3.7.21

Kirkossa - Reposaaren kirkossa


aiheita tänään:

  • Reposaaren kirkossa ja hautuumaalla
  • paarlastikasvillisuus
  • laiva ohoi !!
  • päivän ajattomat kuvat, eikun ajankohtaiset joutokuvat

On taas kulunut vähän yli viikko edellisestä blogikirjoituksestani (24.6). Aiheita olisi ollut laittaa jo aiemminkin, mutta odotin kunnes pääsin 28.6. alkaen arkisin avoinna olevaan Reposaaren kirkkoon, joka toimii tiekirkkona elokuulle asti. Halusin viimein päästä katsomaan ja kuvaamaankin sitä sisäpuolelta. 
Kirkkoa ulkopuolelta ja jonkin verran kamerakopterilla ylävinkkelistäkin, on tallentunut kuvina jo vuosikaudet, mutta sisään en ole aiemmin päässyt. Se on ollut paikalla käydessäni kiinni; olen ollut "väärään" aikaan liikkeellä, ja sitten tuli covid19. 

Muutostani Reposaareen, vajaan kilometrin päähän kirkosta, tuli toissapäivänä kuluneeksi kolme kuukautta. Aika on kulunut sujuvasti. Alkuhämmennyksen jälkeen tasaantunut. Olen käynyt kaupungissa noin kerran kuukaudessa. En asiaksi asti vaan huvikseni. Saarta on tullut koluttua melko paljon, ja olen nähnyt paljon sellaista mitä vain saaressa pistäytyessä ja takarannan nähtyään muualle suuntaava ei ehkä osaa kuvitellakaan. Takaranta riittää kyllä hyvin sekin. 



Nyt kirkkoon


Tiekirkkona avoinna: 28.6.-8.8.2021 ma-pe klo 11-17, opas paikalla. 
Kävin 2.7.


Sakariston puoli. Kirkko on kuusikulmainen ja tapuli kahdeksankulmainen. 
Tietoa kirkosta löytyy netistä riittävästi, joten en ala sitä sieltä tähän "kopsaamaan". Tiedon etsimisen voi aloittaa sujuvasti seurakunnan sivulta: https://www.kirkkoporissa.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot/reposaaren-kirkko



Sisäänkäynti on esteetön. Ovikin auki. 



Tähänhän huomio ensimmäisenä kiinnittyy, kun kirkkoon astuu. Ellei joku satu tietämään, niin presidenttimme meni vihille Jenni Haukion kanssa tässä paikassa. 


Felix Frangin maalaaman alttaritaulun  aihe on "Jeesus herättää nukkuvat opetuslapset pettäjän lähestyessä Getsemanessa".


Minua kiinnostavat kirkoissa erityisesti niiden urut. Nämä Kangasalan urkutehtaan valmistamat 11-äänikertaiset urut lahjoitti kauppaneuvos Werner Hacklin. Vuonna 1940.  Sain kuulla niiden soinninkin, josta kiitos soittoaan "treenanneelle" oppaalle. Hyvin kaunis ja paikkaan sopiva urkujen ääni. 


Erityisen hieno ja huomion kiinnittävä osa kirkkoa on kattomaalaus, joka koostuu neljästä aiheesta. 
Kuvasin ne kaikki, yhdessä ja erikseen. Mutta laitan näytille nyt vain tämän neljänneksen: ”Jeesus asettaa myrskyn” Lennart Segerstråle: vuoden 1928 kirkon korjauksen yhteydessä. 




Mukanani oli kaksilinsinen Samsung Gear-kamera, jolla voi aloituskuvan 180 °kuvakulman omaavien "kalansilmäkuvien" lisäksi ottaa myös 360 asteisia kuvia. Niiden laittaminen suoraan blogijulkaisuun on vähän mutkikasta, ja toimii miten sattuu, eri julkaisualustojen keskustellessa huonosti toistensa kanssa. 
Siksi laitan tähän linkit kahdelle sivustolle, joihin laitoin katsottaviksi ja pyöriteltäviksi saman kuvan: 


 









Hautausmaalla



Kirkolta, tapulin ja kirkon välistä johtaa tie meren suuntaan, sadan metrin päässä olevalle hautausmaalle. Portista hautausmaalle mentäessä, oikealla on suihkulähde ja samalla taideteos nimeltään Meren kivet. Teoksen 
ovat suunnitelleet reposaarelaiset Toivo Henriksson ja Olavi Vaahtera.
Nyt huomioni kiinnittyi hienoihin kukka-istutuksiin; ja varsinkin jalopioniin jonka kukinta oli parhaimmillaan. 



Minulta on kysytty, tiedänkö missä kohtaa hautausmaata sijaitsee olympiavoittaja Kelpo Gröndahlin hauta. Tuosshan se: etualalla, ja taustalla enkeliveistos ojota ei voi olla huomaamatta. 
Samalla reissulla kuvasin pari muistomerkkiä lisää "patsasalbumiini" Facebookissa (linkki sinne, se on julkinen - viimeisimmät lisäykset albumin lopussa)




Paarlastikasveja






Reposaari on tunnettu muunmuassa paarlastikasveistaan, siis painolastikasvillisuudestaan. 
Niitä tai niiden siemeniä on kulkeutunut saarelle maailman ääristä. Joku voi sanoa niitä jopa vieraslajeiksi. Ei sentään haitallisiksi, kuten kurtturuusu ja jättipalsami. Onhan niitä, mutta nämä eivät ole niitä. 


