perjantai 25. syyskuuta 2015

Porin päivä, tai -päivät

Valkkasin "kansikuvaksi"...

Probleemin (Kajustavlan), luonnossen maalaukseen Symposion.
Tai maalauksen ensimmäisen version.
Koska tämän vuoden Porin päivä merkitsee minulle pääasiassa Gallen Kallelan näyttelyyn menemistä. Siitä vähän jäljempänä. Mutta ensin muutakin.

Porissa on syyskuun lopussa periteenä porinpäivä,...


Porin päivä, tai jompi kumpi monikossa. Se tai ne- alkoi eilen. Ja jatkuu viikonlopun. Porilaiset sanoo et o poripäivät. Sillon pääsee museoihin ilmaseks. Enne päääs uimahalliinki, mut ei enää ko se o nii kallis laitos. Emmää ainakaa oo huamannu et olis ilmotettu et eres pihlava hallii pääsis.

Määki sit kävin paris museos. Ensiks Luantotalo arkkii, mikä kuuluu osan Satakunna museoo.
Siäl o kaavenäyttely. Semmosii houkutuslintui ko hyvi tiärätte. Mettämiähet niit käyttää linnustukses. Ei siit enempää, mut hianoi tekeleit oli näytil.


Lähdin pois (ja nyt kirjakielellä loput) ja jatkoin Satakunnan museoon, maakuntamuseoon Hallituskadulle. Siihen kamalaan betonikolossiin niin ko porilaiset ruukaa sitä sanoo Lähteissäni kuvan Otavankadun ja Länsipuiston kulmasta, Vapaudenkadun suuntaan. Ihan vaan dokumentiksi siitä missä vaiheessa puiston puiden lehtien pudotus on. "I'll be back"


 


Museon kulmalla on tuollainen patenttiankkuri. Lieneekö joku muistomerkki vai muuten vaan . Täytyy ottaa selvää asiasta ja panna sitten Face Bookkiin; patsas / muistomerkkikansioon jos on.


Museossa oli vaihtuvissa näyttelyissä Akseli Gallén Kallelan freskoluonnoksia ja akvarelleja näytillä. Ja jokunen museon kokoelmiinsa lahjoituksena saama taiteilijan tuntemattomampi teos.
Vitriinniin oli pantu näytille paletti ja jokunen suti.
En lämmennyt teoksia kuvaamaan saakka, vaikka hienoja olivat ne. Kuvaaminen ei ollut erikseen kielletty, mutta tuskin kovin suotavaakaan . Joten tyydyin ottamaan kuvan seinälle tykitetystä AGK-ornamentista.Museon perusnäyttelyn puolelta bongasin kuvaan tykin, joka on kaivettu jostain viikkarin pellosta. Näyttää kovasti laivatykiltä. Tosin alusta on jälkeenpäin jossain ammatikoulun puupuolella varmaan tehty. Putken pituus luokkaa 60-70 cm. Eli ei mikään haupitsi.Sitten viimein kuva jota koitin ottaa joskus kevättalvella, mutta tuli pelkkää valkosta lätkää. Museon perusnäyttelyyn kuuluvan puotikokonaisuuden ikkunan valomainos.

Tällaista kuraa kuvassa yleensä.Lähdin museosta kahvilan, takaoven kautta. Kun autoni oli sillä puolella laitosta. Mutta ennenmuuta halusin ottaa kuvan museon parvekkeelta joen suuntaan. Samaan kuin heinäkuussa jazzien aikaan.
Pistin sen tuohon alakuvaksi, ja liitin mukaan vertailukuvaksi jazzien avajaispäivän näkymän. Silloin ei ollut vielä niin sanottuja jazzareilla kävijitä paljoa paikan päällä. Mutta väkeä kuitenkin.
Alakuva esittää sitä, miltä paikka näyttää noin 330 päivänä vuodessa.
Kelpaa.


Kotio päin


Kotikulmien tuntumassa oli käynyt pieni kolaus. Mutta suuri liikekannallepano ja ruuhka. Itsenäuisyydenkadun ja Antinkadun risteyksessä on liikennevalot, jotka näyttää vihreää antinkadun molemmista suunnista tuleville. Siinä on jonkun mukanakulkevan paskahuusin kuskilla mennyt liikennesäännöt yli ymmärryksen ja laulu on valmis.
Panin kuvan uutisvinkkipostiin ja vaikka mihin lukijankuvasysteemiin paikallislehteen, kun olin niin pirun innoissani saamastani sensaatiokuvasta.
Mulle on silti aivan yks jonkun-valitse-itse maku, julkaisevatko ikinä missään. Aikani kuluksi touhusin.

Niin kun tämän riipustuksenkin.
Hyvää porinpäivää vaan itte kulleki. Tasapualisuudest en mitään tiä. Tai sen verra ettei sitä oo.


__nfhf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...