26.6.19

Kustaan savupirtti

Fingerpori-sarjakuvan tekijä saattaisi vetää blogitekstin otsikosta väännöksen, jossa kustaan savupirtti. Mutta koska kyseessä on substantiiviin johtava genetiivi, eikä teonsana; verbi, Kustaa kirjoitetaan isolla alkukirjaimella lauseen keskelläkin.

Aloituskuvassa siis Kustaan savupirtti, Kullaan Joutsijärven pohjoispuolella. Sinne johtaa järveä kiertävältä retkeilyreitiltä erkaneva polku. Savupirtti kuuluu reitin autiotupiin, joihin voi majoittua niin kuin autiotupiin yleensäkin.
Tämä savupirtti ja sen tuntumassa oleva korsu, jossa majaili sota-aikana muutama käpykaartilainen, ovat jo pitkään olleet minulla "nähtävien ja koettavien listalla".  Kustaan savupirtin osalta lista lyheni, kun tein sille retken eien: 25.6.2019. Tämä bloggaus käsittelee sitä reissua.




Reitti jonka ajoin polkupyörällä


---ensin autolla Palusjärven rantaan.... 


Google Mapsilla tekemäni reittikuva. Lähtöpaikkana Kullaan Paluksen kylässä (joka kuuluu nykyään Ulvilan kaupunkiin) sijaitseva las paluksksi nimetty uimaranta, Palusjärven rannalla.
Laitoin pyörän "koukkuun" ja ajoin autolla Palukseen, josta reittikuva edellisenä




Las paluksen uimaranta on todella kaunis paikka: grillikatos, frisbe-golfia ym. aktiviteettia uimarannan lisäksi. Tästä lähdin liikkeelle.





Järventaustantieltä lähtee Joutsijärven pohjoispuolelle kakkurintie, metsätie jonka varsilla on melko paljon tällaista pirunpeltoa. Seudun metsät ovat muutenkin hyvin kivikkoisia ja melko vaikeakulkuisia. Lapissa tämän näköistä maastoa kutsutaan nimellä rakka






kuvakaappaus kypäräkameran videolta, Kakkurintien varrelta.




Matkan pyöräreitin kääntöpisteessä lähdin pienemmälle polulle, joka johtaa Sisälmystenlahden autiotuvalle. Polku muuttui kivikkoisemmaksi, jota pitkin ensin yritin taluttaa pyörää, mutta melko pian lukitsin pyörän koivunrunkoon ja jatkoin tuvalle kävellen.
Halusin käydä ensin Sisälmystenlahdella, kun olen siellä käynyt muutaman kerran järveltä käsin kajakilla, ja kerran talviaikaan jäätä myöden. Yksi suurimmista hyttysparvista hyökkäsi kimpuuni, pyörää lukitessani. Onneksi mukanani oli kypärän alle laitettava "suikka", joka suojasi melko hyvin pääni.





Joutsijärvi siintää...    , savu nousee piipusta. Haistoin sen jo kaukaa ja osasin odottaa että autiotuvassa on elämää. Ensimmäisen kerran paikalla käydessäni.





Päästyäni Sisälmystenlahden tuvalle, ohitin sen ja menin suoraan rantaan jossa tuuli sen verran että pääsin hetkeksi rauhaan hyttysiltä. hetken hengähdettyäni ja hikeä pyyhittyäni jatkoin matkaa.




Tyypillinen Joutsijärven rantamaasto





 Autiotuvan puuvarasto




Näkymä Autiotutuvalle, rannasta katsottuna




Sisälmystenlahti



 Tämä puucee sisälmystenlahdella tarjosi minulle vuosia sitten suuren helpotuksen, melottuani järven toiselta puolelta lahdelle, ja mekein juostuani paikalle. Onneksi joku oli silloinkin jättänyt vessapaperia tuleville hädänalaisille.




Lähdin jatkamaan matkaa, takaisin kakkurintielle ja edelleen Kustaan savupirtille. Polku sisälmystenlahden kämpältä kakkuriin on tämännäköistä.



Punainen alue maastokartalla: paikka jossa polut erkanevat metsätieltä savupirtille ja järvelle.



Kakkurintiellä. Viitta kaivolle




Jälkeenpäin manailin, miksen täyttänyt vesipulloani tällä kaivolla, varmaankin kylmemmällä vedellä mitä pullossani oli.


... edellisestä veden laadun tarkastuksesta on jo aikaa, mutta luulisin veden olevan kuitenkin käyttökelpoista. Ellei joku herranlahja ole mennyt siihen kusemaan.





