maanantai 6. marraskuuta 2017

Kuvausmääriä ja mustavalkokuvan veivausta


Nettisivulla voi tarkistaa, kuinka monta otosta kameralla on otettu. Loppukesällä hommaamani ensimmäinen Nikonkn runko on samalla ensimmäinen, jonka otosmäärän sain kyseisellä systeemillä näkyviin. Canoneilla mokoma ei onnistu.

Otin ensimmäisen lukeman selville, kun aloittelin Nikoniin orientoitumista. Edellinen omistaja oli painanut nappia tuon 3539 kertaa.
Otin eilen uudelleen lukeman, joka on tuo oikeanpuoleinen.
Menin kuva-arkistooni ja tein laskutoimituksia. Kuinka paljon olin kuvannut noiden lukemien välisenä aikana? Onko kuvaukseni ollut Nikon-painotteista?

72 päivän aikana olen ottanut Nikonilla 1358 kuvaa, mikä näkyy laskurilukemien erotuksena. 18 kuvaa / päivä. Saman ajanjakson aikana talteen on koneelleni jäänyt 1256 kuvaa, kun olen perannut tuplat ja paskat pois. Jonkin verran olen kuvannut kännykällä, 360° kameralla, kopterilla ja canonillakin vähän. Mutta syksyn pääpaino on kuitenkin ollut "uuden Nikonin" kuvilla.

Entä koko kulunut vuosi?

Tätä kirjoittaessani on vuoden 310. päivä. Jouluaattoon on 48 päivää.
Koneelleni on tänä vuonna kertynyt, tai jäänyt talteen 5180 kuvaa. Perkuutyö on kesken.
Päivää kohden se on 16 kuvaa / päivä. Jos hylkäys on samaa luokkaa kuin edellä olevassa laskelmassani, kokonaismäärä olisi noin 5800 ellen olisi mitään poistanut.
Tapanani ei ole räiskiä tuhatta kuvaa / kohde, joista kelpuuttaisin talteen 10. Mietin ensin, painan vasta sitten laukaisinta. Filmiajan päähänpinttymiä.
Se siitä.


Ikuisuusaihe: mustavalkoinen

Digikamerallakin voi kuvata mustavalkoista. Mutta lopputulos tehdään photoshopilla tai jollain, värillisestä alkuperäiskuvasta.
Automatiikat joilla voi kuvata valmista mustavalkoista, ovat oma lukunsa johon en ota suuremmin kantaa.
Nykyään on tullut "muotiin" kuitenkin sellainen tapa, että pistetään kamera kuvaamaan sekä jiipekkiä että raakaa rawikuvaa. Kameran asetuksista valitan mustavalkokuvaus, jolloin etsinkuva, siis se takanäytön live view- muuttuu mustavalkoiseksi. Mutta varsinainen kuva tallentuu myös rawina jossa on värit. Saahan sillä jonkinmoisen ennakkokäsityksen tulevasta kuvan sävyalasta. Siis mustavalkokuvan, jos sellaista ollaan hakemassa. Tapa on hyvä ja mielenkiintoinenkin.

Täss taas kerran mustavalkoisia ja yksi värillinenkin kuva samasta aiheesta. Kuvien alanurkissa on selitys miten kuva on syntynyt. En lisännyt kuvatekstejä enkä muutakaan infoa kuvista. Järjestyskin on mitä sattuu.


Kuvat valehdelkoot puolestani:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...