keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Helios - helios - helios!


Monet muistavat Helios-fotokaupan televisiomainoksen 80-90 luvulta, joka päättyi otsikonmukaiseen luritukseen.Heille jotka eivät muista,  oheinen video
jonka aikana muisti virkistyy kummasti.
(klik)


Helios- sanana on kreikkaa, ja suomennettuna aurinko: ήλιος joka tuottaa valoa. Valokuvauksessa tallennetaan valoa, joten siihen se sopii sanana oikein hyvin. Valokuvausliikkeen nimenä Helios on oikein osuva.
Liikkeen logossa, kuten liikennemerkissäkin  esiintyy kameran kuva. Palkeella varustetun kameran kuva:

Kaikki tuntevat tämän liikennemerkin, joka lakisääteisesti ilmoittaa että pian on sakkoa tiedossa ellei ole tarkkana nopeusrajoituksen noudattamisen kanssa. Itselleni nopeusvalvontakamera  on välähtänyt pari kertaa. Toisella kerralla tuli huomautus että zaijaijaijaijai!!!!
Ja toisella kerralla 170 euron osallistumismaksu yhteisten asioiden rahoittamiseen.
Ikävä puoli on se, että jos niitä kerää vuoden aikana kolme, saa polkupyörän. Tai siis sen käyttötarpeen, koska kortti menee hetkeksi pois rahapussista tai kännykkäkuorista.

Tuo poliisin teknisestä nopeusvalvonasta kertova merkki on sisällöltään mielenkiintoinen. Runko on kuin Rolleiflexistä, sellaisesta linnunpöntöksi nimitetystä kaksisilmäisestä filmikamerasta. Mutta objektiivi on palkeen päässä, mikä ei natsaa rollikkaan eikä hasselbladiinkaan. Se on aiemmalta ajalta; kenttäkamerasta tai jostain vastaavasta.
Kännykkä-z- sukupolvelle laite on käsittämätön, mutta luultavasti tietävät mistä varoitetaan. Autokoulut harjoittavat valokuvaushistorian opetusta.Mitä jaarittelen??


Helioksesta siksi koska minulla on sen merkkinen objektiivi. Neuvostoliitossa valmistettu mekaaninen kameranlinssi, joka saattaa olla maailman eniten valmistettu "lasi".
Objektiivi - linssi - lasi - kakkula; rakkaalla lapsella on monta nimeä. Z-sukupolvi on tuonut tai luonut niitä lisää: obiska; jota inhoan sanana aivan kybällä!
Ja sitten ne sanasokeat lukihäiriöiset (lukihäiriötä tai afasiaa en sinänsä halveeraa) jotka sanovat tai kirjoittavat OBJEKTI!!!!
Samat kutusuvat salamavalolaitteita monikossa salamiksi! Salami on MAKKARAA!!!
Kameran päälle tai johonkin laitetaan salama, kun tarvitaan lisää valoa tai halutaan jotain muuta.
Mutta auta armias, kun valokuvaajan v*tun neuvola- ryhmässä puhutaan salamista joka pannaan valaisemaan, siis yksikössä, olen rikkoa tietokoneeni.


Mutta nyt siihen heliokseen, siis linssiin jonka kiinnitin kameraani tänä aamuna kun oli niiiin kaunis aamu. Ja valoa riitti, ja riittää tätä kirjoittaessanikin.


 

 Kyseessä on kulttimaineeseen päässyt neukkulasi, jonka yleisin versio on tämä normaaliobjektiivi jonka polttoväli on kummallinen: 58 milliä. Valovoimaa mukava tasan 2.


Himmentimen pienin aukko on 16, ja suurin se 2. Yleinen pienin aukko länsilaseissa on 22, joissakin jopa 32. Objektiivin kiinnitys on kierre M42, joka on yleinen Zenith-merkkisissä ja Pentax-kierteeksikin kutsuttu. Muutamalla eurolla saa sovitteen jolla lasin saa kiinni muihin, bajonettikiinnitteisiin kameroihin. Automatiikankin välittäviä sovitteita on, sekä linssillä varustettuja, jotta pystyy tarkentamaan äärettömään. Kaikki M42 objektiivit eivät siihen kykene.


 
 Mutta tämä Helios kykenee, ja vieläpä erinomaisesti! Tarkennusrenkaan voi vääntää huoletta "tappiin", eli äärettömään ja linssi tosiaankin tarkentuu silloin äärettömään, eikä sitä tarvitse hakemalla hakea kuten länsi-vastaavissa. Ylläoleva kuva on tarkennettu tappiin, ja himmennetty f8-11 välille. En osaa määrittää tarkemmin, koska revein objektiivista kaiken automaattiseen tiedonsiirtoon liittyvän mekaanisen osan pois.
Piirto on mielestäni erinomainen, ei vinjetointia eikä aberraatiota. Kuva on täyskennoiselta 5D rungolta, joka on oma lukunsa.


 Otin toisenkin "testikuvan", mutta en huomannut himmentää. Silloin piirto menee pehmeäksi, mutta esim muotokuvauksessa linssin bokehi on aivan loistava. Tämä ylläoleva täydellä aukolla, tarkennus äärettömässä ja aika 1/4000 sekuntia. Etuala on omituinen jne. Mutta vähät siitä. Linssi on niin hyvin hallittavissa, ettei mitään määrää   :)
 "Otin" nuo linssiä ja runkoa esittävät kuvat puhelimella. Mutta käytin apuna gimbaalia ja jalustaa. Tein kuvat Raw Therapee- nimisellä   rawiohjelmalla. Ja tämän kuvan myös. Tämä on otettu 60D- rungolla ja 24mm TS-objektiivilla, mikäli  asia jotakuta kiinnostaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...