12.1.19

Tiedostojen polttoa





DVD ja varsinkin CD ovat tallennusmuotoina jo katoavaa kansanperinnettä. Muistitikut, -kortit, ja pilvipalvelut ovat korvanneet ne. Kannettavissa tietokoneissa eli läppäreissä, ei ole enää ainakaan yleisesti levyasemia joilla levyjä voisi lukea. Puhumattakaan tableteissa jotka nykyisin ovat puhelimien jälkeen käytetyimpiä laitteita.
Joissakin pöytäkoneissa sellainen ylellisyys vielä on, ja ellei ole niin niihinkin voi hankkia ulkoisen dvd/cd-aseman. Asemat ovat jokseenkin kaikki niinsanottuja "polttavia", eli niillä voi levyjen toiston lisäksi tehdä tallenteita. Levyjä joita ainakin vielä on saatavana melko vaivattomasti, on sekä kertaalleen poltettavia että uudelleenpoltettavia, mutta en ala enempää asiaa "avaamaan".




Otin tänään hyllystä dvd-levyaihion, eli kertapoltettavan levyn. Kuvassa oleva levy on osittain läpinäkyvä, jollaista en ole ennen nähnyt. Sain kaksi tällaista "m-disk" dvd-aihiota, hankkiessani Asuksen ulkoisen eli usb-liitänään liitettävän dvd-aseman. Jouduin hankkimaan sellaisen, kun iMaccini levyasema kului loppuun, poltettuani sillä aikoinaan kaupallisesti varmaankin 1000 (tuhat) levyä.




Siitä on aikaa, kun olen itselleni tehnyt levytallennetta. Päätin nyt käyttää eksoottisen ikuiseksi mainostetun tallennusmedian hyväkseni, ja tallentaa sille Facebookista lataamani sisällön. 

Facebookissa on mahdollista ladata itselleen kaikki sisältö jonka sinne on ladannut ja luonut, siis koko sisältö ja historia. Tein niin, noin viikko sitten, ja tänään sain ilmoituksen että paketti on  ladattavissa. Latasin zip-tiedostoksi pakatun tiedoston ensin koneelleni, purin sen kansioksi ja Laitoin levyn asemaan, pöytä-PC:n polttavaan.
Kansion koko oli 1,4 gigatavua (tai bittiä, en mä enää muista kumpaa termiä kuuluu käyttää), ja alikansioineen se piti sisällään 14 309 kohdetta eli tiedostoa.







Mutta PC:n asema pilasi ensimmäisen levyaihion. Herjasi, että joko asema ei tue kyseistä mediaa, media eli levy on vahingoittunut tai huonolaatuinen. Ja minä kun ajattelin että nyt on korkealaatuinen "romppu" käytettävissä.
Levylle on printattu  "Asus". Toinen kahdesta kylkiäislevystä oli vielä käytetävissä. Siispä ulkoinen Asus kiinni wintoosaan ja uusi yritys. Aseman liitäntäkaapeli on kaksipäinen: toinen tiedonsiirtoon ja toinen lisävirran samiseksi koneelta. Lukukäytössä ei lisävirtaa ole koskaan ollut tarvetta ottaa, mutta laitoin nyt varmuuden vuoksi myös sen kiinni liittimeen, kun poltosta oli kyse.
Homma onnistui ja levy valmistui.  En tiedä tai en oikeastaan usko sillä olevan käyttöä, mutta onpahan olemassa. Perikunta saa ihmetellä, jos saa aikanaan jollain levyn luettavaksi. Ihmettelen tosin jos sellainen edes kiinnostaa.




Äänilevyjä



Tein noin kuukausi sitten pienehkön tallennustyön. C-kasetilta CD-levyille. Siis äänilevyiksi. Viisi kopiota. Henkilö jolle tallenteet tein, toi onneksi mukanaan levyt. Kai niitä edelleen jossain myydään, mutta saattaa olla hakemisen takana.
DVD, joka vielä on melko hyvin saatavissa, ei toimi äänilevyaihiona. Pitää olla CD(rom)-levy. Tai voi joku uudenaikainen "cd-soitin" sellaistakin osata toistaa.




Huom:

Teen tarvittaessa ja halutessanne tiedostotallennuksia, ja äänilevymuunnoksia esim c-kaseteiltanne. Mutta videonsiirtoja vhs- ym nauhoilta en enää tee. Niiden tekemiseen tarvittavat nauhurit ym laitteisto "paloi loppuun", enkä enää viitsi uusia alkaa hankkimaan.








.. 

.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...