta. Mutta kahdellakin onnistuu.
Jos neljä, niin  1: kehite, 2: keskeyte, 3: kiinnite, 4: lopphuuhtelu. Lisäksi tarvitaan vettä, virtaavaa sellaista -melko paljon.

Sekoitin ylläolevan kehitteen, mutta tein puolikkaan "satsin", koska rullafilmiä varten tarvitsemani nestemäärä on juuri puolet pakkauksen mahdollistamasta määrästä. Punnitsin jauhekomponentit ja jaoin kahteen erään. Sekoituksessa käytin mittalaseja, vaikka vaakakin houutteli. Ominaispaino kuitenkin eroaa 40 asteisella vedellä johon jauheet sekoitetaan, 20 asteisesta.
Pilkunnussimiseksi homma menee, koska ainemäärät ovat pieniä. Ämpärikaupalla sekoitettaessa ei ole niin tarkkaa.

Stock- liuos on suoraan käyttövalmis, mutta jos filmejä on paljon, se voidaan laimentaa 1:3 käyttöliuokseksi. Vähäisellä filmimäärällä ja tiheällä kuvaustaajuudella stock on käyttökelpoisempi. Diagrammi ja taulukot kertovat miksi.
Kiinnite on nestemuodossa, laimennus yksinkertaista. Yksi osa väkevää, neljä osaa vettä. Suoraan puoli litraa.


Valmis filmikemia uolen litran pulloissa. Päädyn käyttämään stock-kehitettä.
tein keskeytteenkin, vaikka se ei ole aivan välttämätön. Sillä saa kuitenkin kehitysprosessin pysähtymään juuri silloin kun sen pitääkin päättyä.
Etikka-keskeyte ajaa asian hyvin.
Huuhteluainetta en käytä, koska vesimaksumme on vakio. Se lyhentäisi filmin pesuaikaa kiinnitteen jälkeen noin viidesosaan, ilman ainetta filmiä pitää huuhdella kemioiden jälkeen vedellä noin 20-30 minuuttia.

Etenen hitaasti, päivän kerrallaan. Olisin voinuut kuvata filmin,  sekoittaa aineet ja laittaa filmin spiraalille samana päivänä kun tarpeet tulivat, mutta hiljaa hyvä tulee. Toivottavasti.

Huomenissa pimiöön (vaatehuone aamulla,  ennen puoltapäivää), ja filmi kehitykseen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...