perjantai 15. syyskuuta 2017

Suuria laivoja, mutta kuinka suuria

Käyn melko usein Kallossa ja kuvaan aina Kallonlahden laiturissa olevat laivat, ja saapumassa tai lähtemässä olevat.
Menneenä kesänä näin ilmeisesti tähän astisista suurimman. Pöyhiessäni kuva-arkistoani, löysin sen lisäksi toisen suuren näköisen laivan kuvan. Otin selvää molemmista ja vertailin saamianni mittoja ja lukuja.
Yhdistin niiden kuvat, ja laitoin FaceBook:iin. Jaoin julkaisun suosittuun ryhmään, ja esitin kysymyksen: "kumpi on suurempi?"Ylemmässä kuvassa menee tyhjänä hollantilainen Marietje Deborah. Alemmassa on satamaan saapumassa, Porin Karhun hinaamana, ja ahteripuolella Fram:in ohjailemana signaporelainen IVS-Phinda. Vastaukset kysymykseeni jakautuvat 2/3 alemman, ja loput ylemmän osalle suuremman tittelistä. Kysyttiin millä mittapuulla katsoen. Vastaus siihen on: kaikilla. Molemmat ovat cargoja, kappaletavara- tai lastilaivoja. Ylempikin, ei siis tankkeri.
Phinda (alempi) on tulossa lastaamaan lisää sahatavaraa.


Miten suuri Phinda on - verrattuna Deborahiin:Phinda on 180 metriä pitkä, 30 metriä leveä - Deborah 126 metriä pitkä ja 15 metriä leveä.
Phindaan menee tavaraa 24 000 tonnia; 24 miljoonaa kiloa - Deborahiin 8300. Phinda on joka mittapuulla huomattavasti suurempi kuin kuvassa suurelta näyttävä Deb"

Mutta millainen vetoisuus, eli tässä tapauksessa laivaan mahtuva puutavaramäärä käytännössä on? Merellä seilaavassa laivassa se ei herätä suurempaa huomiota, onpahan vaa iso laiva joka häipyy johonkin horisonttiin. 

Laskeskellaanpa!
Lastattava puutavara on kuusilautaa joka on nipuissa. Yksi nippu painaa tuhat kiloa, eli tonnin. Nipussa on 4 kuutiometriä, eli mottia; ei heittomottia vaan tiiviisti pakattua.
24 tuhanteen tonniin niitä nippuja menee yksinkertaisen matematiikan mukaan 24 000.
Kuutiometreiksi eli moteiksi muutettuna 96 000.

Millainen määrä puuta se on?
Ajatellaanpa vaikkapa rintamamiestaloa, joka lämmitetään osin puulla ja sauna lämpiää pari-kolme kertaa viikossa, niin ikään puulla. Oma edellisen elämäni talo tuotti kokemuksen, jonka mukaan polttopuuta kului keskimäärin vuodessa parikymmentä mottia. Ne olivat heittomotteja, mutta keskiarvona voi vertailussa käyttää tuota 20 kuutiota koska vuodet vaihtelivat.

Jos olisin hommannut liiteriini tuollaisen laivalastillisen puuta, sillä olisin voinut lämmittää taloa ja saunaa vaikka joka ikinen päivä kaksi kertaa päivässä 4800 (neljätuhattakahdeksansataa) vuotta.
Vaihtoehtoisesti lastilla hoitaisi 4800 talon puutarpeet yhden vuoden ajan.
Deborahiin mahtuvalla puumäärällä vain 415 vuotta yhtä taloa tai vuoden 415 taloa.
 


Mitä muuta tuolla 96 000  motilla puutavaraa voisi tehdä ?


Myllyttää koko lasti hakkeeksi tai kutterinpuruksi, ja puhaltaa eduskuntatalon ovista ja ikkunoista sisään! Sillä täyttäisi koko 25 metriä korkean ja (pohja)pinta-alaltaan 3670 neliöisen päärakennuksen kattoa myöden täyteen. Ja jäisi vielä siipirakennuksiinkin reilusti jaettavaksi.

Tai päällystää kakkostie 10 sentin vahvuudelta Porista Helsinkiin.
Käydessäni eilen Kallossa, satama oli autio ja laituri tyhjä. Luuotsikutteri tuli kuitenkin mereltä, ja horisontissa oli iso laiva. Pois päin, maailman merille menossa.
Porissa, Toejoella:  15.9.2017

.
..
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...