tiistai 12. syyskuuta 2017

keräilyharrastusta ja lamppuhuoltoaHurahdin vuosi sitten marraskuun hämärässä jollain tasolla myrskylyhtyihin. Ensin piti saada sellainen terassia valaisemaan. Onhan terassilla sähkövalo, mutta tunnelmaa sen kanssa ei saavuta.

Kuten odotettua  homma laajeni ellei aivan käsistä karannut, mutta sinne päin.
Tämän päivityksen saatteena kannattaa palata vajaa vuosi taakse päin, ja lukea silloinen "avaukseni"
tästä linkistä: http://jormalindqvist.blogspot.fi/2016/11/lampun-henki.html


Lähstyvän syksyn ja pimenevien iltojen tultua,
sytytin ensimmäisen kerran lyhdyn 24. elokuuta.
Lamput ovat olleet kesäajan varaston uumenissa, mutta olen pitänyt silmäni auki uusien löytöjen suhteen, kirpputoreilla kulkiessani ja netiä selaillessani. Viime viikolla kiersin useamman kirpputorin, nimenomaan lamppu "kikarissa".

Vastaan tulikin Tsekkiläinen Meva-tehtaan malli numero 863
Numero ilmaisee lampun koon, mutta ei siitä enempää.


Maksoin lampusta pyydetyn 2 euroa, ja olen hyvin tyytyväinen ostokseen tai löytöön. Kunnoltaan se ei ole enää aivan "mint",  mutta on oivallinen lisäys kokoelmaani, aiemman saman mallisen, mutta väriltään punaisen kaveriksi:

 
 Tämän punaisen Mevan sain äidiltäni, joka ei pitänyt sen väristä.
 


Yleensä vanhoihin tavaroihin syntynyt ajan patina annetaan olla. Jotkut menettävät arvonaskin, jos niitä mennään turhaan "puleeraamaan". Tässä tapauksessa patina oli pelkkää ruostetta, ja hankin lampun itselleni. Joten kävin sen "patinaan" käsiksi. Lisäksi laitoin uuden sydämen. Vanha oli jossain vaiheessa ruuvattu liian alas, ja pudonnut säiliöön. Sain sen ongituksi pinseteillä ulos. 


Lamppu kiilotettu, uusi sydän sisäänpoltossa. . . .


. . . ja sitten odottamaan hämärtyvää iltaa. Huomasin pari tuntia myöhemmin, että öljysäiliö vuotaa hieman. Ei tulvimalla, mutta kuitenkin. Lampusta saattaa tulla hyllynkoriste, sisustuselementti. Mutta originaalilla leimalla varustetun lasinsa se saa luovuttaa punaiselle. 


Huomionarvoista on näiden Meva:n lampujen valmistusmaa: Tšekkoslovakia. Googlasin tänään(kin) lampun perään, ja useita saman numeroisia ja mallisia ja merkkisiä löytyi useasta paikasta: eBaysta ja muista maailman "kaupoista". Mutta: niiden valmistusmaa oli/ on Tsekin tasavalta.
Ölysäiliöissä lukee : Made in Czech Republic.  Joissakin jopa: Made in  Republic of  Czech.
Valmistusmaa muuttui Tsekin tasavallaksi, kun Tsekkoslovakia lakkasi olemasta. Samalla mallinumero muuttui 863:sta 864:aan. Joitakin 863-numeroitujakin on tasavallan nimissä olemassa, mutta harvinaisia.
Maailmalla väärennetään tai kopioidaan kaikenlaista. laillisen väärennöksestä taitaa saada, kun vaihtaa jonkun sanan paikan ja pistää of-sanan väliin.
Se tästä, vaikka tarinaa riittäisi pitkäänkin.


Alunperin piti pestä vain parin muun lampun lasit

Ensimmäinen, sinkattu Feuerhand- merkkinen lamppu paloi koko pitkän talven ja alkukevään, miltei joka ilta. Aina kun kotona oltiin, ja varsinkin sauna-iltoina. Ja niitä riitti, kun saunoin melkein joka ilta. Ellen ollut töissä.  Lyhty ei savuta, ja olen käyttänyt savuttamatonta petroolia. Mutta ajan ollen lasi kuitenkin nokeentuu.
Fairylla noki lähti helposti. Vaikeampi oli saada sinkiin tarttunut lika irti. Kokeilin useampaa konstia. Mutta melko huonolla menestyksellä. Patinoitukoon sitten. Tämä on ennenmuuta käyttöön hankkimani lamppu.Sitten toisen Feuerhan:in vuoro. Väriltään signaalikeltaisen. Lasi oli noeton mutta pölyinen. Maalipinnan sai puhdistettua helposti.
Aikomukseni on jossain vaiheessa hankkia lisää näitä, eri väreissä. Näitä Baby Special:eja  myydään uusina, mutta en pidä niitä uustuotantona, koska malli on ajaton.
Tämä, ehkä maailman parhaaksi koettu lamppumalli on ollut Feuerhand:in, joka sen o n kehittänyt, tuotannossa yli 100 vuotta. Muitakin malleja tehdas on tehnyt, mutta tämä on ollut koko ajan tuotannossa. Enää tehdas ei muita malleja valmistakaan, mutta on laajentanut tuotevalikoimaansa muuhun. Valmistajan sivut ovat hienot ja mielenkiintoisetkin. Ne löytyvät osoitteesta:
https://www.feuerhand.com/en/feuerhand-baby-special-276


Huutonetissä olisi pari kiinnost..........

 Tsekkoslovakiasta (wikilinkki)Porin Toejoella: 12. syyskuuta 2017


.
..
 ...
....Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...