maanantai 13. marraskuuta 2017

Jouluradio

Kun avasin aamukahvia juodakseni tietokoneen, ilmestyi odottamani uutinen: Jouluradio (linkki) on aloittanut koelähetyksensä.
Olen seurannut niitä, ja varsinaista lähetystä joulukuussa aina lähetyksen päättymiseen saakka, niin kauan kun jouluradio on toiminnassa ollut. Kanavan ilmestyminen rdioaalloille on eräänlainen merkkipaalu. Taas on vuosi kulunut, ja hengissä selvitty. Kun kanava loppiaisen paikkeilla hiljenee, tulee minulle jälleen mieleen ajatus: kuulenko tätä ensi vuonna.Nähtyäni tiedon koelähetyksen alkamisesta, käynnistin "ison" tietokoneen. Käytän sitä vain erityistilanteissa, kuten tällaisessa. Ruudulla näkyy ilmailuradiona käyttämäni vastaanottimen käyttöliittymä. Taajuus on viritetty 88,7 megahertsin kohdalle, ja kohinasalpa säädetty. Pari muutakin asetusta tehty, mutta ne eivät ole oleellisia. Antennijohdot menevät tuuletusikkunan verkon läpi räystäällä oleville antenneille. Kaikki toimi tällä kertaa sujuvasti, ja ääni tuli kuuluville.


 Ikkunalaudalla, koneen takana on vastaanotin, joka on kytketty tietokoneeseen. Tarvittaessa sen saa mukaan ja matkaan, jolloin antenniliitäntään kierretään "pamppuantenni".
Alempana oleva laite on LA-puhelin. Sen taajuuksilla kuuluu nykyään harvoin puhetta, mutta tiettyinä aikoina "äijäkööri" kokoontuu laitteidensa äärelle, ja joristaan joutavia.
Seuraavaksi kokeilin taajuutta isommalla "maailmanradiollani". Hyvin kuului.


 
 Sitten pienemmällä, noin tupakkiaskin kokoisella legendaarisella Fintecillä. Kuulokkeiden kanssa; stereona tuli, ja aivan kohinattomana. Antenniakaan ei olisi tarvinnut vetää ollenkaan ulos. Mutta laitoin kuvan rekvisiitaksi. Edellisen kuvan benchillä se onkin pois.
Lähetysteho on siis enemmänkin kuin riittävä.Viimeisenä mutta ei ollenkaan vähäisimpänä, painoin virrat päälle "stereoihin". Valkkasin tunerin, ja naputtelin taajuuden. Moudi""  meni heti stereolle, ja äänenlaatu virheetön. Taajuus näkyy näytöllä tässä, kuten edellisissäkin kuvissa. Päivityksen lopussa koko maan taaajuusluettelo.

Nykypäivänä kai kuunnellaan radiotakin puhelimen ohjelmalla. Nämä FM-taajuuksia käyttävät radiot ovat katoavaa kansanperinnettä.
Mutta: jos haluaa kuulla äänen laatua, ja sellaista äänenlaatuo jollainen levyntekijöillä on ollut tavoitteena, kannattaa laittaa radio päälle. Kuunnella hyvillä kaiuttimilla, tai kuulokkeilla, jolloin äänenlaatua saa melko edullisestikin. Silloin saa kaiken irti.
Tuntuu melko typerältä ja turhauttavalta jauhaa somessa; "laittakaa äänet päälle" tai muuta vastaavaa. Pitäisi laittaa: "pistäkää stereot päälle". Mutta eihän sellaisia "stereoita", mitä ovatkaan, ole enää muilla kuin tällaisilla vanhoilla entisaikoihin jämähtäneillä pieruilla.Radio soi jälleen. Jälleen on toivoa tulevaisuudesta.. . . . .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Porin siltoja - ajettuja ja kuvattuja

Ylittäessäni elokuun viimeisen päivän illalla kuvan ,ja yllä olevaan karttakuvaan sinisellä nuolella merkitsemääni kaarisiltana parem...