27.1.21

Neljäskymmeneskuudes (46.) viikko

 

Tässä numerossa:

  • paluuta vuoden takaisiin 
  • kalenterimatematiikkaa
  • ajan kulutusta ja ajankulua
  • tietokonetalkkari; palvelusta ja kokemuksia
  • kiukuttelua kodinkoneliikkeiden myyjien toimintatavoista
  • kuvauskohteena sähkö ja muuntajat

 

 

Otin tämän julkaisun aloituskuvaksi ruudunkaappauksen blogini "varrelta", maaliskuun lopulta. Kuvan oikealla laidalla näkyy hakemisto blogin teksteihin joiden lukumäärä näkyy suluissa: maaliskuussa 6,  huhtikuussa 5, vuonna 2019 46, ja aloitusvuonna 2015 peräti 74 julkaisua.

Kirjoitin silloin, maalis-huhtikuussa neljä blogijulkaisua otsikoilla  ensimmäinen - neljäs koronaviikko.  Maaliskuun teksteihin pääsee tästä: https://jormalindqvist.blogspot.com/2020/03
Viimeiseen; neljänteen tästä: https://jormalindqvist.blogspot.com/2020/04/neljas-koronaviikko.html

Rupesin laskeskelemaan "päässäni", monesko viikko nyt on menossa, jos sen nimeää koronaviikoksi. Samalla päädyin kirjoittamaan tätä tekstiä tässä ja tänään. Koronaan minulla ei ole kummenpaa  kantaa, mutta se ja sen hoitaminen on mennyt melko-päin-##ttua.
Siihen olen hyvin hyvin tyytyväinen, etten ole enää työelämässä ja voin suurimmaksi osaksi ajasta tehdä mitä huvittaa, ja aivan itsekseni.


Päässälaskutaitoni tai -kykyni loppui kesken. Otin esiin viime vuoden kalenterikirjan, josta vuosikalenteriaukeaman. Viereen suttupaperi, johon raapustin hahmotelman. Ja excel auki taustalle.
Vuodenvaihde oli kalendaarisesti jaettu niin, että vuosi vaihtui viikolla 53 (/2020). Vuoden 2021 ensimmäinen viikko alkoi 4.1.


Vähennyslaskut tuottavat samanlaisen harhan kuin vuosituhannen alkaminenkin, joten avasin excelin ja käytin sen rivejä hahmotukseen:

Ruudunkaappaus taulukosta. Kirjoitin soluun A13 "eka viikko", joka oli korona-ajan alku, siis ensimmäinen koronaviikko. Soluun A53 laitoin: "viimeinen viikko 2020. Kopsasin niiden väliset solut, ne mukaanlukien. Liitin kopion alkamaan taulukon ykkösriviltä. Kopion viimeinen rivi asettui riville 42. Vuonna 2020 oli näin ollen 42 viikkoa koronaa.
Tätä vuotta on nyt kulunut 3 kokonaista viikoa, ja nyt eletään neljännen keskiviikkoa. Yhteenlaskettuna nyt on menossa otsikon mukainen, 46. koronaviikko.   M.O.T.
Joku siellä ruudun toisella puolen mutisee että pitää se tehdä monimutkaisesti tai vaikeasti. Että mitä aikuinen ihminen pelleilee tai saivartaa.



Mikä tai mitä tässä sitten on ollut ja ollessa


Tammikuu jota inhoan varmaankin kuukausista eniten, alkaa olla voton puolella. Tämä viikko enää. Talvi tuli tällä kertaa lumisena. Lunta tuli, menikin. Terassin pöydälle kertyi vaaksan verran. Otin kuvan, ajatellen että otan seuraavana päivänä toisinnon, kun lunta lupasivat tai ennustivat lisää tulevaksi.
Mutta kävi rannikkoseudullemme tyypillisesti. Ei tullut ja vanhakin suli pöydältä. Tai vesisade vei.
Paskalehtien pakinoitsijat ja muut päivystävät kolumnidosentit, jopa Yleisradion toimittajat jeesustelevat että onko se uutisen arvoinen juttu kun talvella sataa lunta. Kun talvella kuuluu sataa lunta.
On se! Monen lumettoman tai normaalilumisen talven lisäksi tulee sellaisia jolloin valkoista kurittajaa tulee infernaalisesti. Sellainen pistää yhteiskunnan tukkoon ja sekaisian. Infrastruktuuri ei toimi nin kuin silloin kun lunta on vähemmän tai normaalisti. On niin hienoa paisutella, ja toisessa päässä saivarrella ja viisastella. Ennenn juhannusta lämpiää. Ehkä. 


Sain viikko sitten ottaa kuvia muunmuassa maisemasta jossa on paljon kuvaamani Karhukortteli, ja juuri tyhjentynyt meijerin tontti jolle em. laajenee. 
Olen harjoittanut pienimuotoista palvelutoimintaa jolle olen antanut nimen Tietokonetalkkari.
Ymmärrettävistä koronasyistä se on elänyt melkoista hiljaiseloa, paria "tapausta" lukuunottamatta.
Tämä ja pari muuta kuvaa tallentuivat puhelimeni muistiin "talkkaroinnin" kylkiäisinä.


