12.8.24

Monimuotoinen hiljenevä Pori

 Latasin verovaroin ylläpidetystä nettikamerasta kolme kuvaa ja tietokoneohjelman yhdistämän ne yhdeksi. Kävin sillä aikaa toimittamassa vatsani toimintaa, kun ruutua ja tiimalasin pyörimistä on kuvan syntyessä tylsä tuijottaa. Yhdistyi huvi ja hyöty.
Kuvat yhdistyivät ja syntyi näkymä Porin torille, menneenä lauantaina (eilen) kello 2 iltapäivällä. Porin priden päätapahtuma oli alkamassa. Minulla ei ole sanottavaa aiheesta. Muutama vuosi sitten tälläydyin kamean kanssa kadun varteen tai risteykseen, räpsimään kuvia silloisesta marssista. Aika on kulunut, ja minä myös. Silloin menin paikalle, nyt katson uteliaisuuttani nettikamerasta. Ja suunnittelen muutoinkin kaupunkiin menemiseni tai kulkemiseni ajankohtaan jolloin siellä ei mieluummin tapahdu mitään.

 


Lauantain kauppareissu kaupunkiin, puuvillaankin ehkä, siirtyi säänkin takia sunnuntaille.Puuvillaan jäi menemättä. Sokoksen ruokakauppa ja apteekki riitti tarpeisiin. Jännitystä tarjosi jälleen kerran Sokoksen ruokakaupan korttimaksupääte, joka hylkäsi maksutapahtumani kolme vai oliko viisi kertaa, ennen kun raha lähti tililtäni osuuskaupalle. Apteekissa kortti toimi niin kuin kuuluukin, samoin torin ärrällä jossa nautimme kahvia ja muuta sellaista. Sokos-s-herkun maksuliikenteessä on jotain mätää. Niinkö tekee osuuskaupan väki.
Mutta ottaa aivoon kun jono kasvaa ja ihmiset meinavat että sillä ei ole rahaa tilillään. 

Kuva on Tampereelta. Vuosien takaa, kun kävin Kameratori-liikkeessä tekemässä vaihtokaupat palkkikamerastani Rolleicordiin (joka hajosi sittemmin).
Laitoin kuvan tähän, kun ajatuskulkuni kävi vertaamaan tai etsimään kuvaa aiheesta joka jäi kummittelemaan. Somessa porataan Porin näivettymisestä ja elottomuudesta, kun ei kaupungilla ole ihmisiä kävelykadulla ja torilla elävöittämässä.
Tampereen yksi vilkkaimmista ja elinvoimaisimmista alueista. Missä kaikki ihmiset ovat. VMP!

Monimuotoisuutta toitotetaan joka tuutilla ja ruudussa. Monimuotoisuutta peräänkuulutetaan, että se on jotenkin tavoiteltava ja tärkeä asia. Olen parina viime vuotena kohdannut monimuotoisuutta torilla linja-autoa odotellessani. Se on tullut esiin tupakin ja rahan pummaamisena. Kelloa ei kukaan ole vielä kysynyt, vai onko sittenkin. Samaa on tapahtunut kävelykadulla, kun on ollut niin elinvoimaisia hetkiä kun olen siellä jossain jotain odotellut tai muuten maleksinut.
Luulisi että olen sen verran pelottavan näköinen boomeri, ettei minua kukaan lähesty. Mutta lähestyjät ovat olleet jossainmäärin monimuotoisia - sekakäyttäjiäkin.  Muisto vuosien takaa sekin, kun tyypillinen suomalainen hetero metallimusiikkia diggaava henkilö sani minun olevan joku natsi, kun minulla oli silloinkin juuri ajeltu millin sänki pälveni ympärillä. Tappeluksi olisi saattanut mennä, mutta selvisin jotenkin. Hän selvisi vasta seuraavana iltapäivänä. Mutta mitä noista menneistä.

Olen erittäin tyytyväinen kaupungin tunnelmaan, kun jatsit ja jytät ja areenat ja kaikki muu elävöityminen ovat taas menneen kesän juttuja ja kaupunki palaa normaaliin hiljaisuuteensa ja rauhaansa.


Kuvavirtaakin, kuvapareina

 

Esittelin edellisen postaukseni lopulla kameran, jolle olin ensimmäistä filmiään lataamassa. Kuvasin rullan täyteen, ja tein kuvat digiksi. Yksi kohteista oli tämä talo, Luvatan (kummun) portin tuntumassa. Se on aina sopinut muodoltaan silmääni.
Kameran objektiivi on sen verran ahdas kuva-alaltaan, että otin talosta kolme rinnakkaista pystykuvaa, ja annoin tietokoneen yhdistää ne yhdeksi, täksi kuvaksi. Niin kuin torikuvankin tuolla alussa.
Filmi on rakeinen halpa, mutta linssi vaikuttaa laadukkaalta vaikka melkein 70 vuotias onkin.


Sama puhelimella. Muistiinpanona.
 

 

Samalla alueella on säilytetty hieno puhelinkioski, joka on valmistettu kuparista. Vanhat tarratkin on jätetty virttymään. 109-kaukopuhelut. Taustalla näkyy edellisen kuvaparin talon ylänurkka. Pyöräsuojat ovat niin ikään aivan mahtavat.



Filmin näkemys. Ja omani sen näkemästä.

 

Aittaluodossa. Sulkuportein varustettu vanha silta jolla on aikojen alussa mennyt rata Etelärannasta tehtaille. Sulkuportit liittyvät herralahden kuivatukseen. Kun siinä missä on nyt jalkapallokenttä, oli Herralahti. Sellainen vesialue, ei kaupunginosa.
Tämä Contaflex-merkkisellä kameralla, ja fomapan merkkisellä filmillä jonka kehitin laiskan miehen metodilla.


Jotain ne suunnittelevat tuon sillan osalle. Mutta toivottvasti säilyttävät ilmiasunsa. Rajoittakoot muuten kulkua, vaikka veneilijät närkästyvät.
 

 

Tarkennuksen ja syväterävyyden, taustasta erottumisen esimerkki. Radioaseman, vanhan lyhytaaltoaseman pihalla olevan tammen varjossa. Tammenterho mallina tälle teokselle.

 

Puhelimessa olisi ohjelmallisuuksia joilla saisi kohteesta saman tyylisen "potretin" kuin filmikuvassakin. Mutta en minä sellaisia. Enkä olisi ottanut tätäkän kuvaa, ellen samalla mittaisi puhelimessa olevalla valotusmittari-äpillä arvoja filmikameraan. Sellaista filmikameraa jossa on oma valotusmittari, jos kamera on minua vanhempi, en oikein tykkää käyttää. Tai en ainakaan sen valotusmittarista välitä. Itseäni vanhemmat kamerat joissa on sähköt, jätän suosiolla jollekin muulle.

Kohti alkavaa viikkoa taas.
Suunnitelmaa ei ole, mutta ei tarvitsekaan. Tarttukaa hetkeen.


Porissa: 12.8.2024

..

 

1 kommentti:

Ihmisiä on kuin muurahaisia

Luin uutisista menneellä viikolla, että A-kilta muuttaa, ja että Airion kulmaan tulee ravitsemusliike. Näin nopeasti muisteltuna nuo jäivät ...