sunnuntai 4. helmikuuta 2018

ApteekkipullojaKiertelin viikonlopun aikana pari kirpputoria, etsien sopivan kokoisia ruskeita lasipulloja ja  -purkkeja. Keräilykin tiukalla seulalla kiinnostaa, mutta nyt hain niitä valokuvakemikaalien säilytystä varten. Niitä suositellaan säilytettäviksi ruskeissa pulloissa, ettei valo pääse pilaamaan.


Tein kaksi "löytöä"

Ensin löysin purkin, jonka kylkeen on valettu lääketehtaan nimi, Orion.
Ja tänään pullon, jonka kyljessä mielenkiintoinen teksti: Pertussin, ja toisella puolella Pharmacal.

Tänään löytämäni pertussini-pullo oikealla, ja sen vieressä orion. Kaksi muuta olen hankkinut vuosia sitten: Vasemmanpuoleinen tyypillinen ja tavanomainen apteekkipullo, joita yleisesti keräillään eri kokoisia ja useinmmiten etiketillä varustettuina.
Sen vieressä oleva pienin pullo lienee näistä iäkkäin;  Jena-lasitehtaan tekemä.


Pertussiini ?

Kaivauduin Googleen, hakemaan tietoa tuon pullon teksteistä. Pharmacal tarkoittaa lääkkeellistä, lääketieteellistä. Pertussiini on yskänsiirappina tunnettu yskänlääke.


Pertussiinista tietoa etsiessäni, käytin myös kuvahakua. Siitä löytyi tämä kuva apteekin etiketistä.
Kuva on Winsalo- nimisen keräily- ja antiikkitavaran erikoismyymälän tuotekuva, heillä myynnissä olevasta etiketistä. Tai se oli heillä myynnissä, mutta ei ole enää.

Löytämässäni pullossa oli jäljellä tuon etiketin vasen alakulma. Pesin sen pois, samallakun pullon muutoinkin. Omaan jonkinlaisen valokuvamuistin, melko tarkankin. Nettiä selatessani ja tämän kuvan nähdessäni, tiesin että kyseessä on sama.
Ja saman tien pistin etiketin tilauksee. Siksi se ei ole enää heillä myytävänä vaan pian liimattuna pullon kylkeen juhlallisin seremonioin. Pullosta tulee keräilyesine, ja minun pitää jatkaa etsintääni  vielä parin pullon verran kemikaalitarkoituksiini. Tuota ei siihen malta käyttää. 


Historia kiinnostaa

Mikä oli tuo kirkon viereinen apteekki Porissa. Apteekkarina toimi Uno Sternberg, josta en ainakaan vielä ole löytänyt tietoa. Hyllyssäni oleva Porin historia- kirja ei tunne häntä. Kirkon viereinen apteekkikin on siihen kirjaan ehkä liian nuori.  Samoin kirkko.
Pori ensimmäinen apteekki- niminen kirjakin on olemassa. Pitää kaivautua kirjastoon. Siis sellaiseen fyysiseen laitokseen joka sijaitsee Porissa Gallénkallelan kadulla.
Mutta jos kuka tieteää tuosta, olisin mielissäni informaatiosta. Historiantietäjiähän Porissa riittää, ja keskustelu somessakin on vilkasta. 


Pakollinen tilannekatsaus valokuvauksesta

Blogini on viime aikona ollut hyvin valokuvauspainotteinen. Tämänkin aiheet sivuavat sitä. Tammikuu on minulle hiljaiseloa kuvaamisen suhteen. Inhoan talvea, vaikken palelevaa sorttia ole.
Helmikuuksi jo kääntyi. Olen tehnyt paljon taustatöitä tulevaa kuvauskautta ajatellen. Kehittänyt kuvaus- ja kuvankäsittelymenetelmiäni, rakentanut tai tuunannut isoa kameraa omiin tarkoituksiini. Lukenut ja opiskellut vedostustekniikka, palauttanut osin vanhaa mieleeni. . . .


... ... ...  ja harrrastanut inan verran puu-askartelua, kierrätäen (kirpputorilta) käytettyä tavaraa. Ylläolevassa kuvassa itse värkkäämäni vedostuskehys. Kun valmiit ja tosi hienot kehykset ovat melko hintavia.
Kokeilen ensin tällä omatekoisella, ja jos homma sujuu ja vie mukanaan, palaan Argentumin sivuille ja tilaan hienomman / paremman. Siihen voi tutustua katalogissa (pdf)


kiitos ja näkemiin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...