22.1.19

Puhtaan meren puolesta


Menneenä lauantaina: 19.1.2019 juhlistettiin "Mr Pori Jazz" - Jyrki Kankaan 75-vuotis-syntymäpäivää tapahtumalla, joka oli nimetty: "Jyrki 75 - Jazzia puhtaan meren puolesta. Paikalle saapui hyvän asian puolesta ja kannatukseksi musisoimaan tunnettuja jazz-muusikoita.
Laittauduin paikalle kameran kanssa, ja sainkin mukavasti kuvia tapahtumasta ja joistakin mielenkiintoisista ihmisistä. Noin 200:sta muistikortille kertyneestä kuvasta kokosin noin 50 kuvan satsin, jonka latasin Facebook-sivulleni, albumiksi: LINKKI



Kuvasaaliisa riittää tutkittavaa ja esiin poimittavaa pitkäksi aikaa. Usein kuvat joista ei ensin ihmeemmin välitä, saavat jonkin aikaa "hauduttuaan" uusia ulottuvuuksia. Vasta monen viikon, jopa kuukauden tai vuoden jälkeen.
Minua miellyttävät varsinkin sellaiset kuvat, joissa olen saanut kohteen katseen kiinnittymään suoraan kameraan. Kuvia joita ei ole otettu kohdetta ohjaamalla, vaan täysin "lennosta". Tälläkin kerralla tuli pari osumaa. Tasavallan entinen presidentti, nykyään presidentti Tarja Halonen, puhuessaan itämeren suojelusta ja tilasta. Ja toinen tapahtuman juhlahenkilöstä, bassonsa syövereissä.




Näiden kuvien tekninen laatu ei ole sellainen kuin usein halutaan olevan. Mutta "käsialani" on tällainen. Kuvaan paljon dokumentoidakseni, löytääkseni joskus jyväsen. Henkilökuvat synnyttävät usein ristiriitaisia tai voimakkaita tunteita ja kommentteja. Kuvattavan henkilön taustatekemiset tekevät hänestä minua kuvan kohteena kiinnostavan. Persoonallisuudella tai taustoilla ei ole minulle sillä hetkellä merkitystä.





törttöilin kuvaa muotoillessani, ja siihen tuli tolkuton vesileima.
Mutta tapahtuu sitä paremmissakin piireissä; Esiintymislavan screenillä pyörineessä PMP-yhdistyksen toimintaa esittelevässä diasarjassa kerrottiin yhdistyksen aloittaneen toimintansa kesäkuussa 2019(!)






Puhteen meren puolesta - alkoi siitä kun Fortum päätti rakentaa Mäntyluodon Kirrinsantaan tuhkanjalostuslaitoksen, ja pumpata prosessivesiä mereen, yyterin edustalle. Ensin oli kansalaisliike, myöhemmin perustivat yhdistyksen. Lyhenne PMP. 

Jyrki Kangas on tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtaja ja oikeutettu keulakuva. En ole vielä yhdistyksen jäsen, mutta ehkä joskus.
Olen kuvannut tuhkajalostamon rakennustyön alkuvaiheita, ennen kuin mistään kansalaisliikkeestä olen kuullut tai nähnyt mitään. Vielä aikaisemmin olen kuvannut Kemiralta mereen johtavaa putkistoa, varsinkin sen loppuosaa jossa putket viimeisen pumppuaseman jälkeen menevät hiekan alle ja edelleen merelle. Saman putkilinjan yhteyteen on suunniteltu uuden jalostamon purkuputken linjausta.

Kuvia putkistosta jäljempänä mutta ensin kuvasarja tuhkajalostamon rakennustyömaan alkuvaiheista. Kuvissa päivämäärät; klikkaamalla näkyviin



Maapohjan valmistelua, ennen kuin edes rakennuslupa oli varmistunut. YVA- menettelyn ratkaisuihin johtavasta ympäristöluvasta puhumattakaan





Ensimmäiset paalut lyöty. Lupasysteemien ollessa edelleen avoinna.




Sokkelilinjatkin alkavat hahmottua. Tässä vaiheessa lopetin paikalla käymisen ja kuvaamisen, jonkun kiireen tai väsähtämisen vuoksi.
Tätä kirjoittaessani, 22.1.2019: laitos on jo valmis, ja jossakin lehtijutussa näin sen varastossa kuvattua tavaraa joka loppusijoitetaan johonkin. Lukekaa itse. En tiedä mihin ensimmäiset jätevedet on varastoitu tai pumpattu. Pitänee jälleen aktivoitua.



Sitten nihin putklinjoihin; Karhuluodon hiekkarannan tuntumaan



Putket ja pumppaamo.


Purkuputket Kemiralta (sittemmin huntsman ja tiesmikä)

Putket pumppaamosta ja maan alle, josta edelleen mereen Karhuluodon edustalle.


Kauan sitten:


Kuvauskohteena ja -aiheena kemiran 1980-luvulla Vuorikemiana tunnetun pigmenttitehtaan jätevesiputket ja niiden suoltaman tavaran vaikutukset ovat kiinnostaneet minua "aina".
Tämä kuva on otettu tammikuussa 1988. Parinkymmenen asteen pakkanen ja hyytävä merituuli on edelleen muistoissani. Putkilinjalla ei ollut koskaan jäätä tai routaa, lumesta puhumattakaan.




 Kallon loisto 1989, mustavalkofilmille kuvattuna ja kylpyhuoneen pimeydessä vedostetuna. Paikka oli autio ja tyhjä. Ei mainostauluja kuten nykyisin, kun ole enää viitsinyt kameraa paikalle viedä.



Puhdas meri ja aurinko paistaa. Yyteriä ei ole vielä elävöitetty, tuotteistettu, ja ties mitä mihin tuotteistajat tai elävöittäjät eivät ole tyytyväisiä ennen kun ranta on aidattu ja portilla lippukoju.

Näitä elävöittäjiä, tuotteistajia, elinkeinoihmisiä kaupungin päättäjiä ja muita vastaavia ei PMP:n tapahtumassa Puuvilllassa olut ainuttakaan. En ainakaan nähnyt, ja ehkä hyväkin niin. Siis etten nähnyt. Tai näin mä pari, mutta ei siitä enempää.





Pori: "present day"
.
..
...
..
.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...