perjantai 4. elokuuta 2017

Sadepäivää

Nyt on perjantai, elokuun neljäs. Kello on 9 AM, GMT+3
Sääennusteet lupasivat, tai varoittivat tästä päivästä tulevan sadepäivä.
Niin tuleekin, tai sellaisena päivä on valjennut.

Otin eilen talteen pari ennustetta tätä päivää ajatellen. Miten ne muuttuvat vuorokauden kuluessa.
Niistä  kuvankaappaukset alla, alken eilispäivältä ja illalta, tähän aamuun. Lisään illemmalla vastaavat tältä päivältä, ja illalla havaintokäppyrän kotoiselta ilmatieteen laitokselta.
Nämä ennustekuvat ovat Norjan vastaavalta, jota pidetään ja jota itsekin pidän luotettavimpana sään ennustajana Skandinaviassa, ja laajemminkin.

Vastavia kuvia on melko turhauttavaa ottaa forecalta tai ilmattieteen laitoksen sivuilta, koska ne elävät aivan holtittomasti. Vielä turhempi on avata iltapäivälehtien tai maakuntaradioiden sadeuutislööppejä. Niiden toimittajat eivät osaa lukea ennusteista muuta kuin sensaationmahdollisuudet. Eli lähestyvien m yrskyjen tai ukkosten odotukset, jotka useimmiten menevät päin seiniä.Ensimmäinen ennustekuva, otettu eilen: torstaina klo 12Toinen ennustekuva: klo 22


... ja kolmas tätä kirjoittaessani, tänään klo 9
Ennusteet numeroinaEnsimmäinen , otettu eilen: torstaina klo 12Toinen, eilen  klo 22... ja kolmas tänä aamuna klo 929.7.2017 klo 18 laittamani sademittari on menneen aamun aikana klo 8 mennessä saanut ensikasteensa. 1 mm sadetta. Klo 04 aamulla, ollessani hetken hereillä, ei vielä satanut.


Jään odottamaan jatkoa

Nyt, klo 18:15, sateen päätyttyä, ennustetusti:
Sade alkoi ennustetusti, ollen runsaimmillaan klo 15-16 välillä.
Kokonaissademääräksi tuli 19mm.

klo 15


... ja sateen loputtua, klo 18


Ilmaieteen laitoksen havaintoasemalla, Porin rautatieasemalla päivän mitattu sademäärä on 17,4 mm
Sen perusteella tämä kahden euron sademittari omaa riittävän tarkkuuden, tavallisen säänseuraaja-henkilön tarpeisiin.Verannan vilvoittelupaljun pinta on rikkomaton.
Hyvää illanjatkoa, laitan saunan lämpiämään!

.
..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...