maanantai 12. kesäkuuta 2017

Kellastuneet kuvat


Meillä kaikilla,  tai ainakin monilla on laatikoissa ja albumeissa vanhoja valokuvia ajalta ennen digikameroita, kamerapuhelimista ja tableteista puhumattakaan.Vanhempien ja isovanhemipen ikuistamia, heille unohtumattomia hetkiä ja näkymiä. Matkoilta ja perhetapahtumista.


 Ajan kuluessa varsinkin värikuvat, niiden alkuajoilta kellastuvat ja lopulta haihtuvat näkymättömiin. Valo tekee tehtävänsä, kemialllinen reaktio etenee. Tuhoutumista voi hidastaa huolellisella säilytyksellä, mutta harva sitä viitsii tai osaakaan ajatellakaan.

Itselläni on melko paljon vanhoja valokuvia: Omia, ostettuja, lainattuja, saatujakin. Kyllä; olen ostanut vanhoja valokuvia, tuntemattomien ottamia, hienoja ja aivan arkisiakin otoksia. Negatiiveja ja paperisia, diojakin.
Mielenkiintoisimmat tai jollain tavalla arvokkaiksi kokemani olen muuntanut tai siirtänyt digitaliseen muotoon. Joitakin antanut arkistoihin.


Värikuvan elvytys

Skannattu säätämätön kuva
Sivun aloituskuvassa tämä värikuva, kooltaan 10 x 7 cm, näyttää melko menetetyltä. Mustavalkoisista kuvista sen rinnalla näkee, että kokonaiskuvan värilämpötila on hieman punaiseen päin. En säätänyt sitä kohdalleen.
Skanneri tuotti "nolla-asetuksilla" yllänäkyvän kuvan. Kuva on "kehityskelpoinen": Siis kehittämään.

Parilla pikasäädöllä väriä esiin


Loppuun säädetty

ja perusteellisemmalla käsittelyllä loputkin esiin. Näin värikuvan kanssa.

Pöydälle kokoamistani mustavalkoisista 6x6 senttisistä skannasin pari, ja säädin, silmään sopiviksi.

Tässä ennen/jälkeen kuvaparit klikkaamalla suuremmiksi, kuten aina:
ja.......
Porissa: 12.6.2017Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Infrastruktuuria ja huveja

Aloitan tämän kirjoitelmani ja kuvantuputukseni, palaamalla edellistä blogikirjoitustani (18.5.2019) edeltävään päivään: 17.5. jollo...