keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Filmikuvauksen ensimmäiset kohteetLadattuani filmin kameraan menestyksellisesti(?), oli mietittävä minne lähden sitä valottamaan. Maisemakameraksi kaksisilmäisen etupäässä miellän, mutta kuvista saattaa tulla maisemakuvina melko latteita ja ahtaita, koska polttoväli on ns. normaali ja kohteista täytyy mennä riittävän kauas.

Ajattelin ensin, että jotain uutta ja erilaista etsimeen, mutta päädyin "helppoon" ja suosittuunkin. Porin varmaankin eniten kuvattu rakennus ja sen ympäristö on Kallon pikkumajakka. Sinne siis ensin. Ja ensimmäiset ruudut majakasta sekä sen vieressä olevasta purjehdusseuran pavilijongista.Koska kamerassa ei ole valotusmittaria, käytin ensimmäisiin otoksiin säädöt saadakseni digijärjestelmäkameran mittaria. Samalla napsein sillä kuvat filmikameran kohteista ja ympäristöstä jossa touhusin.
Flexaretin jalustakierre on kooltaan tavallista suurempi. Nykyjalustojen pikakiinnityslevyjen ruuvit ovat siihen sopimattomat. Mutta apu löytyi isosta jalustastani, jota käytän melko harvoin. Sen kameralevyn pohjassa on ruuvattuna säilytyspaikoilleen neljä erikokoista ruuvia. Niiden joukosta löytyy "flexallekin" sopiva.
Samalla tuli varmistettua tukeva kuvausalusta. Jalusta painaa viitisentoista kiloa (en ole punninnut), ja jo kameraan kiinnitettävä pikakiinnityslevy suunnilleen saman kuin kamera.Ärsytysmomentti!

Joku joskus ihmetteli somessa, että onko jotain järkeä kuvata kameraansa. Ja nyt joku toinen, että on"yllättävää kuulla, että jossakin linnunpöntössä olisi se isompi kierre käytössä."
Ensimmäinen vittuili suoraan, ja käskin hänen painua naarashevosen sukuelimeen.

Tämä toinen saattaa olla kommentteineen vilpittömällä asialla, mutta tyyli ärsyttää jotenkin.
Jossakin linnnunpöntössä viitannee linnunpönttöjen väliseen vertailuun, mutta toisaalta sananvalinta tuntuu vähättelevän linnunpönttömallista kameraa muihin verrattuna.
Olisi se isompi kierre: OLISI!!??  Kyllä se ON. Mitä minä muuta väittäisin?
Pistän mokomat käkättäjät estolistalle somessa, etten enempää yllätä! Minusta on tullut kärsimätön, mitä tulee itsestäänselvien faktojen kommentoinnin tasoon. Ihme h**vetin suunsoittoa!

Huuuh... kyllä helpotti.Asiaan takaisin
Siirryin kivikallosta pengertielle, ja otin pari otosta rannikkovartioaseman (ent.luotsiasema) ja pursiseuran sataman suuntaan. Otin pari kuvaa vaakapanoroinnilla, samoin kun digillä stäkkäystä silmälläpitäen. Eräs kuvantekomenetelmä mielessäni.
Kuvassa näkyy hauska ilmiö, kun etsinkuilu on kamerassa auki, ja se ikäänkuin mulkoilee kuvaajalleen yläsilmällään :)

Käänsin filmikameran "manunrannan" suuntaan, Uniluotoa kohti. Valonmittauksen yhteydessä nappasin pari kuvaa digillekin. Yhden lintuparvesta jonka luulin olevan "pelkkiä" lokkeja.
Joukosta löysin kotona kuvia täysikokoisina katsoessani  reunasta kuulemani mukaan yhden melko merkittävän havainnon;  "lintuhaviksen" joka päätyi Tiiran havaintotietokantaan(linkki)
Kyseessä avosetti, joka on satunnainen ierailija näillä leveysasteilla. Normaalisti pesii ja esiintyy Tanskassa, Etelä-Ruotsissa ja Viron rannoilla.
Samalla näin kevään ensimmäisen västäräkkini. On niitä ollut kotipihallammekin, mutta en ole päässyt itse näkemään.
Lopulta palasin kaupunkiin -huomatakseni että kännykkäni oli jossain muualla kuin autossa. Hyvä niin!


