14.3.19

digiajanlaskun alussa



Otin ensimmäiset digikuvani, siis hankkimallani digikameralla 25. elokuuta 1998. Tämä on yksi aivan ensimmäisistä kuvista, kuva joka latautui tietokoneelleni parinkymmenen muun mukana.
Sitä ennnen en ollut koskaan kuvannut ruutuakaan digikameralla

Asuimme tuolloin Harjavallassa, Satalinnan sairaalan vuokratalossa, Suonsilmässä. Talon nimi on edelleen Suonsilmä. Tämä kuvaamani talo on sensijaan Proffantaloksi kutsuttu rakennus: Entinen ylilääkäreiden työsuhdeasuntona toiminut talo.
Kuvan vasemmassa laidassa tyttäreni Johanna, joka tuolloin oli 4 ja puoli. Siis iältään.



Puoli vuotta myöhemmin: toukokuun lopulla 1999 syntyi samalla kameralla tämä kuva, jonka laatuun olin tuolloin jopa tyytyväinen. Kuvattu Satalinnan sairaalan puutarhassa, kukkivien omenapuiden alla.

Latasin nämä edelläolevat kaksi kuvaa tälle sivulleni täysikokoisina. Blogiohjelma kysyy, missä esikatselukoossa kuva näytetään sivulla. Vaihtoehtoina pieni, keskikoko, suuri, erittäin suuri, ja alkuperäinen koko. Jos tämänpäivän digikameralla tai puhelimella otetun kuvan heittäisi sivulle alkuperäisessä koossaan, se ei näkyisi kokonaan näytöllä, ei suurellakaan ja suurella tarkoitan esim 100 tuuman videotykkikuvaa.

Nämä kuvat ovat pikselikooltaan, eli resoluutioltaan 512 x 480 pikseliä. Melkein neliöitä kuvasuhteeltaan. Pisteitä tuumalla on 72. Täysin autenttinen Proffantalo-kuva on tiedostokooltaan 23 kilobittiä, autokuva joka on mennyt jossain vaiheessa jonkun paintshopin läpi; 49 kilobittiä.



Vertailukuvaksi tämän hetken "käyttökuva"


Tämä on tänään: 4.3.2019 työssäni loppuun käsittelemäni kuvan thumbnail, eli selailukuvaversio verkkokäyttöä varten. Se on arkistojärjestelmän algoritmin luoma jpg-kuva, jonka pohjana on originaali joka soveltuu tarvittaviin käyttötarkoituksiin. Tämän "pikkukuvan" koko on 427 x 640 pikseliä.  Pisteitä tuumalla on 72 -kas; sama määrä kuin noissa 30 vuotta sitten otetuissa.

Mutta se "varsinainen" kuvaversio tuosta eteiskeittiöstä: tiedostokooltaan 47 megabittinen, resoluutioltaan 3307 x 4961 pikselinen, senttikoossa 28 x 42 cm, eli A3-paperikokoon sovitettu 300 pistettä tuumalla, on katsottavissa täysikokoisena Flickrissä, klikkaamalla tätä.
Kun laittaa verailukohdaksi "proffantalo-kuvan" tiedostokoon: 23 kilobittiä, eli 23 000 bittiä:
tuon flickriin lataamani ison kuvan koko on 47 000 000 bittiä. Kilobitteinä 47 000 kilobittiä: 2043 kertaa suurempi kuin 30 vuotta sitten ottamani kuvan.

Tästä voi alkaa laskea ja vertaillla tuolloisten ja nykyisten tietokoneiden kovalevyjen kokoja. Konessa jolle ensimmäiset digikameralla ottamani digikuvani tallentuivat, oli noin 320 megan kovalevy. Tässä koneessa,  jolla tätä nyt kirjoitan: 600 gigan. Yksi giga on tuhat megaa.
Tälle koneeni kovalevylle mahtuisi noin 1800:n - tuhannenkahdeksansadan- 320 megaisen kovalevyn sisältö. Kuvien tiedostokoko on kasvanut enemmän kuin kovalevyjen. Tai minulla on koneessani nykymittapuun mukaan melko pieni kovalevy. Gigat alkavat olla mennyttä aikaa. Puhutaan teroista... siis terabitin kokoisista kovalevyistä; ei Tero- nimisistä henkilöistä.



Ensimmäinen digikamerani ja tietokone, jolla nuo . . .


Kamera jolla nuo ensimmäiset digikuvani otin: Nikon Coolpix 100. Se esiteltiin 1996, Nikonin ensimmäisenä digikamerana. Sisäistä muistia 1 MB. Kenno 0,3 megapikseliä ja kooltaan 1/3 tuuma.
Valovoima 4, fix-focus, ja ajat 1/45s - 1/10 000s. Painoa 160 grammaa,
fyysinen koko 152 x 60 x 33 mm. Hinta uutena tuolloin 500 dollaria.
Kamera liitettiin tietokoneen PC-korttipaikkaan. Irrotettavassa virtalähteessä oli 4 AA-paristoa.
PC-kortti oli silloin standardi, varsinkin kannettavissa tietokoneissa. Disketti eli korppu oli vielä tuolloin täysin voimissaan. Lerppujakin näkyi. CF- tai SD-korteista ei tiedetty mitään. USB taisi olla melko uutta "hottia".




Samalta "rullalta" kuin alussa esiintyvät kuvatkin: Pöydällä kannettava tietokone, merkiltään Digital.
Ja tasoskanneri. Korppulaatikko ja joystick. Tyttäreni Johanna halusi kuvaan mukaan. Pöytäkonetta ei näy, mutta sellainenkin oli olemassa.

Pitäisiköhän tästä aiheesta jatkaa seuraavassa kirjoituksessa. Seuraavien kameroiden merkeissä.
Sitä ajatellessa, kameroihini vuosien varrella,  voi tutustua FB-albumissani: "Elämäni kamerat"





.
..
Porissa: 14.3.2019
..
.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...