5.4.20

Kolmas covid-19 -viikko: 14/20




Tämä on kolmas sunnuntai-julkaisu tähän blogiini, jonka nimeän koronapandemian takia noin kun nimeän. Rajoitukset ja suositukset liikkumiselle on asetettu, ja ne astuivat vaiheittain voimaan kolme viikkoa sitten. Ravintolat ja monet muut palvelualan liikkeet ovat sulkeneet ovensa. Kaupunki on hiljentynyt melkoisesti. Tänään aamupäivällä kävelykierroksellani keskustassa havaitsin sen totaalisesti.  Siitä blogin lopulla, sunnuntain kohdalla. Mutta ensin alkuviikon tekemisiin ja näkemisiini viikon aikana, päivä kerrallaan.


Viikon kuva - julkaisun kansikuva joka näkyy somejakojen esikatselukuvana
Kuvan aihe torstain, 2.4. kohdalla -- siis tuolla alempana








Maanantai   30.3.



Tämä on oikeastaan vitsi, pilakuva. Jossain lentoasemilla ja kaukoidän sortomaissa ihmisiä mitataan laser-lämpömittarilla. Pitihän minunkin kokeilla mitä se näyttää. Kuva tietokoneen webbikameralla, ja lukeman kuva puhelimella.




Löysin netistä postimerkkien hammastuksen tarkasteluun käytettäviä, printattavia hammastemittauskarttoja. Printtasin pari, ja oikein hämmästyin kun tuli kerralla "priimaa". Tulostimien ja niiden ohjelmien kanssa joutuu tavallisesti voimistelemaan ja kiroilemaan ainakin jonkin verran ellei enemmänkin. Paperia, mustetta ja tupakkia kuluu ennen kun tulee valmista. Mutta kerrankin näinkin, kun piti saada ehdottomasti oikean kokoista kuvaa paperille.






Tiistai   31.3.



Vanhojen valokuvien parissa

Valokuva, siis paperikuva jonka äitini isä osti Terijoelta 20-luvulla. Hän oli siellä sotaväessä, varusmiespalveluksessa. Hänellä oli äitini kertoman mukaan tapana ostaa valokuvia, joka ei silloin ollut aivan tavallista -ellei tavatontakaan.
Laitoin tämän ja pari muuta samasta aiheesta facebookissa ryhmään nimeltä Tempus fugit - vanhoja valokuvia. Sieltä saa todella hyvin tietoa vanhoille kuville, paikoille ja henkilöille kuvissa. Ryhmää seuraavat monet sukututkimusta harrastavat ja historiaa työkseenkin tutkivat. Suosittelen!
Tässä kuvassa näkyy Hotelli Monrepos, mutta muutakin. Ryhmässäsain tietää että: Oikealla Salmelan talo, vasemmalla Savo-Karjalan Osake-Pankki. Kuvatekstinä Terijokikirjassa, jossa tämä kuva myös esiintyy.




Kuvaamo Pirtti; josta pappani kuvat osti. Leima kuvien taustoissa. Kuvia Terijoelta  löytyy kansallisarkiston ja museovirastonkin sivuilta. Muunmuassa tuo edellinen negatiivina.





Terijoen kirkko. Kuvaamo Pirtti, joskus 20 luvulla, ennen sotia. Sota-aikana ryssä teki kirkosta elokuvateatterin, heitti osan penkeistä kartanolle ja purki jopa tuon kellotapulin. Kirkko entisöitiin jokseenkin ennallleen sotien jälkeen, jonkun paikallisen yhdistyksen toimesta.
Kuvassa näkyvän sankaripatsaan kuva löytyy Finnasta, tästä osoitteesta.





Pitihän se arvata(?) millaiseen käyttöön aiemmin mainitsemani hammastemittarit printtasin. Tarkoitukseni ei ollut alkuunkaan käyttää niitä perinteisellä tavalla, merkkejä kartoilla tihrustaen. Printin jälkeen skannasin ne oikeaan mittakaavaan ja sopivaan resoluutioon. Ja samalla resoluutiolla postimerkin joka tarkastelu kohteena. Photoshopin tasotoiminnoilla ynnä muulla maalailulla ja eraserilla tulee kuva merkistä, jonka voi pistää hammastemittarin kuvaan, ja hakea lukemat merkkiin koskematta. Oikean alakulman kuvassa skannatun hammastemittarin mittatarkkuuden tarkistus viivottimen kanssa.





Kortteja skannerissa. Mukana myös harmaakortti, jolla saa valkotasapainot ja valotustakin kohdalleen. Varsinkin ensinmainittua.






Keskiviikko   1.4.




Menin kaupunkiin. Parkkipaikoista ei ollut Sokoksen katolla puutetta. Kun palasin autolle tunnin kuluttua, oli parkkipaikalle tullut neljä autoa. Ja kaikki rinnakkain parkkeerattuna.
Ja jotkut öyhöttävät, etteivät voi käyttää näitä kattoparkkeja koska siellä &%#€ kolhii autonsa.
Seuraavassa inisevät kunnei kaupungilla ole ilmaisia paikkoja. Torilla on tunnin ja puolen tunnin kiekkoparkit. Niistä pitää ulista että eika on liian lyhyt, tai ei parkkikiekkoa osaa / halua / viitsi / uskalla käyttää! VMP!


Tämä kuva; tuo ylempi, esittää "yyterin mäntyä". Sitä johon olen kuvainnollisesti ja kuvausmielessä iskenyt pääni monta kertaa. Tähän filmikuvaan jonka otin pari vuotta sitten, olen melkein tyytyväinen. Vaikka "vain" kinokokoiseen.
Tuo alempi on netissä toimivan my heritage- sukututkimussivuston "automaatila" tehty. Heillä kun on nyt menossa joku kampanja että saa tehdä....
Korostan, että minua ärsyttää mokoma kuvien pilaaminen, ja varsinkin se että tietyilla sivuilla ja ryhmissä, joissa on ennen julkaistu hienoja vanhoja (ja uusiakin) mustavalkokuvia, siis sellaisia aitoja mustavalkokuvia eikä mitään kännykän mustavalkokuvaohjelmalla räpsittyä kuraa, tuputetaan nyt tätä jälkiväritettyä paskaa. On se hianoooo!!!






Kuvankaappaus facebookista, Satakunnan museon julkaisu.
Vaikka onkin aprillipäivä, museo on avannut y-pakki.fi -sovelluksen selailtavaksi netissä. Se täydentää valikoimaa jossa muunmuassa muinaismuistorekisteri: kyppi.fi







Torstai   2.4.



Pyöräilin Metallinkylään, kuvaamaan tämän muistomerkki-kilometritolpan. 



Jostain esiin tiekartta vuodelta 1938. Ja siihen rasti tolpan sijaintiin




Karttaohjelmasta moderni kartta, ja siihen rasti tolpan sijaintiin.






Tolpan selitys




Ja ympäristöä. Outokummun henkiökunnalleen rakennuttamia taloja. Kutsuttu ja kutsutaan edelleen
E-taloiksi.



Kuvasin ne  E-talot Porissa, ja samaan syssyyn vastaavan Harjavallassa "kummun alueella" 2016.
Sama suunnittelija, sama piirustus, sama rakennuttajataho, ja sama lopputulos: Hienoja taloja, jotka kestävät aikaa.




Ajellessani Metallinkylään, pysähdyin Sampolassa hetkeksi. Kuvassa kulkuneuvoni, ja nuolen kärjessä parveke jolla mietein muutaman asjatuksen liikaam asuessamme siellä joskus 80-90 luvulla. 




Jatkaessani Sampolasta matkaa, unohdin tietysti käynnistää reitinseuraajani, kun olin pistänyt sen tauolle pysähdykseni ajaksi. Turha sitä on pistää tuollaisten lyhyiden pysähdysten takia. Varsinkin kun useimmiten huomaa sen vasta kotona.




Samalla reissulla kävin Polsanluodon nurkalla katsomassa, joko vesi on laskenut ja polulle pääsee. Pääsee, mutta kuraista on: Nyt: 2.4.



Punainen linjaviiva osoittaa paikan, jolla otin edellisen kuvan. 



Kvistinluoto oli päivän toinen "pääkohteeni". Menin katsomaan, missä tilassa sen "krookuspaikkani" on. Ei ollut kookuksia vielä. Kevät etenee siis niin kuin ennenkin




Aiempia vuosia













Perjantai   3.4.




Ajelin Kaasmarkkuun. Autolla.
Tässä Kirkkosilta




Keskinen mylly, jolta lähtee luontopolku. Jolle en mennyt tällä kertaa. Lähdin pois, palatakseni keväämmällä pyöräillen. Mutta tämä ja pari muuta kuvaa kannatti, ennen kun puihin tulee lehti ja näkymää ei enää ole.



Myllyltä Leineperiin, kun nurkilla olin. Ruukin masuunia ei voi ohittaa. 



Kuohuja, ja varsinkn hieno silta- olenhan friikki. 










Pätkä videota Youtubeen, pitkästä aikaa. Laatu tosin vähän mitä sattuu, mutta kuitenkin.
Kanavani löytyy täältä





Kotiin päin lähtiessäni kiersin vielä kirkon kautta. Kullaan kirkko. Matkan varrella olisi ollut eräs höyrysaha, mutta jätin sen toiseen kertaan.




Koska en jaksanut jalkautua Kullaan kirkolla, kaivoin tähän kuvan edellisessä kuvassa näkyvästä hienosta kaarisillasta, jonka ikuistin syksyllä 2014:  "Hiljaiset sillat"  - katsokaa se elokuva! Uudelleen!





Kuva Holmenkollenilta, 50/60-luvun taitteesta. Negatiivikokoelmastani.
Muutaman muukin kuvakerronnallinen elementti kuin tuo hyppyri.







Lauantai   4.4.




Päätä pahkaa pyöräillen kuvaamaan....



Paanakedon- ja Horninkadun risteystä, joka menee huomenna (6.4.) kiinni. Paikalle tehdään liikenneympyrä jolle on todellakin tarve. Liikenne Paanakedonkadulla ohjataan työn ajaksi kulkemaan Helmentietä. Ellei olisi covid-19- sulku, niin ruuhkat olisivat valtaisat.




Toinen alkamassa oleva rakennustyö: palaneen Juhanaherttuan / Omenahotellin talon paikalle aletaan rakentaa uutta, 7 kerroksista taloa johon ei tule katutasoon liiketiloja. Olen kuvannut edellisen talon vaiheita paljon. Ja jatkan edelleen, uuden kohotessa.









rautatieasemalla:






näitä suosin,  jos täytyy pyörä jättää "parkkiin"





Posti toi hammastemittarin. Maksoin 2 euroa, postikuluineen.
Myyjä laittoi kirjeen laatikkoon, ja meidän laatikkoomme aivan tasan ja tarkalleen aikataulussa jollaposti toimii. Ei mennyt hukkaan, ei viivästynyt, ei ollut rähjääntynyt, eli kaikki just eikä melkein ok. Eikö olekin ärsyttävää!?=>    ensi viikolla, seurannan mukaan tiistaina pitäisi saapua pieni paketti...   siitä sitten kun sen aika on.






Tänään, sunnuntaina  5.4.





Se omenahotellin talon paikka, johon uusi pian alkaa rakentua. Tuohon monttuun. Kuva Isokarhun katolta, jonne tulen palaamaan 115 kertaa.





Torielämää sunnuntaina puolilta päivin.   Juu juu




Satakielilavan kevättä. 




Näyteikkunoilla toteutettavaa taidenäyttelyä
#borisjaborelia 




Kuvakulma jonka halusin, koska eräs maalaus samalta paikalta. Pyydän ehkä luvan sen kuvaan ja palaan ehkä asiaan ja aiheeseen.




Lukittu. Isokarhu oli tänään tyhjä. Kaikki liikkeet suljettuna, valot himmennettynä. Mutta kulkea sai.
Mahtava tunnelma!



Tämä tästä viikosta. Ellen toimerru tai jotain erinomaista tule eteeen, palaan tänne teksteineni ja kuvineni viikon päästä. Kun neljäs viikko on eletty ja koettu.
Mutta saattaa olla että jo aiemminkin. En tee tätä tavaksi; siis vain viikottaista katsastelua






Porissa:  5.3.2020

....
...
..
.
.
___

tagit:  #terijoki #kuvaamopirtti #covid19 #isokarhu #porinkaupunki #leineperi #kaasmarkku #metallinkylä #paanakedonkatu #juhanaherttua #omenahotelli #itäpuisto # rautatieasema #veturi #dv12 #holmankollen #vanhat valokuvat 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jälkipiktorialismia

Tämä julkaisu on kömpelö tablettiräpellys, ei oikeastaan ”mikään”.  Kytkin tablettiin näppäimistön ja näppäimistön liittimeen hiiren. Ihme k...