Tulipa ajeltua: takaisin kalloon, kuvauspaikallle ja kallionkoloihin. Ei löytynyt.
Kotiin, ja soittamaan vaimon puhelimella omaani. Se oli sammunut, ilmeisesti jäänyt oman autoni pyörän alle tai pudonnut kalliolle ja vierinyt mereen.
Siitä sitten ElisaShopittiin, hankkimaan uutta simmiä varapuhelimeen (iPhone 4S), ja sulkemaan vanhaa.
Simmi tuli, liittymä siirtyi Saunalahdelle, kun niin kuulemma tekevät säännönmukaisesti kaikille vanhoille Elisan liittymille, kun muutosia tulee eteen. Omani on vanha: se näki päivänvalon silloin kun operaattorin nimi oli Radiolinja.

Myyjä kovasti kauppasi Elisa-viihdedigiboksi-nopeanetti-systeemiä, mutta kerroin etten minä saa sellaista ilman takuumaksuja, kun jokunen edesmenneen firmatouhuni rästi rasittaa luottoani.
"Tyyppi" tsekkasi tietoni, ja sanoi että rasite on poistunut. Riemastuin tiedosta, mutta en edelleenkään lämmennyt viihde-laajakaistalle. Vanhat systeemit saavat kelvata ainakin toistaiseksi.
Uusi, siirretty puhelinliittymäni avautuu vasta 10.5. Siis viikon kuluttua. Myyjä kysyi, pärjäänkö. Pärjään. Ihnoan koko vehjetta, mitä puhelimen perinnekäyttöön siis puhumiseen ja viestimiseen tulee. Lukuunottamatta läheisteni kanssa tapahtuvaa kanssakäymistä.

Kotiin palattuani sukelsin Elisan sivuille, ja laitoin tilaukseen uuden puhelimen, kun en tykkää i-puhelimesta joka varapuhelin on. Simmi saa odottaa uutta luuria, jona pitäsi saapua siiiehn mennessä kun liittymä avautuu.
Niin, se uusi luuri: Valkkasin sen nyt kameran ja näyttöominaisuuksien perusteella.
Megapikseleitä :)))))     on kaksinkertainen määrä täyskennoiseen 5D-kameraani verrattuna. Katsotaan nyt sitten mikä se on kamerojaan.  Sony Xperia  Z5   -jos se jotakuta kiinnostaa.

Miksi otskoin: Hyvä niin!  ?
Katsoin juuri samana aamuna vanhaa puhelintani kriittiseen sävyyn: X-cover II (samsung) oli tullut tiensä päähän. Akkukesto aivan olematon, riippuen jostain asetuksista jotka söivät sen tyhjäksi parissa tunnissa jollei ollut tarkkana. Ohjelmien toimivuus hidastui vähitellen, ja laitteen joutui buuttaamaan jo melkein joka päivä. Käynnistyminen kesti ja kesti. Musitia olematon määrä, siis massasellaista: ohjelmien käyttämä data söi muistin niin, ettei kameraa voinut oikeastaan käyttää. Kolme kuvaa kun otti, niin vehje ilmotti ettei saa kuvia auki, kun muistia ei ole.
Seli seli... että saa uuden lelun?


Päästyäni kännykkäliittymäkaupasta menin sinne minne olin ajatellut meneväni meri-porista palattuani. Kuvasin rullan täyteen ja sitten kotiin. 12 kuvaa tuli saaliiksi, kuten 6x6 120 kokooon kuuluukin.
5D:n kenno on melko suttuinen. Pitää siivota. Mikähän tuo paatti on, kun ukko istuu tolpan nokassa.
Eilen tul töllöstä elokuva: Scream. Kallon kivikossa oli kivettynyt scream-naamio
Illallla oli ohikiitävä julmettu iltarusko. Tykkäyksiä 12334, kun tuollaisen tekeleen pistää someen.
(Kiitos vaan  :)  )
Rulla pois kamerasta, tänäänPieni jännitysmomentti, kun avasin kameran, ja otin kuvatun rullan ulos. Ei levinnyt serpentiininä pitkin kämppää. Teippasin kiinni, ja laitoiin odottamaan päivää jolloin en mene iltavuoroon.


Seuraava askel on ladata filmi kehityspurkkiiin, tuolle valkoiselle spiraalille. Siitä toimenpiteestä  ei tule tänne kuvia, koska se tehdään täys-pimeässä.
Samaan syssyyn pitää sekoittaa "kemiat", eli kehite, keskeyte- ja kiinnitenesteet.


Niistä sitten kun homma on hoidettu. Uskoisin loppuviikolla.

------------


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...