18.8.18

Toivepuisto


Porin kaupunki asetti haettavaksi 150 000 euroa rakkaudella porilaisille-hyvinvointirahaa. Saajat julkaistiin kaupungin verkkosivuilla kesäkuun alussa. Asiaan voi tutustua tästä linkistä.

Yksi rahaa saaneista hankkeista on:  Toivepuisto, jolle myönnettiin 6000 euroa.
Hankkeen kuvaus, suora lainaus kaupungin sivulta:

"Toivepuisto – toiveiden puisto rakkaudella porilaisille!
Kiertokadun, Satakunnankadun ja Rautatienpuistokadun kainalossa uinuva puisto rakennetaan viihtyisäksi keitaaksi kehittyvän kaupungin sydämeen. Yhdessä tekeminen, osallistuminen, esteettömyys, virikkeellisyys, elämyksellisyys, pedagogisuus, Green Care ja tämän päivän älypuiston mahdollisuudet ovat Toivepuiston teemoja ja tavoitteita.
Kesän 2018 aikana rakennetaan puutarhavaja, jonka seinälle ripustettavalle valkokankaalle heijastetaan elokuvia alkusyksyn pimenevinä iltoina. Vajan ympäristöön maisemoidaan kivillä ja penkeillä istuma- ja piknikpaikkoja. Puistossa tullaan järjestämään tulevina vuosina monenlaisia tapahtumia: tarinatuokioita, runoiltoja, elokuva- ja musiikkiesityksiä, kevään heräämisen juhlia ja jouluisia seikkailupolkuja. Lapsille järjestetään kasvien tunnistusta ja puistossa voi kokea myös liikunnan iloa kahvakuulan, petankin, taichin ja joogan muodossa."  -  lainaus päättyy 




Niin - entä sitten ?

 

Asia ja juttu kiinnostaa, koska asuimme vielä pari vuotta sitten kyseisen Toivepuiston laidalla, Kiertokadulla. Muutimme pois syyskuussa 2016, nykyiseen asuinpaikkaamme rivitalonpäätyyn Toejoelle. Emme asuneet Kiertokadulla pitkää aikaa; kaksi ja puoli vuotta suunnilleen, tammikuun loppupuolelta 2014.

Sinä aikana kuvasin paljon sama näkymää: Puistonäkymää parvekkeeltamme. Otin melkein joka päivä kuvan samaan kohtaan asetetulla kameralla. Kamera vaihtui toiseen ajan kuluessa, mutta tavoittelemani vuodenaikojen kuluessa muuttuva näkymä tallentui nopeutetuksi videoksi, josta osia latasin YouTubeen. Tässä niistä yksi:







Otin viimeisen kuvan 25. syyskuuta 2016. Jätimme asunnon avaimet keittiön ikkunalaudalle, ja suljimme oven perässämme.



Palasin eilen (17.8.2018) puistoon ja "kulmille"

 

Toivepuisto-hanke on käynnistynyt, ja talkoita pidetty. Puisto on saanut uutta ilmettä. Puutarhaseura hehkuttaa toiminnallaan ja kansa valittaa ja kiukuttelee "kansassa",  eli Satakunnan Kansassa (lehti)  -sen verkkosivuilla ja pian varmaan paperisen version yleisönosastossakin,  tekstiviestipalstalla.
Kaikki on siis niin kuin pitääkin.



Miltä siellä näyttää nyt?

 




17.8.2018

ennen









Muuta


Kun noilla nurkilla olin kiertelin myös Keskuspuistossa, Kiertokadun "sisäpuolella". Kävin rautatieasemalla ja matkakeskuksessakin. Kuvia kertyi niistä enemmän kuin tästä Toivepuistosta joka ei minua oikeastaan kiinnostanut eikä kiinnosta niin paljoa että olisin sitä enempää dokumentoinut.




Kiertokatu 18, taustalla 16. Talojen peruskorjausta aloiteltiin, kun olimme muuttamassa pois. Nyt korjaus ja ehostus on ilmeisesti valmis. Kuva raikkaasta kerrostalosta syntyi niinsanotusti "laakista". Siirrettyäni kuvat kameran muistista koneelle, olin aikeissa alkaa muokata tätä jonkinlaiseen julkaisukuntoon. Mutta pääsin kerrankin vähällä. Tai jouduin pidättelemään itseäni, tarttumasta kuvaan enempää kuin koon ja pakkauslaadun osalta.
Olin tehnyt tarvittavat säädöt ja perspektiivinasettelut jo kuvaa kameralla ottaessani. Käytin objektiivia jossa on perspektiivinkorjaussäätö, ja runkona täyskennoista jolloin objektiivin kuva-ala on polttovälin mukainen. Riittävän laaja.




Sama talo, makuuhuoneemme ikkunasta kuvattuna, kadun toiselta puolelta. Sen seinästä näki sään lauhtuneen. Raudoitusten päät kuultavat huurteena talon seinissä.





Keskuspuistosssa, näkymää pohjoiseen. Pari taloa on vielä ruskeammassa alkuperäisvärissä. Omaan silmääni se sopii hyvin, jotenkin juurevampana kuin tuo edellä kuvaamani limevihreä tai mikälie.




Kiertokadun "kurvissa" ovat talot saaneet uutta väriä jo aiemmin. Kuva helmikuulta 2014






Isompi muutos asema-aukiolla



Ennen purkua ja kampuksen rakennusta





 . . . ja uusi kampus valmiina.





Asema-aukio muuttui täysin. Uusi matkakeskus, kuvattuna rautatieaseman portailta vuosi sitten.






Ja eilinen, 17.8.2018-  kuva edellisestä oikealle. Kampuksen ja rautatien väliin rakentuu kerrostaloja. kaksi harjakorkeudessa, ja kolmatta perustetu jos oikein näin tai katsoin.




Lopuksi kolmen kuvan panoraama, aseman eteläpuolelta kampuksen suuntaan

 






Porissa, Toejoella: 18.8.2018
.
..
...
..
.


2 kommenttia:

  1. Moikka Jorma, sopiiko, että linkkaan blogisi tuon Toivepuiston osalta seuramme nettisivuille. Kaikkea materiaalia, mitä sinulla Toivepuistosta on, ottaisimme mielellämme vastaan puistoprojektimme dokumentoimiseksi😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii linkata. Pitääpä vähän penkoa arkistoa. Teen vaikka uuden blogipäivityksen kun löydän materiaalia.
      Kiitos viestistä :)

      Poista

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...