Jälleen valokuvausteknistä jaarittelua, jonka kuivakkaasta
sisällöstä varoitan herkimpiä katsojia.
Tiedämme, että kameran objektiivin polttovälillä tarkoitetaan "putken" pituutta. On pitkiä joita sanotaan teleobjektiiveiksi, ja lyhyempiä sekä aivan lyhyitä joita sanotaan laajakulmiksi tai laajakuvaobjektiiveiksi. Telellä pääsee lähemmäs kohdetta, se "näkee" kauas. Laajakulmalla otettuun kuvaan mahtuu enemmän, mutta kauempana olevat asiat jäävät pieniksi.
Näiden lisäksi on kalansilmäksi sanottavia linssejä; objektiiveja joiden näkemä ja kuvissa näkyvä kuva-ala on 180 astetta, laidasta laitaan pysty- ja vaakasuunnassa.
Ihmisen näkökentän näkymää suunnilleen vastaava kuva-ala ja -kulma, saadaan käyttämällä normaaliobjektiiviksi kutsuttavaa linssiä, jonka polttoväli yleisessä kinokoossa on 50 milliä.
6x6 senttisessä 120 filmissä se on noin 80mm ja isommissa 150 luokkaa.
Ettei asia olisi yksinkertainen, useimmissa tavallisen käyttäjän suosimissa nykyaikaisissa digi(järjestelmä)kameroissa on kuvakenno joka on kooltaan pienempi kuin vanhoissa kinofilmiä käyttäneissä kameroissa. Niissä mittapuuna on 24 x 35mm filmiruutu, johon perustuu 50 millin normaaliobjektiivin polttoväli.
Niinsanotuissa täyden kennokoon kameroissa, jotka ovat suhteettoman kalliita verrattuna "vajaakennoisiin", on saman kokoinen kenno kuin kinofilmin ruutu aikoinaan oli. Eli niiden tapauksessa 50 millin objektiivia voidaan pitää normaaliobjektiivina.
Ylläoleva kuva Porin Aittaluodossa sijaitsevasta Pori Energian voimalaitoksesta on otettu vajaakennoisella, eli kroppikennoisella kameralla ja 40 millisellä objektiivilla. Kameran kennon kroppikerroin on 1,6. Kinokoossa 40 millinen vastaa kuvakulmaltaan kroppikennoisessa kamerassa 1,6 x 40mm objektiivia, eli 64millistä. Sen polttoväli ei kuitenkaan muutu miksikään, vaikka moni niin luulee. Putki ei ole sen pidempi kroppikennoisessa kuin täysikennoisessa.
Minulla oli kuvaa ottaessani mukana 10-20 millinen laajakuvazoomi, mutta se oli laukussa. Kohde sopi kuitenkin kameran "raamiin", valitsemallani tai löytämälläni kuvauspaikalla josta halusin ikuistaa pian muuttumassa olevan maiseman. Muutoksesta voi lukea esim. Pori Energian sosiaalisesta mediasta.
Laajakulmasta teleobjektiiviin, ja perspektiivin litistymiseen
Otin tänään kameran ja siihen pitkän "putken", ja lähdin jaakaamaan aivan asuinpaikkani lähikulmalle erästä lintua jonka kuva minulta vielä puuttuu. Puuttuu edelleen, kun en sitä saanut kuvattua, koska sitä ei enää paikalla ollut. Tai oli johonkin piiloutunut, kun tiesi minun pian tulevan sitä kuvaamaan "oikealla" kameralla.
Kuvailin sitten joitakin kasveja, kukkia, perunapellon vakoja, lenkkeilijöiden selkäpuolia ja muuta mikä ei kiinnosta ketään.Ei aina edes itseäni, mutta jos jonain päivänä marraskuussa . . .
Lopuksi otin kuvan Pappilanpuistikosta; pitkästä kadusta, joka päättyy pohjoispäässään asuinpaikkamme kohdalla. Kuva on Pappilanpuistikkoa etelän suuntaan. Kuvattu 500 millin polttovälillä, täysikennoisella kameralla.
Kuvan perspektiivi on litistynyt.
Millä tavalla?
- kuvanottopaikalta, kameran linssistä on matkaa kuvassa esiintyvän henkilöauton takalamppuun noin 240 metriä. Mittasin kartalta. Auto kääntyy myyrätieltä pappilanpuistikkoon
- henkilöauton ja toejoenpuistikosta pappilanpuistikkoon kääntyvän moottoripyörän etäisyys toisistaan on noin 240 metriä. Kameran linssistä moottoripyörään on etäisyyttä hieman alle 500 metriä.
- Kuvan taustaa hallitsee Aittaluodon - Pori Energian voimalaitos ja tehtaan piippu. Sama piippu ja voimalaitos kuin ensimmäisessäkin kuvassa. Kuvanottopaikalta tehtaan piipulle ja voimalaitosrakennukselle on (linnuntietä) matkaa 1,8 kilometriä; siis 1800 metriä.
Samalla "putkella otettu kuva, Sampotalon katolta Yrjönkatua pohjoisen suuntaan.
Kuvan vasemmassa ylälaidassa, "pakopisteessä" on Yrjönkadun ja Hallituskadun risteys, Keski-Porin Kirkon nurkalla. Välillä on 4 korttelia, kauppatori, ja 480 metriä katua.
Ei tällaisia telekuvia voi vakavissaan ottaa, eikä vakavasti ottaa.
Lähden kuvaamaan, en normaaliobjektiivilla, mutta kohteeseen ja aihepiiriin sopivalla.
Porin Toejoella: 26.6.2018
"neljän maissa" iltapäivällä
"neljän maissa" iltapäivällä
.
..
...
..
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti