21.8.24

Tulipaloa ja kurjenpuistoa

 

Näkymä jota ei enää ole. Isosannan höyrysaha, sittemmin talotehdas jota ei enää ole. Paikka jossa pysähdyin usein. Ja jolla aioin pysähtyä filmikameran kanssa, mutta myöhästyin. Tuhopolttaja ehti ennen minua.
Uutisen kommentoinnissa riekuttiin että saadaan tai saavat nyt tilalle kerrostaloja. Että polttaminen tai palaminen liittyi kaavamuutokseen josta on uutisoitu melkein samaan aikaan. Ehkä ei kannattaisi, mutta asiaa voi pohtia pari minuuttia ja tehdä johtopäätökset mutkankin kautta eikä suoraan. Saha olisi kyllä säilytetty vaikka sen ympärille olisi rakennettu vaikka mitä. Mutta samapa tuo.


Uusintakuvauksen vaikeus



Muistin tämän kuvan ja latasin sen puhelimeeni luntiksi, lähtiessäni kuvauslenkille. Ajatuksena ja aikomuksena ottaa tilannekuva nyt, kun saha on palanut.

 

Niin piti katsoa puhelimeen tallentamastani kuvasta "raamit" uudelle kuvalle, mutta mitä hullua!
Hosuen pari kuvaa vähän sinne päin ja huti tuli. Menee tuo dokumentista, mutta ei sitä mitä hain.
Ehkä jossain vaiheessa uudelleen, ja samalla kameralla kuin aiempikin.
Filmillekin voisi samalla.
Nytkin oli filmikamera mukana ja aikomus sille, mutta jäi tästä ottamatta kun en nähnyt siinä mitään filmin arvoista.

 

Toinen kohteeni samalla reissulla oli tämä kurkiveistos jonka kuvasin patsasgalleriaani ja jopa wikipedian luetteloon joskus, Liinaharjan vanhainkodin pihamaalla.
 

 

Entinen vanhainkoti Liinaharjassa puretaan. Kurki siirrettiin Isosantaan uudelle paikalle Kurkipuistoon. Paikan nimi on osuva. Jossain väitetään että puisto on nyt nimetty tuon veistoksen mukaan. Mutta on se jo jonkin aikaa näkynyt asemakaavakartoilla sen nimisenä.
Puisto on Puuvillan ja Porkan välissä. Kun isosannan puisto loppuu ja alkaa porkkaan johtava tie, niin siitä kohtaa oikealle, kevyenliikenteen väylää niin löytyy tuo puisto ja kurki.

Pyörälenkkini varrelle osui muutakin. Ruosniemen hiihtokeskuksessa oli alkamassa alamäkipyöräilytapahtuma jota olin aikeissa katsoa. Mutta olin liian aikaisin liikkeellä enkä viitsinyt jäädä odottelemaan jotain näkemisen arvoista. Jatkoin matkaa silta mielessäni. Samalla pysähdyin ankkalammelle ottamaan vertailukuvaa. Mutta en verratakseni maisemaa vaan fimin ja kameran käyttäytymistä.
 

 

Isojoenrannasta Kalaholmaan, kokemäenjoen ylittävä rautatiesilta, se isompi. Sai  myös uudet lankut ja kaiteet kevyenliikenteen väylälleen.


Uudet kaiteet ovat 145 cm korkeat. Ja muutenkin asiallisemmat kuin aiemmat joita oli täydennetty kanaverkolla. Kannen laudoitus on vaihtunut poikittaisesta pitkittäiseksi, mistä tietenkin ulistaan somessa. Kaiteistakin ulistaan ja kaikesta mahdollisesta. Eräs ihmetteli miksi sillan luonne on pilattu. Ja toinen että silta on liian järeä tuollaiselle kevyenliikenteenväylälle ja pitäisi tehdä kokonaan uusi silta.

Päätin muuttaa tapojani somejakamisen suhteen. Vähennän kuvien viljelyä kaupunkiryhmissä. Ja olen pari julkaisua jo tehnyt niin että olen ottanut kommentointimahdollisuuden pois.

 

 

Ankkalammella filmivertailun ja kameravertailu vuoksi. Kuva nyt, Cosinalla ja ja jollain linssillä ja jollain filmillä ja kehityksellä ja muotoilulla.
 

Ankkalammella vuosi sitten. Jollain toisella kameralla ja filmillä. Mutta samalla kehityksellä. Muotoilusta en muista enkä välitäkään.

Otin uusinnan noista uimaportaista, kun olen saanut jopa kehuja tuosta vuosi sitten ottamastani. Jaoin kuvaparin asiaankuuluvaan ryhmään. Kommentoivat että mihin lopputulemaan päädyin, kun vertailu ei insinöörien mielest ollut muutoin vertailukelpoista tutkimusta.
Vastasin että lopputulema on se, etten heitä cosinaa ankkalampeen vaan laitan sen sängyn alle odottamaan ensi vuotta. Tänä vuonna tuskin enää sillä mitään kuvaa, kun siellä on 11 muutakin kameraa käytettävänä sopiviin tarkoituksiin. 


Toinen tapaus

 

Tästä filmikuvasta, Ruosniemen vanhan aseman ratapihasta onkin enemmän aikaa; viitisen vuotta.
Otin sen esiin, kun ratapihaakin hiukan tallensin. En tosin filmille.



On otettu varastointialueeksi, mikä on aivan ymmärrettävää. Puupino on massiivinen, ja toinenkin. Mikä ei kuvasta kunnolla välity. Mutta kuvakulma on otollinen. Kolmesta raiteesta yksi on peitetty puilla. Kasvillisuuskin on sen piilottanut etualalta.
Olisi mukava päästä ottamaan kuvaa asemarakennuksesta. Mutta se on yksityisasuntona enkä kehtaa mennä kysymään saisiko. Jos niin ihmeellinen sattuma tapahtuu että joku sattuu tuntemaan omistajat niin voisi koettaa kepillä, olisiko sellainen mahdollista. Siis välittää pyyntöäni asianomaiselle taholle. Ymmärrän kyllä jos ei sovi tai taho.

 Muutakin tuli viikon aikana eteen, mutta olkoot.
Jossain vaiheessa tapaavat pompata esiiin. Joskus usean vuodenkin jälkeen siitä kun päähänpisto syntyi.

 

 

 

Porissa: 21.8.2024

 

..

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihmisiä on kuin muurahaisia

Luin uutisista menneellä viikolla, että A-kilta muuttaa, ja että Airion kulmaan tulee ravitsemusliike. Näin nopeasti muisteltuna nuo jäivät ...