torstai 3. marraskuuta 2016

Lampun henki Ties monesko "hurahdus"Lopusta alkuun, eli "viimeisin" lamppu: Kosmos
-siitä jokunen sana "johdannon" jälkeen, kirjoitelman lopussa


Mistä tämä sai alkunsa

 11 päivää sitten: 24. lokakuuta, tapahtui niin että mentiin rautakauppaan ostamaan saavia. Jotta saataisiin koottua haravoidut lehdet, ja vietyä ne kätevästi pois "tontilta".
Samalla katseltiin öljylamppuja, joita oli tuotu tyrkylle monenemoista; kokoista, näköistä ja hintaista. Öljylamppu näyttää olevan tämän myöhäissyksyn ja alkavan talven hittituote. Kaikkien jouluvalojen ja -koristeiden joukossa. Tai en ole aiemmin kiinnittänyt asiaan huomiota, kun marssinut suoraan led-valonaruosastolle.

Puuilo- niminen "rautakauppa":
paljon myrskylyhtyä 8 eurolla.
Korkeus 40 cm +sanka 12 cm

Vaimo hankki talouteemme, pimeiden iltojen valontuojaksi terassille, ylläkuvatun mustanpuhuvan myrskylyhtymallisen öljylampun. Aavistamatta aikeitani. Olin jo viikon verran lukenut sattumalta löytämääni aihetta, erilaisista öljylampuista. Tai oikeastaan se on petroolia joka niissä toimii polttoaineena. Eräänlaista öljyä sekin: Lamppuöljyä, kerosiinia, petroolia, valopetroolia, paloöljyä, parafiinia -monta nimimitystä,
jokseenkin sama aine.
Viimeinen niitti "lamppuhurahdukseeni" löytyi Masinistit-foorumilta, kuten monta kertaa vuosien varrella. Jos aihe kiinnostaa, tai muutenkin; viestiketju löytyy tästä.


Kului pari päivää . . .

 Joku meinaa nyt, että sen täytyi saada oma lamppu, ja parempi kuin tuo edellinen joka aivan hyvin ajaa asiansa. Ei täytynyt! lamppu oli jo hankittu, nyt on kyse enemmänkin esineestä.
Luin jostain spesifistä lähteestä, että Feuerhand on "se"  "The" tai oikeastaan "Das" myrskylyhty, kaikkien kiinalaisten lamppujen tappaja. Ja kuinka ollakaan, löysin eräästä kaupasta tarjouksen jossa tätä ihmettä myytiin puoleen hintaan. Päätä pahkaa ryntäsin kauppaan hakemaan halvimman version tästä melkein kulttiesineestä, myrskylyhtyjen ihmeellisessä maailmassa.

Feuerhand Baby Special 276, sinkitty "au naturel"


Käsite Petromax


Olin saanut lamppuhurahduksen hännästä kiinni, ja nälkä tapaa kasvaa syödessä. Edellä linkittämälläni foorumilla puhutaan etupäässä voimavalolampuista. Petroolilla toimivista todella valovoimaisista, joiden englanninkielinen nimitys on Pressure lantern, jossa ensimmäinen sana tarkoittaa paineella toimivaa, ja jälkimäinen öljylamppua -yleisnimityksenä.
Tunnetuin valmistaja ja tuotemerkki on alunperin saksalainen Petromax, joka on saanut nimensä lampun Max- nimiseltä keksijältään.
Lamppua myydään edelleen samalla merkillä, mutta valmistus on siirtynyt Kiinaan, kuten monen muunkin tavaran. Saksalaistehtaan alkuperäiset koneet siirtyivät Prahan kautta sinne, ja homma jatkuu.

Petromaxille on sittemmin ilmestynyt useita kopioiden valmistajia: Jokseenkin identtisiä ja hyviäkin kopioita, nimiltään muunmuassa: Sea Anchor, Butterfly, Tower . . .Samalla toimintatavalla toimivia lamppuja valmistetaan myös Tilley, Coleman, ja ties millä merkillä.
Tilley on edelleen brittiläinen, sotateollisuuteen lamppua valmistamaan alkanut tehdas.
Tilley on saanut suomalaiisen nimenkin: Tillikka.

Kiersin melkein kaikki Porin kirpputorit, lampunkuvat silmissäni. Löysinkin yhden Petromax-kopion; Sea Anchor:in, mutta siitä puuttui lasi, mäntä jolla paine saadaan aikaan -oli rikki. Muutoin kaikenlaiset lamput loistivat poissaolollaan.

Tower brand petromax style pressure lantern.
Nr. 909  350 C.P.

Sitten eräänä päivänä FaceBook-kaverini tarjosi ostaa Petromaxia. Lupasin palata asiaan tilipäivänä.
Asia sai jatkoa, kun keskustelimme kopioista, ja löytämästäni kirppari-kiinalaisesta. Hän oli tutkinut tarjoamaansa lamppua, ja sekin osoittautui kopioksi. Hinta laski sen mukaisesti, ja ostin lampun jo ennen tilipäivääni.
Niin terssin kaiteella patsasteli Tower-merkkinen suora kopio Petromax 828 rapidista. Se on identtinen toisen kopion Sea Anchor 909 kanssa, numeroa myöden.
350 cp tarkoittaa mallimerkinnässä valovoimaa. 500 cp on tunnetumpi, valovoimaisin Petromax. Mutta tämä on käytännössä ihmissilmän näkemänä aivan yhtä kirkas. Kyse on kandeloista. Ei lumeneista  :)
Näistä lampuista voisi kirjoittaa loppuillan, ja huomisenkin, mutta jätän lisätiedon hakemisen kiinnostuneille. Netti on väärällään asiaa öljylampuista, jotka ovat aika suosittuja keräilyesineinä ja virittelyn kohteina.


