23.7.19

kolmio- ja pyörätieraivoa



Sisältövaroitus:
Kirjoitus sisältää pornoa ja kiroilua.




Seuraavissa kuvissa on liikennemerkkejä. Yksi niistä;
Kärjellään seisova kolmio on kaikille tuttu liikennemerkki. Viralliselta nimeltään se on "väistämisvelvollisuus risteyksessä”. Merkillä osoitetaan se ajosuunta, josta tuleva on väistämisvelvollinen risteykseen saapuessaan."Merkin takaa tulevien on väistettävä kaikkia risteävää tietä kulkevia ajoneuvoja, siis myös polkupyöriä."



Kärkikolmiomerkin sijainti ratkaisee monta asiaa. Jos merkki on sijoitettu risteyksessä ennen sitä risteävää pyörätietä, velvoittaa se väistämään myös pyörätietä kulkevia.
Jos autoilijalla on tässä tilanteessa tarkoitus vielä kääntyä, tahtoo pyörätien liikenne usein jäädä huomioimatta ja kaiken lisäksi pyörätiet ovat usein kaksisuuntaisia riippumatta siitä, kummalla puolella ajorataa ne ovat. Toisaalta pyöräilijän pitää tai pitäisi muistaa yhteispelin merkitys ja antaa autoilijalle mahdollisuus väistämiseen sovittamalla oma nopeutensa olosuhteisiin sopivaksi ja muistamalla, että joissakin risteyksissä autolla on ajettava suhteellisen pitkälle kevyen liikenteen väylälle vain nähdäkseen riittävän pitkälle risteävän tien ajoradalle.






Kärkikolmion tunnistaa hyvin myös vastakkaisesta ajosuunnasta ja tämä on tarkoituskin, koska merkin tunnistettavuus lisää ennakoinnin mahdollisuuksia.
Liikenteen sujuvuuden vuoksi autoilijan pitäisi osoittaa omalla ajotavallaan, että aikoo noudattaa väistämisvelvollisuuttaan. Tämä edellyttää yksinkertaisesti sitä, että väistämisvelvollinen hidastaa omaa nopeuttaan tuntuvasti jo ennen risteystä. Päätietä kulkeville ei saa tulla sellaista tunnetta, että sivutieltä tuleva ei ole havainnut väistettäviä ajoneuvoja.



suomeksi sanottuna:


Melkein joka kerta kun pyörällä liikkuu, törmää autolijaan joka tulee kolmion takaa sivuilleen katsomatta pyörätien yli ja pysähtyy vasta ajoradan reunaan.



Tässä kuvissa esiintyvässä paikassa autoilija näkee, jos kääntää päätään oikealle, tai irrottaa katseensa kännykästään, pyörätiellä kaupungin suuntaan ajavan pyöräilijän jo paljon ennen kolmiota.




Kuvasin paikan, ajettuani turvallisesti risteyksen yli. Sen jälkeen kun kännykkäänsä vahdannut ämmä oli päässyt jatkamaan matkaansa. Luulin että hän näki minut jo kaukaa, mutta ei. Sivuilleen katsomatta ajoi kolmion ohi.







.
..
...
..
.


3 kommenttia:

  1. 👊totta joka sana. ja nehän pysähtyy juuri suojatien päälle tukkimaan kun suojatien ja ajokaistan välissä on yleensä auton mentävä tila odotella ja tähyillä.👀👀

    VastaaPoista
  2. Totta. Sitten on kyllä niitäkin pyöräilijöitä jotka luulevat suojatien olevan pyörätien jatke ja ajavat sivuilleen katsomatta,välittämättä autoista !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olkoon kumpi tahansa, mutta kun sen edessä on kolmio . . .
      Olisin kuluneen viikon aikana kuollut viisi kertaa ellen . . .

      Poista

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...