26.5.18

Kuvauskohteena kukkiva marjaomena

Parkkipaikkani tuntumassa kasvaa marjaomenapensas. Olen kuvannut sitä mustavalkofilmille, mutta myös diginä. En niinkään eri vaiheita, mutta nyt kuitenkin kaksi eriaikaista otosta josta tänään ottamaani syvennyin enemmän.
Aihe tai kohde on kameralle ja optiikalle haastava, melkein vaikea. Yksityiskohtia on hirmuinen määrä, ja niitä on vaikea purematta niellä.
En ole saanut enkä saanut vieläkään kuvaa johon olisin täysin tyytyväinen. Mutta yrittää pitää


Otin 21.5.2018 kuvan, jossa pensaasen olivat ilmestyneet kukkien alut; nuput. Kuva on suoraan kamerasta ladattu jpg. Nikon D7000 ja 18-250 sigma. Kuvausajankohta illalla, klo 19

.

Tänään, kun kukinta alkaa olla parhaimmillaan, otin kuvan aamuauringon valossa.
Jälleen kameran luoma jpg-kuva. Sama kamera, sama linssi, samat säädöt.

.

Edellisen kuvan värimaailma ei sopinut ollenkaan "silmääni". Otin käsittelyyn muistikortille tallentuneen raakakuvan, eli sen kuuluisan RAW:in. Varjokohdat jätin haluamani kontrastin takia tukkoon.
Katseltuani aikani näitä kuvia, otin hyllystä toisen kameran ja siihen hyväpiirtoisena pidetyn objektiivin. Uudelleen puskan äärelle:


Täyskenno ja T&S



Väritoisto on tässä täyskennoisella otetussa kuvassa suunnilleen sama kuin luonnossakin.
Otin ensimmäisen kuvan "tarkennusapua" käyttäen. Käyttämäni objektiivi on käsitarkenteinen T&S linssi. Tarkentaessa voi turvautua kameran tarkennuspisteisiin, joista valittu välähtää ja kuuluu piippaus kun tarkennus on kohdallaan.

.

Otin toisen kuvan, käyttämättä edeläkuvaamaani tarkennustapaa.



.
Otin jälkimäisen kuvan aukolla 8. Sääsin tarkennuksen f8 mukaan joka objektiivin tarkennusrenkaan alla olevan "taulukon" mukaan tuottaa kuvan joka on terävä noin 1,2 metristä äärettömään.
Kaikkihan tuntevat ääretön-merkin: kyljellään olevan "kasin".
Kuvista voi katsoa onko eroa.



Puhelimella helposti ?



Puhelimellahan nykyään kaikki kuvataan?
Katseltuani edelläolevia kuvia koneellani, ennen ja jälkeen- muokkauksia, värisäätöjä ja muita, päätin mennä vielä kerran aiheen äärelle: puhelimen kanssa.
Saadakseni mahdollisimman tärähtämättömiä kuvia, laitoin puhelimen gimbaaliin; dji:n osmo-vakaajaan ja otin kuvat sekä vakaajan ohjelmalla että puhelimen omalla kamerasoftalla.
Tämä ensimmäinen puhelimen omalla. Ja jiipekkinä. Rawiakin puhelimeni osaa, mutta sillä en ole saanut mitään mainittavaa parannusta aikaan, kun kyseessä  melko helppo kohde.


Lopuksi tästä aiheesta puhelinkuva, dji-go softaa käyttäen. Pikaisella vikaisulla eroa ei kovasti ole, mutta jotain varjopaikkojen sävyeroa kuitenkin.



Puhelimen kuvat voi jättää omaan arvoonsa, mutta paras kamera on usein se joka on mukana.
Ensimmäiset kuvat on otettu Nikonilla, joka on tunnetusti dokumentaristien kameravalinta. Täyskennoinen on puolestaan canon, jota luonto- ja maisemakuvaajat sekä muut taiteilijat suosivat. Tämä jaottelu ei ole oma mielipiteeni, mutta voin sen itsekin allekirjoittaa.

Parin kuukauden "lomokuvauskin" on edelleen voimissaan ja kiinnostaa. Mutta siitä jälleen ehkä seuraavassa postauksessani. Sekä pimiöhommista.
Nyt on aika kuvata enemmän,  ja kirjoittaa vähemmän.



.
..

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näyttelykuvia

 Pictures at an Exhibition   tai  Tableaux d'une exposition : Englanniksi ja ranskaksi, tämän julkaisun otsikoksi asti heränneelle ajatu...