Tässä muutaman kuvan ja yhden kuvaamani videon verran
havaintoja lampusta ja sen toiminnasta:


Tolpassa Feuerhand.  Kaiteella voimavalolamppu joka valaisee hyvin koko pihan.
Nämä ovat melko kinkkisiä kuvattavia. Siis saada kuva joka vastaisi jotenkin tilannetta.

Painelampun valo muodostuu kevlar-kuidusta valmistetussa "sukassa",  johon paineistettu petrooli johdatetaan sumuna joka syttyy. Sukka joka on ollut käytössä, ei kestä kosketusta vaan hajoaa tomuksi. Tässä kuvassa käyttämätön sukka, solmittuna palopäähän.

Voimavalolamppu ja taustalla Kosmos

Sukkia eli mantteleita
Tarpeellista tavaraa. Sinolilla esilämmitetään voimavalolamppu ennen varsinaista sytytystä
Sitten:  pienempi, mutta ei yhtään vähäisempi,
vaan ehkä mielenkiintoisin perinteiltään


Tuli puheeksi, tai vaimoni mainitsi uuden mielenkiinnonkohteeni, käydessämme eräässä paikassa jota en halua kertoa koska en ole pyytänyt lupaa kertoa alkuperää -enkä ehkä pyytäisikään.
Kotiin palatessamme mukana oli tämä seinälampetilla varustettu Kosmos- merkkinen öljylamppu.
Kosmos ei tässä tapauksessa viittaa Neuvostoliittoon tai kosmoskyniin. Kyseessä on jälleen saksalainen Kosmos Brenner, jossa brenner saksan sanana tarkoittaa poltinta, ja kosmos on tuotemerkki.

Tutkittuani taustoja, sain tietää että Kosmos on alkujaan ranskalainen merkki. Ja jokseenkin identtinen legendaarisen, "lamppupiireissä" käsitteeksi muodostuneen  Matadorin kanssa. Kyse on siis tuosta messinkisestä poltin- osasta. Öljysäiliö on tässä tapauksessa saanut pohjaansa leiman: Camerco - made in Germany.Antiikkiesineiden keräilijät keskittyvät suurimmalta osalta tähän lampputyyliin, eri vesioineen.
"Tutkimukseni" lampun iän ja muiden taustojen osalta ovat vielä kesken.
Lapin Metsämuseossa on samanlainen  :)


Kosmos Brenner- polttimen sydän, aivan lyhyelle säädettynäKosmoksen sydän on oma lukunsa:
Leveä sydän liertyy letkumaiseksi ympyräksi, kun se syötetään polttimeen.
Tämän lampun sydän on 50 milliä leveä. Mittasin sen, koska lampussa oleva sydän on pian lopussa.
Näiden varsinaisten öljylamppujen koot ilmoitetaan linjoina. 50mm leveää sydäntä käyttävä poltin kuuluu 10''' lamppuun. Eli kymmenen linjan kokoiseen. Linja merkitään kolmella heittomerkillä: ' ' '
Yksi linja on pituudeltaan 1/16 tuumaa, mutta mitta vaihtelee jonkin verran eri valmistajien ja valmistusmaiden välillä. Nykyisin käytetään enimmäkseen millimetrimittoja.


 Kosmoksen sytytys. Ja sammutus puhaltamatta. Alleviivasin sanan öljylamppu, koska kyseessä on myrskylyhdystä poikkeava lamppu. Näitä on käytetty kodin valaisemiseen, niin sein- pöytä- kuin kattovalaisimina, erilaisin varjostimin ja lasein /kuupin varustettuina. Jopa kattokruunumallisina. 

Laitoin uuden sydämen tilaukseen. Lamppuihn saa hyvin varaosia ja tarvikkeita. Päädyin tilaamaan sydämen Tunnelman tuojat- nimiseltä verkkokaupalta. Käynti sivulla voi tulla kalliiksi.
Myös Forssassa toimiva osto- ja myyntiliike Lindstedt on hyvin varustettu osien ja lamppujen hankintapaikka. 

Ympyrä tämän päivityksen osalta on nyt sulkeutunut. Aloituskuva ja viimeinen lamppu kohtasivat. 


Lopuksi video "kevlarin hohteesta" joka päätyy lampun sammumiseen
"kuin saunan lamppu". 

 


Tiedättekö mistä kyseinen sanonta tulee??
(sammui kuin saunan lamppu)
Ei-kaupallisia iedotteita:

  • Suraava hurahduksen aihe tai vanhan uudelleen herättäminen on jo kypsymässä: sanan varsinaisessa merkityksessä.
  • www-sivuni: lehmuksenoksa, on saanut tänään uuden ilmiasun ja sen sisältö muotoutuu hiljalleen takaisin entisen laisesksi, vähemmän kaupalliseksi
Porissa, Toejoella: 3. lokakuuta 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...