Kustaan savupirtille



Pätkä pyörällä, ja uudelleen "liekaan". Ja suuntana varsinainen määränpää. 



Polku ei ole aivan helppokulkuisin



Pätkä pitkoksiakin matkan varrella.... pelkkää juhlaa. Reitti on hyvin merkitty; syystäkin. 



Perillä.











Pääsin viimein savupirtin viileään, hämärään, eikä hyttysiä, eikä paarmoja. Ja niin täydellinen hiljaisuus että omat sydämenlyönnitkin melkein kuuluvat.
Söin eväitä, fundeerasin, olin hetken hiljaa. Kirjoitin vieraskirjaan. 





Savupirtin sydän on sen kiuas





 puita poltettavaksi





 helpotusta hätään, ja lisää puita





 en katsonut sisään




Ehkä pitää keittää




Ohjeita


Käpykaartin korsulla käynti jäi seuraavaan kertaan, ja toisen polun kautta mentäväksi.





Paluumatkalle




Ensin polkua takaisin pyörälle.





Ja sitten matkaan: Video paluumatkasta, metsätieosuus: 3,8 km, joka kestää 15 minuuttia. Poikkeuksellisesti videolla kuuluu omituista höpinää. Kuvasin ensimmäisen kerran kypärään kiinnitetyllä kameralla. Linkki videoon, josta videon voi katsoa youtubessa, ellei tuo upotettu toimi kunnolla: https://youtu.be/HClBgXZtTHg




Juttuhetki toisen kulkijan kanssa, Kakkurintien ja Järventaustantien haarassa, videon loputtua.
Kirjoitin facebook-julkaisuuni tämän kommentin joka kuvaa hyvin tätäkin tilannetta:

"mittasin kartalta ajamani matkan kakkurintiellä: 3,8 km. Niin kun videolla näkyy, aikaa meni 15 minuuttia. Eli keskinopeudeksi 15 km/h. Enkä ajanut ns. lujaa.

Yksi vanhan kopan Avensis tuli menomatkalla vastaan, ja joku 90 sarjan katumaasturi-volvo oli jollain levikkeellä parkissa kun menin. Sisälmystenlahden kämpällä oli nuoripari juuri keräämässä kamppeitaan ja lähdössä. Kävin kustaan pirtillä, jona aikana volvo häipynyt. Oli ilemisesti heidän. Pari vanhempaa herraa kohtasin matkalla polkupyörineen, ja molempien kanssa jäin suustani kiinni.
On se aika jännä ilmiö, että jossain ihmisten ilmoilla möllötetään ja jurotetaan eikä varmasti puhuta vieraille mitään, mutta annas olla kun ollaan jossain melkein tiettömän korven keskellä niin johan juttu luistaa    :)  "





 Pysähdyin järventaustantien varrella tarkistamaan kypäräkameran toiminnan, ja samalla kuvasin "kivestä kasvavan" puun....




.... puun kuvaustilanne kypäräkameran vinkkelistä. Kamerana "luottopelini", jolla kuvaan nykyisin melkein "kaiken". Uusi hihna,on tilauksessa ja tulossa niin saa heittää tuon temppuilevan j aliian ohuen remmin mäkeen.




Harjulantiellä Paluksen suuntaan. Tiellä joka johtaa palukselta Harjunpäähän ja edelleen Ruosniemeen ja Poriin




Reilu ohitus, vaikkakin sulkuviivoilla . . .




Loppusuora






Diasarjamainen videopätkä, jonka latasin facebookiin:  Välähdyksiä matkan varrelta. 



Kotona





Jälkeenpäin



Tämäkin matka tallentui. Eihän tuo mitään "tempoajoa" ole ominaisuuksiltaan, mutta ei ollut tarkoituskaan. Matka oli ennenmuuta retki korpeen, erämaajärvelle. Historialliselle paikalle, joista tosin tärkeämpi jäi vielä näkemättä ja kokematta. Mutta seuraavalla keralla sitten.
Tallennan ajojani Sport Trackerilla. Muihin ajoihini voi kurkistaa tästä





Kartalta löytyy tutkimattomia paikkoja ja reittejä loputtomiin. Tämä Kourijärvi, joka sekin Järventaustassa pisti silmään.... uimaranta?
Tuonne on päästävä !






Pyörän "tonnin" huolto lähestyy


Kiitos jos jaksoit loppuun saakka     :)





Porissa, Toejoella; sadepäivänä 26.6.2019
.
..
...













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näyttelykuvia

 Pictures at an Exhibition   tai  Tableaux d'une exposition : Englanniksi ja ranskaksi, tämän julkaisun otsikoksi asti heränneelle ajatu...