24.9.18

Skannausprojektin aloitus






Tämä kuva askarruttaa mieltäni. Se on liimattu tiukasti albumin lehteen, ainoana liimattuna; muut ovat isompia, ja pujotettu kulmistaan albumin kuvapidikkeisiin. 

Kuva on pienikokoinen: 52 mm leveä, 42 mm korkea. Uskon että kuva on otettu savupirtissä lasinegatiiville. Se mitä kuvassa jotenkin hämmästelen, on oikeanpuoleisen miehen vaatetus. Housuja lukuunottamatta se vaikuttaa melko modernilta, siis jollain tavalla nykyaikaankin sopivalta. Hiusmalli on ajaton. Pojan hiusmalli on tyypillinen "pata".
Kuva on sommitelmaltaan onnistunut. Valokin miellyttää silmääni. Henkilöiden katseiden suunnat ovat mielenkiintoisia.


Tästä on hyvä aloittaa




Kuva on ensimmäinen skannaamani, aloittaessani tallennusrupeamaa jossa siirrän äidiltäni saamani valokuvat sähköiseen muotoon. Tai ainakin osan niistä. Olen ryhtynyt hommaan aiemminkin, useita kertoja. Mutta työ on jäänyt kesken heti alkuunsa, tai olen alkanut skannata kuvia sieltä täältä, ilman mitään järjestystä.



Pienet kuvat ensin




Nyt lähdin alkuun, käymällä irtokuvat läpi, ja erottamalla pienet paperikuvat ensimmäisenä skannattaviksi. Niitäkin on satoja: kuvia jotka on vedostettu pinnakkaisina, jolloin kuvan koko on sama kuin käytetyn filmin ruudun koko. Koot vaihtelevat hyvinkin pienistä 6x9 senttisiin. Yleisin on 6 x 4,5. Niistä voi päätellä käytetyn kameran tyyppiä, mutta jätän sen nyt pohtimatta.





Ensimmäinen kuva, joka tuolla "ylhäällä", oli liimattu vanhaan albumiin. Se oli ainoa kokoaan albumissa, ja päätin että se saa olla projektini ensimmäinen kuva. Irtokuvat skannaan "kannellisen" kerrallaan, eli skannerin tasolle niin monta kuvaa kerrallaan kuin väljästi mahtuu.
Ylläoleva kuva on pienennös ensimmäisestä 10 kuvan satsista, jonka skannasin 800dpi tarkkuudella yhdeksi kuvaksi. Erottelen kuvat omiksi tiedostoikseen, jonka jälkeen koko tason kokoiset kuvatiedostot hävitän. Tiedostomuoto skannausvaiheessa on tiff, lopulliset kuvat tallennan jpg-muotoon. Se on tietoinen valintani.


Saattaa olla, että kirjoitan aiheesta toisenkin, jopa kolmannenkin kerran. Jos ja kun "eteen tulee" jotain merkittävää, huvittavaa,  tai muutoin erikoista. . .

Skannattavia kuvia lajitellessa, piti nytkin poiketa suunnitelmasta ja skannata pienten pinnakkaisten lomassa pari uudempaakin, joista tässä toinen:
Vanhempi tyttäreni "lukee" Kodak-uutiset- lehteä, joka minulle tuli kodakin asiakkaana 1990- luvun alussa. En voi muistaa, onko kuva otettu mustavalkofilmille ja teetetty kaupallisessa laboratoriossa, vai olenko tehnyt sen itse, kuvaamalla värifilmiprosessissa kehitettävällä ilfordin XP2- filmillä.
Noitahan voisi pohtia loputtomiin, monen kuvan kohdalla. Ja niitä on paljon.




Porissa, aloituspäivänä: 24.9.2018
.
..



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...