6.2.18

Valokuvauksen Kalašnikov

Lainasin otsikon sivun kamerakoulu(.fi)- objektiivia käsittelevältä sivulta, koska se on niin osuva kuvaus lasista, joka vie pääosan tästä blogipäivityksestä. Siellä laajempi kuvaus objektiivista, tässä vain pari vertailukuvaa ja suppeampi kertomus Helios 44M linssistä.

Sain Helioksen vaihtokaupan yhteydessä parin muun tavaran ohessa Noormarkkulaiselta facebook-kaveriltani Teuvolta (linkki Teuvon blogiin). Se oli oikeastaan ylimääräinen "kaupanpäälinen", kun pääosassa olivat suurennuskojeen objektiivi, ja vanha paljekamera jonka Plaubel- objektiivi kiinnosti minua erityisesti. Hän sai minulta pari valokuvaukseen liittyvää keräilyesinettä.

Helios oli saanut vähän siipeensä tai käytössä kulunut, eikä enää toiminut niin kuin Neuvostoliitossa olivat rakentaneet. Otin sen rankanpuoleiseen käsittelyyn, ja poistin himmenninautomatiikan. Jumitin syväterävyyden esikatselumekaniikan ja poistin jokusen muunkin osan. En jaksanut purkaa poistettavia osia sivistyneesti ruuvimeisselillä, vaan otin parit "tongit" pakista ja revein osat juurineen, kohtuullista väkivaltaa käyttäen.
Ylläolevassa kuvassa käyttämäni työkalut, ja irtirevityt osat.




Sain aikaan toimivan käsitarkenteisen, portaattomalla himmentimellä varustetun manuaaliobjektiivin.
Objektiivi on kierresovitteinen. Sovitetta kutsutaan M42 kierteeksi. Sitä ovat käyttäneet neuvosto-Zenithin lisäksi muunmuassa Pentax ja Cosina.
Tässä objektiivi on kiinnitetty M42 sovitteella Canoniin. Minulla on ennestäänkin pari M42 objektiivia, sekä makropalje samaan järjestelmään. Toinen objektiiveista: cosinon 50  f1,8  on tosin ollut jossain hukassa jo jonkin aikaa, enkä ole sitä etsinnöistä huolimatta löytänyt. Se on jokin ihmeellinen lasi, kun on jo toista kertaa hukassa.   Lisäksi "pakissani" on pari telejatketta, mutta se ei kuulu tähän.


Kokeilemaan:

Helioksella, ja vertailukuvat Canonin luottolasilla: EF 40 f 2,8 STM - pannukakulla. Objektiivien nimet kuvissa.






Kuvia ei ole RAW-jpg muunnoksen jälkeen muokattu, valkobalanssia lukuunottamatta. Lisäksi ne on rajattu suunnilleen saman sisältöisiksi. Kuvakulma on kuitenkin inan eri, koska käsivaralta kuvattu.
Molemmat täydellä aukolla, ja ISO 800.  Ajan esivalinta, luokkaa 1/50 s


Sitten hämärän ja valoisan eroa



Tämä 58 millinen Helios (tässä kinovastaavuus sama, koska kuvattu täyskennoisella) käy hyvin rajausapuna palkkikamerakuvauksessa, koska sen kuva-ala vastaa jokseenkin 4x5 tuuman isoformaatin normaaliobjektiivia: 150mm, jollainen minulla on Cambossa.
Normaaliobjektiivilla tarkoitetaan npin 50mm kinopolttoväliä, joka vastaa suunnilleen ihmissilmän terävänä näkemää "kuvakulmaa" luonnossa.




Kännykällä ja kameralla


Asiasta tai aiheesta toiseen. Samalla kun kävin Noormarkussa vaihtokaupoilla, ja viettämässä oikein mukavan hetken Teuvon kanssa kahvin ja kamerajuttujen merkeissä, poikkesin lähteissäni Noormarkunjoen partaalla ja Myllykosken maisemissa.
pakkasta oli tarpeeksi, ja sormet + naama meinasivat paleltua. Piti jalustalla kuvata kuohuja, mutta käsivarakuvaamiseksi meni kun hanskat tietysti olivat unohtuneet matkasta.

Maisema oli kaunista, kuten päiväkin. Varjot vielä pitkiä, vaikka keskipäivää.

Ensin kameralla otettu, niin kuin pitikin. Kosken kuohut jätän arkistooni. En ole niihin kovin tyytyväinen. Flarea ja softaa riittää.


Ja kuten sanotaan: "pilllit pussiin ja nuotit nippuun". Tuli liian vilu, vaikka olisi ollut mukava kuvailla enemmänkin. Lopuksi nappasin vielä kännykällä kuvan samasta maisemasta.
Ja jälleen: kuvat rajausta lukuunottamatta käsittelemättömiä.

Obhan noissa eroa, ja täysikokoisissa varsinkin. Puhelinkuva on paljon jyrkempi kuin kameran.
Trendikäs se silti on, kun nykyään pääasia on että kuva on terävä ja värikäs.

Kuvat pitää mielestäni nähdä kuvina, ei teknisenä täydellisyytenä.
Sillä mennään eteenpäin.




Lopuksi kuva-arvoitus










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...