Muistokirjoitus kameralle
- jonka myin pois, käytettyäni sitä vuoden ja opittuani jälleen jotain valokuvauksesta tai ennemminkin kameratekniikasta.Tämä runko, joka kuvassa kiinni "lintutorvessa", sai jokunen päivä sitten uuden omistajan. Se oli hyvä runko. Joissakin tehtävissä ja yhteyksissä aivan erinomainen.
Laukaisin sen melkein 14 000 kertaa, josta talteen on jäänyt ehkä viidesosa kuvia.
Oikeastaan mitäään kameraa en ole kuitenkaan niin useaan otteeseen harkinnut myyväni tai vaihtavani johonkn muuhun kuin tätä. Jokin luonne siitä puuttui, kuvien ilmavuus johon olen törmännyt aikaisemmilla kameroilla.
En jää kaipaamaan sen kahtakymmentä megapikseliä. Puoletkin riittää, ja kännykässänikin on niitä enemmän jos kuva niistä on kiinni.
Downgreidaus
Upgrade on useimmille tuttu käsite. Tavaran tai softan päivittäminen uuteen, ajantasaisempaan viimeisimpään "hottiin". Edelläkertomani kamera oli sellainen, varsinkin vuosi sitten sitä hankkiessani.Sen vastakohta taitaa olla downgrade. Taaaksepäin siirtyminen noissa asioissa. Kun toistuvasti otin rinnakkaiskuvaa tuon uutuuden rinnalla aataminaikaiseksi katsottavalla kameralla, ja olin aikaansaannoksiin tyytyväinen ja koen niistä edelleenkin jonkinlaista mielihyvää, niin realisoin turhan ja laitoin siinä kiinniolleen pääoman muuhun.
Mitä jäi jäljelle?
Pari filmikameraa, videokamera, actionkamera, laatukännykkäkamera. Ja kaksi järjestelmärunkoa.
Ääripäiden edustajia omana aikanaan, kun ne olivat "upgradea".
Täyskenno ja kroppikenno. Iso moukari, ja kätevä pikkurunko. Molemmissa se 10-13 megapikseliä, joka on mielestäni riittävyyden ylärajalla. Alle 10 on vähän, yli 15 turhaa. Isot printit voi toteuttaa useamman kuvan yhdistämisellä ohjelmallisesti. Tarkennusnopeus riittää tarkoituksiini. Jätän lentävät linnut muiden kuvattavaksi.
Näiden kahden antama kuvanlaatu on kiinni olosuhteista ja käytettävästä lasitavarasta.
Tähän loppuun pikainen kavalkadi, vertailuksi tai muutoin ihmeteltäväksi. Kuvaaminen ei ole niin vakavaa puuhaa, kun sitä ei ota vakavissaan vaan antaa "kameran laulaa vaan"
kuvissa selvitykset, niiden oikeissa alakulmissa. Näkyvät kun kuvat avaa isoiksi.
Kuvakulmat ja rajaukset
Objektiivien polttovälit on ilmoitettu filmiaikakuden kinokokoon suhteutettuna. Kun 24 millinen linssi laitetaan kiinni täyskennoiseen digikameraan, kuten 5D-runkoon, on se 24 millinen.Kun sama linssi laitetaan kiinni croppikennoiseen, jonka kenno on pienempi, astuu kuvaan mukaan kinovastaavuus. 24 millisen kinovastaavuus croppikennoisessa on 39,3mm. Pyöristettynä 40.
Otin lopuksi vielä kuvaparin, jossa otin huomioon tuon muutoksen. Polttoväli ei muutu miksikään, ei eroa cropin ja täyskennon välillä. Kuvakulma on vain kapeampi, kun objektiivin antamasta kuvasta käytetään croppikennoisessa kamerassa vain osa. Saatu kuva-ala pakkautuu croppikennoisen kameran kennolla erilaiseen määrään kuvapisteitä eli niitä pikseleitä, ja loputulos vaikuttaa "pidemmällä putkella" otetulta kuin täyskennoisen. Niin kauan kun kuvaan ei ohjelmallisesti kosketa.
Tässä vertailuna täys ja croppikennoisen antamat kokoruudut, ja niistä leikatut osarajaukset. Ei kuitenkaan suurennokset, koska rajattujen kuvien resoluutioon ei ole kajottu. Niiden koot ovat siksi toisistaan eroavat.
Tässä vaiheessa moni lukija on luovuttanut jo ajat sitten. Mutta joku on saattanut saada oppiakin, joka ei ojaan kaada vaikka saattaa olla turhaakin.
Kirjoitin ja kuvasin tämän ennenmuuta itselleni, tietääkseni mistä näiden kahden melko paljon toisistaan poikkeavan kameran toiminnassa on kysymys.
Tehtyäni saman vertailun joskus 7D2:n ja 5D:n välillä, vakuutuin siitä että 7D ei kuvanlaatunsa puolesta pärjäää läheskään "vanhalle sotaratsulle". Käyetttävyydeltään se on ja oli tehokas. Mutta en tarvitse kuvausmieltymyksissäni sitä.
Siksi "downgreidaus", ja rahat johonkin tarpeellisempaan.
Downshifting
Otsikkoni toinen sanahirviö. Pyrin meuhkaamaan vähemmän touhuiluistani netissä. Ottamaan lunkisti ja matalalla profiililla. Ylenmääräistä lähentelevä esilläolo ja julkisuus ei ole tavalliselle pulliaiselle hyväksi. Jätän sen muille; heillle joille se on tarpeellista ja hyödyksi.
Porissa 7.6.2016
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti