perjantai 12. tammikuuta 2018

Megapikseleitä, onko heitä ?Lähtökohtana ns. normaaliobjektiivilla, tavallisella järjestelmädigillä otettu kuva

Tämä aivan tavallinen kuva on otettu normaaliobjektiivilla, joka vastaa suunnilleen ihmissilmän "polttoväliä". Eli aluetta joka näkyy kun katse kohdistetaan johonkin kohteeseen.
Normaaliobjektiivi on kinokoossa, eli täysikennoisella digikameralla
tai 24x35 kinofilmiruudulla 50 millimetriä.
Tämä kuva on otettu kroppikennoisella kameralla, ja zoom-objektiivilla, jonka polttovälin sääsin vastaamaan täysikennoisen 50 milliä.
Kuvasin vapaalla kädellä, isohkolla ISO-arvolla. Jälkikäsittelynä valkotasapainoa kohdlleen, ja weppikokoon.


Niin, mitä sitten. Räpsyhän se siinä. Kahvinkeitin, ketsuppipullo, vohvelipaketti ja viinirypäleitä keittiön työpöydällä. Näkymä työhuoneestani keittiöömme.


Rajataan kuvasta osa:

Siis: rajataan, ei suurenneta, ei pienennetä. Vaan leikataan muu osa kuvasta pois.
Ensimmäistä, kokonaista kuvaa on pienennetty jotta se näkyy ja latautuu nettikuvana paremmin ja sujuvammin. Tätä ei. Se on osarajaus alkuperäisestä kuvasta. Kamalaa tohjoa, kun valo on mitä on, en vaivautunut jalustaa käuttämään enkä enempiä säätämään.


Ja nyt itse asiaan: Kuinka paljon megapikseleitä mahtuu isoon kuvaan?

Vaihdoin kameraa. Laitoin sen nokalle "köyhän miehen makron", eli suttuzoomista sahatun väärinpäin asennetun pahamaineisen 18-55 klasin, jota myytiin jonkun halvimman canonin mukana väkisin marketeissa.  Tämä kuva on otettu sillä. ja pienennetty 460 pikselin levyiseksi, kuten edellinen osarajaus lähtökohtana olleesta kuvasta. Suttuahan tämä, kun lasi on mikä on ja itse viritetty.
Tämän kuvan täysikokoinen pienentämätön kuva on leveydeltään 5194 pikseliä. Ihan hyvän kokoinen siis. Siitä saa vaikka puolitoistametrisen paperikuvan, siis sen kokoisesta digikuvasta

tätä klikkaamalla voi katsoa webbikokoista, muutoin originaalia kuvaa


Mutta miksi siinä näkyy vain tuo ketsuppipullo ja vohvelipaketti? Mihin muu jäi ?

Muu ei mahtunut kuvaan.

Otin kuvan, edellä kertomallani "suttuputkella". Laitoin palkkikameran järjestykseen, poistin tähyslasin ja takalaudan. Laitoin tilalle toisen linssilaudan ilman objektiivia. Tarkensin palkeella ja kuvasin linssilaudan reiästä osan näkymää. Josta syntyi edellinen kuva, ketsuppipullosta.

Palkkikameran objektiivi on myös normaalioobjektiivi, vastaten 50 millistä kinokoon objektiivia.
Tämä cambo on filmikuvakooltaan  4 x 5 tuumaa, eli noin 10 x 13 cm.
Sen koko kuva-ala on siis 101 x 127 mm, ja objektiivin polttoväli 150mm. 

Tämä oli ensimmäinen kokeiluni tai lähtökohta kameran rakentamiselle, jota en enempää tässä vaiheessa selvitä. Tästä on hyvä alkaa liimaileminen. 


Lopuksi tällainen ajatusleikki, kuvan muodossa:Porissa; 12.1.2017

.

..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...