19.1.21

Talven selän taittuessa




Blogikirjoitukseni "pääkuvana" on tänään kuva parin vuoden takaa. Alunperin Porin ympäristön osuusmeijerinä, sittemmin Osuuskunta Satamaitona toimmineen meijerin taideteoksesta, muraalista kuten nykyään nimitys kuuluu. Kuten montaa muutakin paikkaa, olen seurailut kameran okulaarin läpi meijerin ja sen vieressä olleen oluttehtaan alueen kehittymistä Karhukortteleiden alueeksi. Oluttehdas on jo historiaa, samoin tämäkin.


Mennäänpä hieman kauemmas:

Muraali on tuolla pakettiauton vieressä. Lasiovien takana on ymmärtääkseni ollut maitoautojen tyhjennyspaikka. Teslan edessä olevassa rakennuksessa toimii ravintola Bucco. 



Kävin samalla paikalla, toissapäivänä: 17.1.2021 ulkoiluttamassa itseäni. Jälleen kerran näitä aiheita tallennellen. Tuli siinä samalla talteen jäätynyttä jokea ja jotain muutakin kauniimpaa, mutta niitä on "maailma täynnä". Muraali joka oli jo ajankin hampaan kuluttama, on päätynyt rääpikuuppaan. Meijeri on mennyt matalaksi, ja sen takaa ovat paljastuneet Karhukorttelin uudehkot kerrostalot. 
Taloina ne ovat melko mukavan muotoisia, eivät mitään "laatikoita". Värityskin mannermainen eikä ddr-harmaa. 



Viikko aiemmin: tarkenin mennä Raumansillalle, ottamaan yleiskuvan. Kun suurennettua kuvaa tarkemmin katsoo, siinä on maitoautojen purkuhalli vielä pystyssä. 





Kuva samasta maisemasta, pian 6 vuotta sitten: tammikuun lopulta 2015. 




Käydään vielä Isokarhun katolla Itäpuiston itäpäässä, kun aiheeseen menin



Maaliskuussa 2020 . . .



. . .  ja eilen: 18.1.2021. 
Seitsemänkerroksinen asuintalo Isolinnan ja itäpuiston kulmassa alkaa olla pian harjakorkeudessaan. 
Katutasoon tulee tietääkseni liiketiloja. Nähtäväksi jää, jos elää; millaiseksi nuo korkeat aukot muodostuvat. 





Heikinpäivän sää-profetiaa





Otsikoksi tuli tämän päivän vuoksi talven selän taittuminen. Tänään on ajantiedon mukaan ensimmäinen härkäviikkojen aikainen merkkipäivä: Heikki. Siis heikinpäivä, talviheikki ja niin edelleen. 
Pyhän Henrikin muistopäivä. Se siirrettiin päivää aiemmaksi 1600-luvulla, tälle päivälle jotta saatiin  tai saivat sen Ruotsein almanakan kanssa samalle päivälle. 
Henrikit sikseen. Minua kiinnostaa perimätieto säiden ennustamisesta. Päivien merkitys sen suhteen.
Heikin päivänä sanotaan talven selän taittuvan. Karhu kääntää kylkeään. 
Kerrotaan että sään suhteen Heikki on Paavalin pari: "Kun on helppo Henrikki, niin paukkuu Paavalina". Paavalinpäivä on 25.1.
"Jos Henrikki helpottaa, niin Paavali paukuttaa", tai päinvastoin: "Jos Heikki kiinnittää, niin Paavali helpottaa". 
Näiden kahden päivän: tammikuun 19. ja 25. päivän pitäisi tämän ajantiedon mukaan olla jotenkin vastakkaisia säiltään.  No se tai sitä täytyi oikein katsoa. Minullahan on säätiedot muistiin merkittynä. yli 20 vuoden ajalta. Paperisissa kalenterikirjoissa ja -kansissa. 


Rupesin melkein kirjoittelemaan paperille numeroita, mutta mitä... minulla on excel, montaa asiaa varten. Siitä uusi välilehti auki ja naputtelemaan. Tämän päivän päivälämpö ja säätyyppi puuttuu tuosta taulukosta, mutta nyt vähän vaille yksi päivällä mittari näyttää 0,6 astetta plussaa, ja satelee hienokseltaan jotain rännän tapaista pienihiukkasisista jäätävää tavaraa. 
Parin päivän kuluttua on ennustettu tulevaksi runsas lumisade. Lumi-inferno, valkoinen kurittaja ja muuta vastaavaa hauskaa toimmittajien keksimää kevennystä ikävälle sääilmiölle. Moni riekkuu että se mikään ikävä ole, ja nyt on talvi- tiäksää. Tehkää johtopäätöksenne. 

Maalasin tuohon taulukkoo vireällä omat johtopäätökseni, onko edellä lainaamillani sanonnoilla perää. 11 vuoden aikana 5 kertaa niin on käynyt. Jos heittää tikkaa, voi päästä samaan oasumatarkkuuteen. 
Vuotuinen ajantieto kertoo Heikin päivästä paljon muutakin. Senkin että jos Heikkinä on suoja, niin tulee poutainen kesä. Onhan nyt. 
Katsotaan, tai ainakin minä katson, mitä tuleva maanantai, 25.1. tuo tullessaan. Silloin on Paavali. 



sittenkin:


17.1.2021: Kirvatsin ankkurinokka (oma nimitykseni)
"Päällekäin ajautunutta, ahtautunutta hyvin tiivistä ajojäätä"
Hyydetulvia tai niiden peruunutumista odotellessa...


Porissa: 19.1.2021
____
___
__
_
-
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain tilaajille - interpoloitu

Luotu 26.3.2024 Täydennys loppuun 27.3.2024 Tämä postaus kuten muutama muukin näkyy blogiani seuraaville, kun en sitä jakele somessa. Sanoma...