24.1.19

Väriavaintaminen



Chroma key, chromakey, väriavaintaminen tai kromakey (suom. väriavainnus) on erikoistehostemenetelmä, jossa filmikuvaustuotannossa yhdistetään kaksi eri kuvaa tai kahden eri kuvan osia päällekkäin värierotteluun perustuvalla menetelmällä (nykyisin yleensä tietokoneluotuna). Useimmiten poistetaan kuvasta sininen tai vihreä väri, ja liitetään kuvaan eri taustakuva.
[kopioin edellä olevan tekstin Wikipediasta, koska olen laiska]


Törmäsin asiaan jo ajat sitten, etsiessäni YouTubesta videoklippejä elokuvasta Passengers. Niiden joukossa making-off materiaaliin jossa on kuvattu elokuvan tekemisessä käytettyjä tehostekeinoja ja -menetelmiä.
Tässä pari kuvakaappausta eräästä pätkästä:

Elokuvassa esiintyy baarimestarina androidi, jonka yläkeho on tehty ihmisen näköiseksi. Onhan hän androidi eikä robotti.  Kuvassa näkyy jalkojen tilalla rautaa; liikkumismekanismit.


Erikoistehosteita esittelevässä materiaalissa näkyy monessa kohdassa vihreän väristä kangasta, vaatekappaleita, taustoja joiden edessä hahmot on kuvattu. Niin tässäkin; androidia esittävällä näyttelijällä on tarkalleen tietyn vihreän sävyiset housut jalassaa. Värillä on jokin merkitys, ajattelin.




Minun piti perehtyä asiaan tarkemmin, mutta se unohtui tai hautautui odottamaan parempaa aikaa.
Juuri katsomani dokumenttisarja: Joanna Lumley Intiassa, muistuttti mieleeni kesken jääneen menetelmään tutustumisen ja omat kokeilut sen kanssa. Tässä kaksi kuvaa kyseisestä dokkarista:



Chroma key- taustan edessä



 . . . ja lopullisessa kuvassa


Menetelmää käytetään enimmäkseen ja paljon videotuotannoissa, mutta toimii se valokuvankin rakentamisessa.  Otin ja kokeilin, mutta en taustakankaalla tai -paperilla koska minulla ei (vielä) ole vihreää sellaista.
Googlasin oikean sävyisen värin, ja tein siitä tietokoneen näytölle taustan virkaa toimittavan kuvan. Siis vihreän ruudun.


Otin hyllystä koekuvauksen kohteeksi filmikameran . . .



 . . . ja kuvausvaloksi itse tuunaamani "pringles-ledin"


 Tuloksena tällainen vihreätaustainen kuva


Vihreä väri on melko helppo poistaa kuvasta, ja tasoja käyttäen jäljelle jää kaikki muu.



Muuttamalla "tyhjätaustaisen" kuvan koko sopivaksi ja kopioimalla se johonkin muuhun kuvaan, voi luoda tällaisia typeriä kuvamanipulaatioita. Kopioin kamerahahmon tähän rakennista esittävään kuvaan kahteen kertaan. Suorana roiskaisuna, ja toisen kerran peilattuna ja matalammalla opasiteetilla eli peittävyydellä. Lisäsin vielä varjostuksen ja siin se sitten.
Menetelmälle voi olla asiallistakin käyttöä, käytettynä harkiten ja niin ettei se tyylikeinona tai muuna ratkaisuna pomppaa silmille eikä häiritse kuvaa.


 Tein kuvasta toista keinoa käyttäen  mustavalkoversion. Jossain tapauksessa näytön käyttäminen taustana on ainakin nopeampaa, jollei muuten, kuin taustapaperin tai -kankaan viritteleminen.





 Chroma key- vihreä.

Tuon kun saisi diana projektoriin niin . . .



_________











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jouluvaloa ja lippukauppaa

 Marraskuu on aikaa jolloin harrastustoimintani hiljenee, harvenee tai muuttaa muotoaan uuden luomisen sijasta enemmän vanhojen kaiveuksi. N...