Myös tämä puhelimen näytöltä tallentamani kuva jäi muistoksi käynnistä. Älytelevision verkkoyhteys piti määrittää. Koska televisioon on hyvinkin hankala ja kömpelö syöttää tunnuksia ja salasanoja kaukosäädintä naputtamalla, laitoin puhelimeni Wi-Fin päälle, ja katsoin sen kautta verkot. Voimakkainta signaalia näyttänyt, listalla ylinpänä ei kuitenkaan "tärpännyt". Kaksi muutakin vahvinta tuottivat herjan. Mikä siis konstiksi ?
Homma sujui hyvin. Televisio löysi verkon, ja Netflix alkoi näkyä. 



Laitehankinnoista - elektroniikkakaupoista


Luin eilen erään tapauksen, jossa henkilö oli saanut tehtäväkseen hankkia televisio. En muista oliko äidilleen, sukulaiselleen tai jollekulle muulle ehkä vanhemmalle henkilölle joka oli jo valinnut haluamansa mallin mainoslehteä katsomalla. 
Jääköön sanomata, mikä Power-gigantti-taimuuvastaava kodinkonehalli oli kyseessä. Hän meni ostamaan sitä tiettyä televisiota. Myyjähenkilö kuitenkin änkkäsi ja jankkasi hänelle jonkun muun mallin. Kalliimman jotta provikka. Lisälaitteen sen lisäksi ja vakuutuksen tietenkin, että sai vielä lisää provikkaa. Televisio tuli hankittua, mutta ei se jonka toimeksiantaja oli halunnut tutustuttuaan asiaan ennalta. 
Tapauksessa kauppaan mennyt joutui juuri siihen tilanteeseen johon hänet sinne puolestaan pyytänyt pelkäsi joutuvansa. Olen törmännyt yhteen tapaukseen, jossa henkilö meni neuvostani hankkimaan kannettavan tietokoneen suosittelemastani kaupasta ja suosittelemillani ominaisuuksilla. Hänelle myytiin niin-pirun-kätevä Chromebook.  Toki se ajaa asiansa useimmissa tilanteissa, kun ei ole tarkoitus ylläpitää nettisivuja tai kirjoittaa muistelmiaan. Enemmän minua harmitti se kauppiaan toiminta. Ei niinkään se, että tapahtunut tuotti minulle pari "ylimääräistä" opastuskäyntiä. Opin niillä itsekin, kuten usein muulloinkin. 
Olen mahdollisesti lähiaikoina menossa mukaan ostamaan tietokonetta eräälle, joka niin-ikään ei halua tai osaa  itsekseen sitä hankkia. Edellämainitusta syystäkin. Ettei hän löydä itseään kaupan pihalta jokin myyntiprovision kiimassa hänelle myyty SSS-malli kainalossaan. ( SSS = SuperSevenSexual )

Olen itsekin montakin kertaa törmännyt myyjään, joka haluaisi tai halusi myydä minulle jotain muuta kuin mitä olin mennyt ostamaan. Kameran ostaminen jostain gig-kaupasta on oikein herkkua. Sellaisen kompaktikameran tai vähän isomman bridge-superzoomin. Muuta en ole yrittänytkään, kun olen raskaamman kaluston aina hankkinut käytettynä. Rumasti olisi voinut sanoa, että älä opeta isääs naimaan. Tai jotain. Mutta kun olen osannut käyttäytyä, olen vaihtanut kauppaa tai tilannut sittenkin netistä. 
Jos tarvitsette tai tiedätte tarvetta kaupassakäynnille sellaista konsultointia että homma todellakin "luonnaa"; ottakaa yhteyttä. Käytän maskia ja pesen käteni. En kutenkaan kuvainnollisesti. 



Härkäviikkojen ajankulutusta: Muuntajia



Loin Facebook-profiiliini kuva-albumin, jolle annoin nimeksi: Sähköä.
Sitä voi mennä plaraamaan tai katsomaan tästä linkistä.  Albumiin laittamani kuvat, joita lisään sinne nyt päivittäin, ovat hautuneet koneellani viime keväästä asti. Jotkut kauemminkin. En ole niitä erityisesti "pantannut", odottanut vain sopivaa aikaa ja motivaatiota. Nyt kun on rospuutto tai joku muu vastaava ikävä aika vuodesta, päätin alkaa lataamaan niitä näkyville. 
Potkun muuntajien kuvaamiselle sain, kun joku sanoi somessa, että muuntajat ovat kadonneet tei katoavaa tavaraa. kaikki kaunis puretaan ja niin edelleen. 
Kuvia on kertynyt pitkälti toista sataa, ja lisää näppäilen kun tai jos uutta tulee vastaan. 

Ylläoleva kuva on Porin viidennestä kaupunginosasta, Viikkarista. Täsmällisemmin Itätullista, Herralahdenkadulta (jonka sekoitan aina Harjunpäänkatuun joka on Puuvillan takana. Kiitos huomiosta).  Kuvaussuunta etelään päin. Kaukaisuudessa menee Itsenäisyydenkatu. Pistin fb-albumiin kuvan kommentiksi kuvan jonka otin monta vuotta sitten, toiseen suuntaan. Se on kuitenkin niin suttu, että menin ja otin uusintana tuon. Vähän paremi tuli, vaikka jotain muuta menin hakemaan. Viikkarin kadut olivat kuitenkin niin inhottavassa kunnossa (loskaa ym), että nappasin auton ikkunasta hätäisesti tuon joka kelvatkoon. 

 
 
 

 



 
 
 



Porissa: 27.1.2021

____
___
__
_
-
.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain tilaajille - interpoloitu

Luotu 26.3.2024 Täydennys loppuun 27.3.2024 Tämä postaus kuten muutama muukin näkyy blogiani seuraaville, kun en sitä jakele somessa. Sanoma...