9.12.18

Porin taloja ja litistynyttä perspektiiviä




Perspektiivi litistyy




Kuten tiedämme, kuva valehtelee. Niin tässäkin tapauksessa, kuvassa jonka otin joskus kesällä. Käyttämäni objektiivi oli polttoväliltään suuri, ainakin 300 mm. Eli niinsanottu teleobjektiivi; "pitkä putki". Tai eiväthän nykyobjektiivit enää pitkiä ole, mutta laittavat kuvan valehtelemaan niin kuin ennenkin.
Tele-pitkä linssi litistää kuvan syvyysperspektiivin. Taka-alalla olevat kohteet, tässä tapauksessa rakennukset, näyttävät olevan aivan lähellä etualalla olevia.

Mittaillaanpa vähän.
Tässä kuvassa on taustalla Porin Keskusaukion laidalla sijaitseva Keskuskartano- niminen kerrostalo. Etäisyys kuvanottopaikalta siihen on 450 metriä.
Tuohon SOKOS- kohtaan on matkaa 100 metriä. Pyöreä rakennelma kuvassa sen yläpuolella kuuluu kauppakeskus BePopin arkkitehtuuriin. Sokos-taulun ja sen välinen etäisyys on 150 metriä.
Siitä Keskuskartanon seinään on matkaa 180 metriä.



Kiipesin (menin hissillä) edellisestä kuvauspaikasta hieman korkeammalle. Kuvassa näkyvät samat elementit kuin edellisessäkin. Tämä kuva ei valehtele. Se on otettu jokseenkin ihmissilmän  kuvakulmaa vastaavalla  objektiivilla. Sokoksen taulu näkyy, kun kuvan klikkaa isommaksi. Aivan kuvan oikeassa reunassa on Keskuskartano.
Kuvan keskellä seisoo Linnainmaankulman tornitalo. Tämän tekstin kirjoitushetkellä Satakunnan korkein asuinrakennus. Maan pinnasta 16 kerrosta, ja kattotason korkeus 53 metriä.
Keskuskartanon katto on  37 metrin korkeudella, ja kuvassa näkyvän linkkimaston takana sijaitsevan Tähtisilmän 38 metrissä.



Toinen esimerkki, samalta kuvauspaikalta pohjoisen suuntaan


 Tämä kuva on otettu laajakulmalinssillä, tai rakennettu useammasta kuvasta yhdistämällä. Näkymä Eetu Salinin aukiolle. Vanhaa Juhanaherttuan taloa puretaan.
Kuvan vasemmassa laidassa menee Yrjönkatu eli kävelykatu, kohti toria, kirkkoa ja edelleen Porinsiltaa.



 Vaihdetaanpa objektiivi:

Sama näkymä "pitkällä putkella" kuvattuna. Kuvassa näkyvä matka syvyyssuunnassa, Itäpuiston kulmalta Hallituskadun kulmaan on 390 metriä; kolme Porin keskustan korttelia. Kuvan keskivaiheilla on puhki palanut kohta: Aurinko paistaa Nortamonkadulta torille. Siihen on kuvauspaikalta matkaa noin 170 metriä.


Käytän etäisyyksien mittaamiseen Paikkatietoikkunan karttapalvelua. Tämä kuva on kopioitu tästä osoitteesta





Kartan piirtoa


Drone-lennätysmääräykset muuttuivat 7.12. Netissä on lukuisia karttasivustoja ja sovelluksia lennätyspaikkojen suunnitteluun. Tein niiden avulla itselleni kartan Porin keskusta-alueesta ja lähiympäristöstä. Merkitsin kartalle korkeimpia rakennuksia ja rajat 1 km ja 3 km etäisyyksille lentokentästä. Ylemmässä kartassa rakennusten korkeuksia, ilman niiden nimiä tai osoitteita. Keskuskartano, Tähtisilmä, ja Linnainmaankulma, jotka mainitsin aiemmin, ovat myös piirrettyinä ylempään karttaan.
Porin korkein rakennus on Keski-Porin kirkko, tai sen torni: 72m . Ja korkein rakennelma Aittaluodon tehtaan piippu: 130m.


.
..
...


Porissa: 9.12.2018
...
..
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jälkipiktorialismia

Tämä julkaisu on kömpelö tablettiräpellys, ei oikeastaan ”mikään”.  Kytkin tablettiin näppäimistön ja näppäimistön liittimeen hiiren. Ihme k...