Edellisen kuvan opastetaulu ja monta muuta ovat loma-asuntomessualueen laidalla, Satamapuiston varrella olevan messuihin liittyvän rakennuksen seinillä. Osa jo pahasti virttyneitä ja auringon polttamia, mutta saa niistä jotain tolkkuakin. 
Olen katsellut kasveja vähän "sillä silmällä", vielä hyvin vaatimattomalla menestyksellä, mutta enköhän pikku hiljaa jotain opi. 




Laiva ohoi  !



Tämä kuva syntyi korvikkeena ja korvauksena sille mitä olin menossa kuvaamaan -tai bongaamaan.
Laiva piti bongata laiva-albumiini, kun minulle ennennäkemätön Ocean Mercury -oli luotsilaitoksen sivuilla olevan tiedon mukaan tulossa satamaan. Tai sen piti olla jo kaijassa, kun paikalle menin.
Laiva oli redillä ankkurissa, nelisen tuntia aikataulusta myöhässä. 
Mutta sain kuvan raakkuvasta nuoresta variksesta. Sommittelin laivan epäterävänä taustalle. Leikkaus on kultainen. 


Tarkennus horisonttiin, ja zoomi tappiin. 




Pari tuntia myöhemmin. Nappasin kuvakaappauksen räpsöön webbikameran näyttämästä. 
Reaaliaikaisen kameran sivu YouTubessa



Palasin seuraavana päivänä, iltapäivällä sopivalla valolla, ja sain kuvan  albumiini. 
Laiva-albumini Facebookissa

Perehdyin joihinkin laivateknisiin termeihin; bruttorekisteritonneihin ja kuolleeseen painoon, joka esiintyy albumiin laittamieni,bongaamieni laivojen kuvateksteissä kansainvälisellä lyhenteellä DWT.

Bruttovetoisuus (engl. gross tonnage, GT) on aluksen (laivan tai veneen) kokonaisvetoisuus. Se käsittää käytännössä koko aluksen tilavuuden.

DWT
Kuollut paino (engl. deadweight tonnage, DWT) on sama kuin aluksen kantavuus eli aluksen vesivarastojen, tarvikkeiden, polttoaineen, lastin ja henkilöiden suurin yhteispaino. Yhteispainon on hyväksynyt viranomainen lastimerkin mukaan. Vuodenaika, eräät liikennealueet ja veden suolaisuus vaikuttavat kantavuuteen.




Lopuksi  -  Pari kuvaa tänään, yhtenä kesän kuumimmista päivistä.



VV-Outdoors (kvg / kvfb / kvig)
-niminen firma aloitti heinäkuun alussa Reposaaren ja Kallon välisen liikenteen veneellä johon pääsee kuutisen henkilöä kerrallaan matkalle Merimestan laiturista Kalloon, ja takaisinkin. Polkupyöränkin voi ottaa mukaan samaan hintaan, joka on 7 euroa meno ja 10 euroa menopaluu. Hianoo!!
Mietin asiaa. Ymmärrän kyllä, että Kallosta tänne, mutta mitähän ihmettä minä siellä Kallossa tekisin?
No.... fillari mukaan ja kallosta eteenpäin. Ja mahdollisesti hengissä selviten maanteitse takaisin saareen. 



Kaupparannan kaijaan oli ilmestynyt Geomari. Jokin tutkimusalus. 
Siinä laiturissa on kaikenmaailman hylkyjä ja romualuksia, linja-auton raatoja. Kuten edellisessä selonteossani tässä blogissa kerroin havaitun -aivan yleisönosastotekstiviestiksi asti. 




Klaaraannuin vähän aikaa takarannan leppeässä kesätuu.... pah: aivan tyyntähän oli. Mutta meri virkistää aina. Niin suppailijoitakin. Sup-laudalla hissukseen melovia henkilöitä. 
Joku onneton oli kirjoittanut sub-lauta, kun sellaista peräänkuulutti vuokratakseen. 
Joku humoristi ehdotti sukellusvenettä. Osasi englantia submarine:n verran.



Pitäkää tunkkinne !!!
   -muutenkin. 




Reposaaressa: 3.7.2021
____
___
__
_
-
.

2 kommenttia:

  1. Moi Jorma. Tänään luetaan vuoden sisällä ilmavoimiin poistuneet. 5.11.22. Palautettu perinne, ainaskin oon ymmärtänyt näin. Tuohiksiakin poltellaan.
    Mihin hävisi se hienoin kuva , urut, parvi, olisko otettu saarnastuolista ja rapuilta. Oikealta kuitenkin mielestäni. Upein, mitä ikinä nähnyt tästä kirkosta. Tietty mun mielipide.
    Hyviä pyhiä.

    VastaaPoista
  2. Joo, tuli muualla vastaan.
    Kiitos vaan. Hienoja on kuvat Räpsöön kirkosta ja muutkin tietty.
    Piti laittaa edelliseenkin terveisin Anne Sahalta.

    VastaaPoista

Jännitystä elämään

 On olut niin jännittävää aikaa ja ruuhkaa asioissa, että blogijulkaisemiseen ei ole ehinyt. Kevät alkaa olla pian lopuillaan ja kesä koitta...