13.12.18

Kirjurinluodossa





Joulukuun 11. 2018:  Muutama kuva dronella, tunti ennen auringon laskua

 

 

Laitoin dronen, siis kopterikameran noin kymmeneen metriin, ja annoin sen tehdä kuvan panoraama-automaattitoiminnolla. Se otti yhdeksän kuvaa "pinkkaan", ja yhdisti ne ohjelmallaan yhdeksi isoksi. Tuloksena jpg-kuva, jolle en tehnyt jälkeenpäin juuri mitään, kokomuutosta ja pakkausta lukuunottamatta.
Koneen softassa on mahdollisuus valita, tallentaako se panoraamakuvaan otetut kuvat myös erillisinä tiedostoina, vai tekeekö pelkästään "valmiin kuvan". Laitoin tällä kerralla asetukseksi pelkän panoraaman, mutta muut kuvat raw:ina. Tyydyin siis japanilaisen kamerasoftainsinöörin kehittämään tapaan tehdä kuva valmiiksi saman tien.


Otin käsiohjauksella viisi raw-kuvaa, panoroiden joen vastarannan maisemaa oikealta vasemmalle. Muunsin ne kotona tiff-kuviksi, ja annoin photoshopin liittää ne yhdeksi isoksi kuvaksi. Säädin valojen ja varjojen tasapainoa jonkin verran, vihreän-punaisen-oranssin ja akvan saturaatiot ja luminanssit silmääni sopiviksi. Jälkiterävöintiä vähän, ja kokomuutos nettiin maltillisesti sopivaksi.
Olosuhteet lennättämiselle olivat melko ihanteelliset: aivan tyyntä kuten kuvistakin näkyy, ja lämpötila muutaman asteen plussalla. Koneen akku hupeni silti melko nopeasti, kun oli päässyt kameralaukussa jäähtymään.




Varsinainen kohde jota lähdin kuvaamaan: Karhukorttelin rakennuskompleksin rakennustyön etenemisvaihe. Kuvan vasemmassa laidassa Satakunnan museo, oikeassa laidassa meijerin aluetta. Aivan oikeassa reunassa näkyvän keltaisen talon nurkalta alkaa Katariinankatu, jolle on tietääkseni suunniteltu avattavan kulku rantaa seuraavalta Hallituskadulta.



Vilkaisu Karjarannan suuntaan. Kauimmaisena Karjarannan kerrostaloaluetta, korkeammpana näkyvät talot Hankkijan aluetta. Silta joka johtaa luotojen (kuvauspaikalleni Kirjurinluodolle, Hevosluotoon, Hanhiluotaan jne) alueelle, on nimeltään Raumansilta.


Kirjurinluotoa: Rakenteilla olevia rantalentopallokenttiä, ja kauempana parkkipaikkaa jossa harmaa volvo, jolla tulin paikalle. Sydäntalvella tuo pyöreän muotoinen alue Pellehermannin leikkipuiston edustalla, on jäädytetty luistelukentäksi, ja luistelurataa on tehty myös luodon puistokäytäville.

Toinen koneen tekemä "stäkki", eli 9 kuvaa yhdistettynä yhdeksi. Taivaan heijastukset tyynen joen pinnassa olivat huomiota herättävän sävyisiä väriltään. Etualalla varsinkin. Mutta ne ovat vain heijastuksia, ei öljyä tms.




Videoksi

 


FB-kaverini kommentoi tämän julkaisun ensimmäistä kuvaa, kun latasin sen someen melkein tuoreena suoraan, kuvauspaikalta lähtiessäni. Hän piti näkemästään, jota arvostan ja olen otettu. Samalla kehoitti kokeilemaan tai tekemään kuvasta mustavalkoversion.
Teinkin, mutta en jostain syystä kuitenkaan pitänyt näkemästäni. Tein pari mustavalkoversiota tämän julkaisun toisesta; panoraamanäkymästä, mutta se meni jotenkin överiksi. Liian dramaattiseksi, ja toisessa versiossa jotenkin laimeaksi.
Käytin niitä kuitenkin yllänäkyvässä lyhyessä videopätkässä, jonka latasin youtubeen. Sen voi katsoa suoraan tuota ylläolevaa ruutuakin klikkaamalla, mutta paremman näkymän saa nähtäväkseen, avaamalla videon youtubessa: tässä linkissä. Still-kuvien lisäksi upotin videoon pari hyvin lyhyttä elävää videokuvaa.
Ääniraidankin laitoin, ja alkuun pätkän sen tekemisen yhteydessä pyörivästä hyvinkin iäkkäästä äänilevystä.




Kotiin päin, ja  kotona

 

Oli aika käydä Porin pääpostissa. Ostamassa uusi kalenterikirja, pian alkavalle uudelle vuodelle 2019. Vaikka on eletty jo jonkin aikaa tietokoneiden ja muun digin kanssa, luotan edelleen paperiin ja kynään. Minulla on näitä "kirjoja" jo melko monta. En ole laskenut tai en muista, mutta parikymmentä vuotta niitä olen täyttänyt. On muodostunut ennenkaikkea sääpäiväkirjaa, mutta jotain muutakin muistiin merkittyä mitä ei miltaan kiintolevyltä, rompulta tai varsinkaan pilvestä osaisi etsiä.



Joulukuusi tuli varastosta olohuoneeseen. Näiden tällaisten kohteiden kuvaaminen ilman kiiltokuvamaisuutta on hieman hankalaa tai haasteellista kuten sanotaan hienosti. Tämäkään kuva ei palvele sitä näkemystä, jonka haluan useimmissa kuvissani toteuttaa. Huone oli melko hämärä, mutta kuvasta tuli tuollainen "karkki". Olkoon nyt, kun jouluuusi on kyseessä.




Porissa: 13.12.2018
.
..
...


_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Näyttelykuvia

 Pictures at an Exhibition   tai  Tableaux d'une exposition : Englanniksi ja ranskaksi, tämän julkaisun otsikoksi asti heränneelle ajatu...