tiistai 23. tammikuuta 2018

Hapanta polaroidia

Niinsanotusti strömssasin Polaroid-filmikokeiluni, monella tapaa. Ei mennyt niin kuin Strömsöössä, kuten sanotaan. Mutta näitähän tapahtuu ja kurjuuden summa on vakio.


?
Innolla laitoin polaroid-filmipakan polaroidperään, jollainen tuli hankkimani palkkikameran mukana. Itse kuvaa enemmmän olin kiinnostunut sen taustapaperiin tai  -kalvoon muodostuvasta  negatiivista. En niinkään varsinaisesta pikafilmikuvasta.

Isoformaattikoon polaroid- tai muun instax - (pika) filmin löytäminen on nykyään vaikeaa. Niiden valmistus on jokseenkin lopetettu. Jossain saattaa olla vielä jokin erä fimiä myynnissä, mutta aivan sattuman kauppaa sellaisen haltuun saaminen on.
Jollain netin foorumilla tai someryhmässä tuli mahdollisuus ostaa pakka polaroidia, ja minähän ostin oikopäätä. Taloudellinen panostus postikuluineen oli muistaakseni 15 euroa, mikä vaikutti kohtuulliselta kaiken maailman eBay- ilmoitusten hintoihin verrattuna.
Pakka tuli postissa, ja tänään viimein tuli aika ladata se peräänsä, ja paikalleen palkkikameran takalautaan. Jonkin aikaa piti ihmetellä, miten se sinne menee, mutta kamera on hyvin johdonmukainen kaikilta osiltaan, ja lopulta pääsin repimään suojat pois ja mittailemaan valoa


 Tammikuu on ollut varsinainen "superkuu" mitä tulee kuvaukseen liittyviin hankintoihin.
Tällainen  melkein käyttämätön Gossen Polysix- valotusmittari löytyi aivan pilkkahintaan.  Muittasin sillä nyt kuvaamani polaroid-testin arvot. ISO 100, ja aukko yli.
Puhelimiin on saatavilla valotusmittari- ohjelmia. Latasin netistä sellaisen puhelimeeni ja vertasin sen antamaa mittaustulosta "oikean mittarin" lukemaa. Samaa näytti.
Sitten vaan arvot kameran sulkimeen.
Sitä ennen tietenkin  tarkennus ja rajaus.
Sulkimen lataus, suojapelti pois filmiperästä, ja naps-sur-naps. Suoja takaisin ja polaroid-liuskaa repimään ulos perästä.

Suojapaperi pois, ja 3 minuutin kuluttua kuva tuli näkyville.


Vaihe: Strömssaus


Se pirulainen oli värifilmiä. Sen parasta ennen- päiväys on mennyt umpeen varmaankin jo viime vuosituhannella. Valotus menettelee, vaikka vähän ali. Mutta värit . . . olkoon.


Ostamani fimipakka tuli mustassa muovipussissa, ilman pakkausta. En huomannut siitä enempiä kysellä. Oletin ilman muuta että kyseessä oli mustavalko-polaroid, koska sen negakehityksestä muutoinkin oli puhe.
Nimittäin mustavalkoisen polaroidfilmin taustakalvosta saa tehtyä negatiivin domestos-geelillä.
Senkin hommaamiseen jouduin kiertämään useamman kaupan. Nestemäistä oli kyllä myynnissä, mutta geeli on harvinaisempaa. Värifilmi-tapauksella sillä ei ole mitään virkaa. Se joutaa alkuperäiseen tarkoitukseensa: viemäriin!

Tulipa tuokin koettua.
Jos jollakulla on tietoa 4x5 kameraan sopivasta mustavalkoisesta pikafilmistä, olisin tiedosta hyvinkin otettu.

Hyvää illanjatkoa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...