25.8.19

Mobiili matkaopas




Kävin eilen (24.8.2019) Turussa, viemässä vaimoni ja tyttärensä lentokentälle. Lähtivät lomamatkalle Gdanskiin.  Kun kaupungissa olin, ja ajankohta sopiva keskellä päivää ja sääkin suosi, käytin tilaisuuden hyväkseni ja menin tuomiokirkkoon. Turussa on lukemattomia minulle tuntemattomiakin kohteita, joista valitsin tämän. Kuvasin kirkkoa ulkoa, sisältä, monelta kantilta. Kuvasin kirkon ympäristöä: patsaita, muistomerkkejä, puistonäkymiä, rakennuksia ja joitakin ihmisiäkin.
Tein kuvista albumin Facebook-sivulleni, johon linkki tämän kirjoituksen lopussa.





Kirkko on paljon kuvattu kohde. Sen edustalla on Tuomiokirkkotori, joka vaikuttaa suositulta kokoontumis- ja kohtauspaikalta.  Pari yleiskuvaa, ja sitten asiaan joka sai minut tekemään tämän blogipäivityksen ja antoi sille otsikon:







Kappelit




Kirkon päälaivan molemmin puolin olevissa sivulaivoissa on mahtihenkilöiden mukaan nimettyjä kappeleita, jotka ovat rautaporttien takana. Ne ovat joskus olleet aukikin, mutta ilkivallan vuoksi nykyään suljettu porttien taakse. Kuvassa Tottien kappeli, mutta mennäänpä toisen äärelle:





Pyhän ruumiin kappeli: Tavastin kappeli. Kappeliin on haudattu piispa Maunu II Tavast ja hänen veljenpoikansa, piispa Olavi Maununpoika.
Näkyvin osa kappelissa on kuitenkin tämä kuvan hauta jossa lepää kuningas Kustaa II Aadolfin toinen sotapäällikkö, skotlantilainen Samuel Cockburn, joka kuoli 1621.




Kappeleiden portteihin on asetettu tällaisia opasteita. Niissä on tuo valkoinen neliö jossa QR- koodina tuntemamme viivakoodin monipuolisempi versio.
Älypuhelimessa olevalla QR-koodin lukijalla otetaan koodista kuva, ja päästään mobiilimuotoon tehdylle esittelysivulle.
Minä en ottanut, vaan riensin kirkossa eteenpäin.




 Mutta kotona: Avasin tietokoneen näytölle ottamani kuvan, ja laitoin lukijaohjelman avaamaan koodin näytöltä.



se kävi silmänräpäyksessä: koodi avautui, ja ....



.... samantien "matkaopas" joka esittelee kyseisen kohteen taustoja ja historiaa.




QR koodin sisältämä informaatio, jossa linkki kohteen esittelyyn.
Kirjoitin osoitteen puolestanne selaimeen. Sitä pääsee kurkkaamaan tästä:
https://citynomadi.com/latest/r/turunTuomiokirkkoKohde6



Citynomadi- sivustolla on paljon katsottavaa. Tuomiokirkossa paljon kohteita, josta yksi tämä nyt tutkimani.



Kun "pystytin" puhelin-kuvauslaitteet tätä blogipäivitystä kuvittaakseni, otin pätkän videotakin. Youtubeen, muiden päiväkirjamerkintöjeni joukkoon. 



linkki vieopätkään, kun tuo pikkuruutu on säälittävä:  https://youtu.be/B3Y-Ga9VYAg





Näillä laitteilla, tai tuolla kameralla video ja kuvat qr-koodijutusta kotona.
Samalla kameralla kuvasin suurimman osan kirkossa ja ympäristössäkin.
Osa niistä on nähtävänä Facebook-albumissani, joka on julkinen ja näkyy vaikkei katsoja olisikaan "kaverilistallani", tai minä hänen.
Tästä sinne

Kauniina loppukesän päivänä voi tietenkin tehdä muutakin kuin jumittaa blogin kimpussa. Mutta päivä on vasta aluillaan. Ehkä  lähden änään kokeilemaan pyörällä ajoa. Viikon tauko siinä hommassa, kun vähän loukkasin "takapäätäni" pyöräillessäni.
Varovasti uudelleen alkuun. Hankein älykellonkin viikko sitten, mutta sen käyttö on jäänyt tauon vuoksi vähälle; lähinnä unen seurannan kokeiluksi.






Porissa, aamupäivällä: 25.8.2019
.
..
...
..
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain tilaajille - interpoloitu

Luotu 26.3.2024 Täydennys loppuun 27.3.2024 Tämä postaus kuten muutama muukin näkyy blogiani seuraaville, kun en sitä jakele somessa. Sanoma...