sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Vene vesille ja pieni lenkki

Meillä on pienehkö tasaperäinen  soutuvene, ja siinä perämoottori. Tänään vene pääsi pidemmäksi aikaa elementtiinsä, oleiltuaan paria reissua lukuunottamatta perävaunussa, tallin suojissa Porin keskustassa.
Sain veneelle paikan ystäväni laiturissa,  jonka sijaintia en kerro. Olen hyvin kiitollinen.

Tiedustelin venepaikkaa Porin kaupungiltakin, mutta sain vastyauksen ettei jokirannan venesatamissa ole einuttakaan paikkaa vapaana. No se siitä, mutta jokunen pienen veneen paikka olisi kyllä järjestettävissä Raumansillan kupeesta. Raumansilta on se joka johtaa luotojen alueelle. Siis Kirjurinluotoon. Ympäri vuoden.

Aika nopsaan tuonoh saisi juntattua kymmenkunta peräpaalua lisää, ja 10 venepaikkaa lisää kaupungin kirstuun rahaa tuottamaan. 80 euroa pyytävät kapeimmasta venepaikasta vuokraa vuodessa. Tai kesässä.

 Kävin viime viikolla joku päivä kuvailemassa Porin Oluttehtaan purkutyön tilannetta. Samalla poikkesin rannassa katsomassa matalan pään venepaikkojen tilannetta. Vettä kyllä piisasi pienen veneen tarpeisiin, vaikka vesi oli matalalla. Ensimmäinen paikka Raumansillasta lukien on numeroitu numeroksi 27. Siitä kirkon suuntaan numerot kasvavat.

...Viimeinen tyhjä, ilman peräkiinnityspaaluja jäänyt paikka on numero 36. Kymmenen tyhjää paikkaa siis. Keulakiinnitysrenkaat on ajat sitten jääneet ruohon alle, ja penkan parrut ovat hieman heikossa hapessa.
Mutta kylllä tähänkin veneensä laittaisi olemaan.

 

 se siitä.
Vene meni vesille, ja ajettiin lenkki ennen kun pantiin se laituriin.


Navigaattori piirsi sinisen viivan osalle matkaa. Pistin sen päälle vasta Kivinissä, kääntöpisteestä paluumatkalle lähdettyä. Viiva jatkuu kartalla, mutta rajasin loput pois.
En näillä vesillä navigaattoria tarvitse. Vedet ovat tutut. Mutta se toimi nopeusmittarina, kun vedettiin vaappua veneen perässä raumanjuovalla. Sopiva uisteluvauhti on noin 4-5 km/h, välillä voi laskea hetkeksi kolmeenkin.
Pohjaonkea harrastettiin vähän aikaa paikassa joka on hieman Pilhlavan lahden suuntaan kahden jokiuoman yhtymäkohdasta.

Kokemäenjoen kaksi loppuhaaraa: Raumanjuopa (loppuosassaan Kyläsaarenjuopa kuvassa oikealla), ja isojuopa (tai Luotsinmäenhaaraa, kumpaakin nimeä näkyy kartoilla) yhtyvät ja joki laskee Pihlavanlahteen. Kuva otettu vastavirtaan.


Lahden suulla oli melko monta venekuntaa kalastelemassa. "Huviveneitä" ja jettejäkin oli liikkeellä.
Etualan herra oli varustautunut korotetulla peräpenkillä, joka on hyvä ja toimiva ratkaisu. Peräpenkit ja muutkin veneen tuhdot pakkaavat olemaan liian matalat. Jalat puutuvat ja perse ei kestä.


Hevosiakin uitettiin. Melkoinen melske ja polske kuului kauas. Kuva, kuten kaikki vesiltä otetut eivät laadultaan riitä kertomaan. Pokkarilla kun ovat ikuistettuja.


Pohjaonkipaikkamme Kuralaari- nimisen paikan tuntumassa. Horisontissa Pihlavanlahti.


edellinen kuvauspaikka, mutta zoomi tapissa. Mäntyluodon iso kraana (nosturi siis) vasemmassa horisontissa, ja Kirrinsannan kaksi uutta tuulimyllyä. Lahdella näyttäisi olevan melkein ruuhkaa, mutta kuvan perspektiivi valehtelee.


Ennen paluumatkaa poikettiin Kivinissä eväillä ja helpottamassa luonnollista tarvetta. Siis kusella!
Vene rantaan, ja sitten kotiin.
Raumanjuopaa lasketellessamme, laitettiin vaappu perään. Tukkiluodon ja kolmihaaran puolessa välissä tuli reissun suurin ahven. Ei mikään iso, mutta pannukokoa kuitenkin. Saivat mennä perkuun jälkeen pakastimeen. Kun tarpeeksi kertyy niin savustetaan.


Poikkeuksellisesti jo toinen blogikirjoitus saman
päivän aikana. Tämä kuitenkin tuore, kun edellinen
pidemmän ajanjakson keräilyerä.
Porissa: 28.6.2015-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...