torstai 23. kesäkuuta 2016

Makro ja mikroskooppi

Lähi- eli makrokuvaus, jossa mennään lähelle kohdetta ja tulokset eivä tunnu olevan tästä maailmasta, hyppää aina välillä innostukseni aiheeksi.
Mutta pidemmälle en ole päässyt. Väineitä on yksi kirjahyllyn hyllyllinen, ja testausta olen tehnyt välillä paljonkin. Mutta "luontoon" saakka eivät laitteet ole kameralaukussani kulkeutuneet muuta kuin ehkä kerran.


Kokosin tänä aamuna makropaketin "uuden" rungon nokalle. Tällä kertaa telejatkeen kanssa, jonka laitoin aiemmasta poiketen rungon ja palkeen väliin. Harvemmin olen sitä makrossa käyttänyt ollenkaan, kun objektiivien polttovälit yleensä riittävät hyvin ilmankin.
Teuvo Vehkalahti "sai" minut somepäivityksellään kuitenkin kokeilemaan tätäkin.
Kokoonpanona palje, jonka nokassa Cosinan cosinon-s  50mm f 1.8, ja ja rungon sekä palkeen välissä kinotelex- 2x telejatke joka tuplaa polttovälin. Saman se tekisi palkeen toisessakin päässä, mutta tässä tapauksessa palje ei ilman sitä sopisi runkoon.
Lasitavara ja palje ovat kierresovitteisia, M42 kierteellä kiinnitettäviä. Systeemi on kameran bajonetissa kiinni M42/eos-sovitteella.Viiden sentin kolikon kruunapuolen leijona näyttää samalta kuin ennenkin, makrokuvissani. Tämän huitaisin pikapikaa vapaalla kädellä, hiukan pöytään tukien. Otin värejä melko paljon pois, kun hain kuvasta jotain mikä ei värillisenä erottunut. Kuva on rajaamaton, täysikkoiseksi suurennettuna tietokoneen tuudulle mahtuisi tuosta pelkkä kieli ja kuono.Kuvasin muutakin"neulan"  pää, rajattuna täysikokoiseta kuvasta

 2millin ruisku ja tylppä neula, joilla sekoitellaan ja mittaillaan nesteitä . Ei siis injektioneula. 16 gaugen neula: neulojen halkaisijat ilmoitetaan gauge-lukuina. Millimetreiksi muunnettuna gauge-asteikko on epälineaarinen. Tämä 16 gaugen- neula on halkaisijaltaan noin 1,2 millimetriä. Gauge-asteikolla puolet ohuempi eli 32 gaugen, jota käytetään esimerkiksi insuliinikynissä, on 0,2 mm ulkohalkaisijaltaan. Gaugeluvultaan suuremmat ovat ohuempia kuin luvultaan pienemmät.
Menipä tieteelliseksi!Uutta kokeilemaan: kännykällä
mikroskooppikuvausta


Kirjahyllyni päällä on kaksi mikroskooppia. Kolmaskin oli, mutta heitin sen roskikseen kun sillä ei tehnyt yhtään mitään. Kyseessä oli Lidlin myymä bresser-läpivalaisumikroskooppi joka oli aivan olematon. Siitä jäi kuitenkin muistoksi usb-liitäntäinen okulaarikamera ja preparaattityökalusetti josta on ollut paljon "iloa".
Mutta asiaan: Pintamikroskooppi, ihan sellainen "oikea" Motic- merkkinen hyllyn päältä pöydälle ja hommiin.


Viiden sentin kolikko  linssin alle ja kännykällä kokeilmaan kuvausta. Tässä tapauksessa helppoa kuin heinän teko (se niin helppoa ole, olen kokeillut).

Kuva pienennettynä
 
 
Osa täysikokoisesta kuvastaLisää suurennusta mikroskoopiin, ja koko kuva nettiin sopivaksi pienennettynä.

Osa edellisestä  täysikokoisena, rajattuna


Antenni ei liity makrokuvaukseen. Se on kaukolaukaisimen antenni, jonka ei tarvisisi näkyvissäkään olla koska kamera jolla otin kuvan tästä tilanteesta, oli samassa huoneessa ja hyvin lähellä.

Tällä lailla näin.

Hyvää juhannusta!


Porissa  23.6..2016
Juhannusaaton aattona,
juhannuksen sattuessa viikonloppuun. 
.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...