maanantai 5. lokakuuta 2015

Punkanpohjat

Joku päivä tuli televisiosta Hercule Poirot- elokuva, nimeltään Vuoksi ja luode. Saattoi olla toisinkin päin, mutta sama se.
Katsoin elokuvaa puoliunessa. En päässyt sen juonesta perille, mutta kuvaustyö oli taidokasta ja taustat hienoja. Samoin pääosan näyttelijän eleet ja ilmeet.

Tultiin tähän kohtaukseen, kolme kuvaa noin 10 sekunnin sisään:


Tokaisin, ettei kelvanneet Puaroolle punkanpohjat.

Siitä kehkeytyi lyhyt keskustelu; siis mitä ovat punkanpohjat. Kirkkokaramellejä, vastasin. Selvensin asiaa kertomalla mikä on punkka, ja punkan pohjan muoto: soikio, ellipsi...  punkanpohja.
Sängystäkin käytetään nimeä punkka.Mutta Sanakirja kertoo muuta: olennaisen.Jos Googleen, todelliseen nykysuomen "sanakirjaan" kirjoittaa yhdyssanan: punkanpohja, se löytää oitis olennaisen.
Lainaus:
"Rakkaalla ja perinteisellä piparminttukarkilla on monta nimeä ja se tunnetaan eri puolilla Suomea eri nimillä. Muita nimiä on esimerkiksi Punkanpohja, Halkivahalainen, Navettakarkki, Papinpastilli, Uskovaisten pastilli, Körttipastilli, Maalaisliittolainen, Kirkkopastilli ja Lapuan pastilli."Toteamukseni Poiroon hyljeksimän karamellin nimestä pätee edelleen. Punkanpohjalla on minulle oma etymologiansa, 70-luvulta jolloin vietin merkittävän rupeaman isoäitini kanssa kirkossa. Äitini teki vuorotyötä, isäni kasvoi niinsanotusti koiranputkea, ja mummoni hoisi minua. Myös sielunhoisi, kun jonkin sortin körtti ja rukoilevainen oli. Harras uskovainen (sellainen oikea, eikä mikään hihhulinkuvatus), mutta pelkäsi armottomasti kuolemaa.
Punkanpohjia hänellä oli kassissaan aina, ja kirkonmenojen aikana niitä minullekin joskus tarjosi. Ainakin jos oli yskä. Ja ettei tulisikaan.


Pitäisikö, olisiko?
On niitä, eivätkä ole edes kalliita!


täältä: http://urjalanmakeistukku.fi/tukkupakkaukset/71-piparminttupastilli-2kg.htmlhttp://urjalanmakeistukku.fi/tukkupakkaukset/71-piparminttupastilli-2kg.html
Hyvää päivän jatkoa!


CASA C-295M. EFPO - 5.10.2015 12:20
Suomen ilmavoimien  suurehko pääharjoitus alkoi tänään. Porin lentokentällä (EFPO) operoivat kuljetuskoneet, ja saattaa kuulemma joku Hornettikin pistäytyä tankkaamassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...