tiistai 8. marraskuuta 2016

Varaosia ja asennusta (ölylamppuasiaa)

Kosmos-lampun virittelyä ja
toinen voimavalolamppu


Vaikka tarkimmat vanhojen esineiden vaalijat eivät suosittele esineiden kiillottamista, päätin vähän palauttaa messingin kiiltoa Kosmoslamppuun. Samalla kokeilin ketsupin käyttöä kiillotusaineena.

Lampetin taustaan, keskiosaan ketsuppia, ja pariksi tunniksi "tekeytymään"Tässä lopputulos


Varsinaisen heijastinpinnan käsittelyyn käytin Autosolia, jolla olen kiillottanut auton puskureita silloin  kun ne olivat vielä kromattuja. Myös alumiinisten mokkapannujen, eli "mutteripannujen kiillotuksessa ja puhdistuksessa se on toiminut erinomaisesti. Myydään autotarvikeliikkeissä.
Pesin autosolit pois heijastinpinnasta ultraäänipesurilla. Tämä jäikin sen viimeiseksi tehtäväksi. 12 vuotta palvellut laite tuli tiensä päähän ja päätyi tämän jälkeen elektroniikkaromulavalle. Niin hyvä laite se ei ollut, että uutta hankkisin.Lampetti ennen...ja Autosol-kiillotuksen jälkeen. Nyt se ajaa asiansa. Polttimeen en
kiillotusainetta laita.Uusi sydän kosmokseenTilasin varaosia voimavalolamppuun, ja samalla sydämen Kosmokseen, koska sen sydän oli palanut jo sen verran lyhyeksi ettei yltänyt öljyyn, ellei säiliö ollut aivan täynnä.
Uusi sydän on saanut Petromax- tuotemerkin. Vanha, tummempi sydän kuvassa sen yläpuolella.
Kosmoksen polttimen sydämen syötössä on kaksi ratasta, jotka siirtävät leveää sydäntä suppiloon jossa se kiertyy pyöreään muotoon.Sydän meni läpi suppilo-osan, kun se oli ollut jonkin aikaa öljyssä likoamassa. Kutsun petroolia tässä tapauksessa öljyksi. Melkoinen sovittaminen sydämen saamisessa "hollille" oli. Ei mennyt aivan kuin Srömsöössä.Hieman jäi toinen laita vajaaksi, mutta menköön noinHyvin syttyi, ja palaa tasaisesti.


Kirpputorilta toinen Petromax klooni, kun alennetulla hinnalla sai.


Kolmannen kerran kun kirpparilla kävin tätä Sea Anchor- petromax-kloonia katsomassa, se lähti mukaan. Lasi puuttui, ja kromaus hieman kärsinyt, mutta muuten asiallisen olinen lamppu.Sea Anchor vasemmalla, Tower oikealla. Tower juuri tuotu pakkasesta sisään, niin hieman huuruinen.
Varaosatilauksessa tuli uusi lasi Toweriin, joka nyt kuitnkin päätyi "ankkuriin".  Towerista mäntä siirtyi ankkuriin.
Tätä kirjoittaessani  minulla on suunnitelma Towerin tulevaisuudelle, kun näistä kahdesta yhdistämällä tuli yksi hyvä ja toimintavarma lamppu.


Sea Anchorin ensitulet terassin kaiteella.  Hehkusukassa tilaamani sukanpidin, joka osoittautui kuitenkin melko turhaksi lisäpalikaksi. Ilman sitä sukan asennus helpompaa ja valo tasaisempi.


Tänään olen perehtynyt petroolin ominaispainoon ja säiliöiden tilavuuksiin. Sen verran utopistista matematiikkaa, että parempi jättää tarkemmin kertomatta  :)
Porissa: 8.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...