torstai 30. marraskuuta 2017

Miitä Suomessa näkyy somessa nyt


Tämän aamun lööppi somessa kertoi, miten Teosto: tekijänoikeuksienpuolustusjärjrestö,  on estänyt tuhannet videot YouTubessa näkymästä maassani Suomessa. Minulla oli muutakin ajateltavaa, mutta kun muutama omakin video oli mennyt estoon, käynnistin isomman tietokoneen ja latasin sille Opera -webselaimen, jolla voi kätevimmin siirtää itsensä esimerkiksi naapurimaahamme Ruotsiin, jossa ei ole TEOSTOa. Tai on varmaan joku vastaava instituutio, mutta joka ei ainakaan vielä ole alkanut Googlea pelottelemaan. Google omistaa YouTuben. Minä taas välillisesti omistan sinne lataamani videot. TEOSTO ei sinänsä kieltänyt videoiden näyttämistä. Kyseessä oli Googlen ylireagointi ja näpäytys.
Asia korjaantui parin päivän aikana.Mutta tämä ajankohta

Fyysisesti pysyin Suomessa, Porin Toejoella kuten ennenkin. Mutta Internetin mielestä olin Ruotsissa, kun Gangnam style alkoi soida, ja esittäjä nonka nimeä en nyt muista; sätkiä ruudulla. 42 tuumaisella suurella ruudulla, niin että koko huone välkkyi kaamoksellisen aamun hämäryydessä.
Kuten kuva yllä näyttää.

Miksi Gangnam style?

Otin Gangnam stylen esimerkiksi. Koska TEOSTO väittää omistavansa tämän eteläkorealaisen materiaalin.  Ruutuun pomppasi ylläoleva ilmoitus.
Radiossa haastateltiin jotain TEOSTOn pääjehua, joka sanoi ettei teosto omista materiaalia, ja asia on korjattu youtubeen.
Osassa kyseisiä videoita on edelleen sama ilmoitus: TEOSTO ei ole häipynyt mihinkään. Osassa näkyy ilmoitus, ettei video ole katsottavissa maassasi.

Niin: Gangnam style! Miksi otin juuri sen tarkasteluni kohteeksi?
Siksi, koska sillä on 3 003 226 513 näyttökertaa.
Siksi koska vähintään
kolmemiljardiakolmemiljoonaakaksisataakaksikymmentäkuusituhattaviisisataakolmetoista
henkilöä, robottia, ja institutionaalista toimijaa on sen katsonut kuunnellut tai nähnyt: viimeisenä TEOSTO, joka päätti että sekin kuuluu johonkin kategoriaan joka ei ole sovelias kunneivat he siitä taida saada euroa tai jeniä.
Google saattoi ylireagoida tai olla vaan tarkkana, ettei Suomeen parane mitä vaan tuubaa pistää vapaasti katsottavaksi.

Vaihdan konetta, ja jatkan kirjoitusta Ruotsista käsin. Ihan vaan kokeeksi

Nå niin; heja allihooppa!

Linkitetäänpä tähän edelläkertomani video, jota en saanut tavallisella selaimella (ikivanha firefox ja vanhentunut iMacin lumileo) näkyviin.


Arvasin että käy edelleen näin, kun ylläolevaa videolinkkiä klikkaa:

(kuvakaappaus)


Sitten tein näin, ruåtsin verkossa toimivalla toisella koneella, kuvattu ruudulta:


Voilá!Hyvää illanjatkoa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...