3.3.15

Kuvantekoa skannerilla

Kävin jälleen kerran negatiivin ja skannerin kimppuun, tavoitteena luoda jonkinlainen työnkulku ja säädöt joilla voisi skannata suuremmankin määrän negatiiveja sujuvasti.
Kuten ennenkin, mitään oikotietä ei ole olemassa. Mutta pääsin tutustumaan eri säätöjen vaikutuksiin.

Negatiivista saa digikuvan muullakin tavalla. Kuvaamalla valoa vasten kameralla, ja loput kuvankäsittelyohjelmassa. Pitää olla sopiva valonlähde, sopiva kamera ja objektiivi, sopivat säädöt kamerassa. Ja jälleen kuvankäsittelyllä loput. Mikäli negasta saatavan kuvan käyttötarkoitus rajoittuu näytöllä katseluksi, on oma valinta miten kuvan tekee ja mitä hakee.


Tein melko pitkän kaavan mukaan. Tässä eri variaatioita,
ja lopussa käyttämäni laitekokoonpano



Lähtökohtana 6 x 6 cm kokoinen rullafilminegatiivi
Tässä kuvattuna kameralla, ennen käsittelyä.



negatiivikuva Photoshopissa invertillä positiiviksi,
B&W-suotimilla vähän sävyjä esiin, ja lopuksi koko ja valotusta kohdilleen.
Tämä laatu on täysin riittävä ja pölyjä ei tarvitse putsailla.




Sitten negatiivi skanneriin, ja hakemaan asetuksia. En erittele kuvien arvoja, mutta tässä jokunen.
Klikkaamalla kuvat isoiksi, näkee erot. Pölynpoistotoiminto hukkaa yksityiskohdat, jopa yhden henkilön silmät. Taustavalokompensointi toimii valotuksen säätäjänä. Kuvia ei ole rajausta ja kokomuutosta lukuunottamatta jälkikäsitelty.

















Ja  pari osarajausta 1200 dpi skannauksista:







Menetelmä
 

Skannerini on Canonin tasoskanneri, joka on varustettu filmikannella. Siihen sopivat kuitenkin vain kinokoon negat ja diat. Rullafilmin 6 cm leveälle negatiiville piti keksiä jokin keino.
Käytin skannauksessa apuvälneenä samaa laitetta kuin kameralla negatiivia kuvatessani: Kirkasvalolamppua.


Laitoin negatiivin tasolle, kirkasvalolampun sen päälle, ja loppu samaan tapaan kuin olisi skannanut paperikuvaa. Kirkasvalolamppu toimii led-valolla, eikä kuumene. Lampun väri vastaa päivänvaloa; 5500 kelviniä. Mustavalkotyöskentelyssä sillä ei ole kovin paljoa merkitystä. 



Nykyään on mahdollisuus jäljitellä monia asioita "mobiilisti": Ladata tablettiin tai älypuhelimeen netistä sovellus jota käyttä hyväkseen milloin missäkin tilanteessa tai tarpeessa. Niin valokuvausmaailmassakin. 
Latasin tabletilleni kaksi ohjelmaa: valotusmttarin,..,.,.   ja yllätys: kirkasvalolampun!

Valotusmittari toimi niin kuin pitääkin. Vertasin sen antamia arvoja kamerani antamiin. Ja täsmäsivät. Mirkasvalolampun valov voimakkuus on mittarin mukaan se 10 000 luksia, joka lukee pakkauksen kanneesakin.

tabletti-valotusmittari / valonvoimakkuusmittari



Mutta se toinen; kirkasvalolamppu tablettiin ympättynä. Kuvat kertokoot loput. 










Ehkä saatavana on parempiakin "aplikaatioita", mutta pysyttäydyn tuossa halpa-Hallista hankkimassani analogisessa versiossa. Se muuten maksoi 50 euroa. Joku valokuvaustarvikekauppa myy jokseenkin saman kokoista ja samoin arvoin  toimivaa kolminkertaisella hinnalla. Mutta sen nimi onkin sitten jo valopöytä.


Hyvää päivänjatkoa!

3.3.2015  -  13:30 Porin aikaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät koittaa keikkuen

Niin se tekee joka vuosi tähän aikaan vuodesta. Keikkuen tulla. Mainostelevision ja iltapäivälehtien sääkauhistelujen sijaan sen kuulee aamu...