7.2.21

Koulu- ja seurakuntahistoriaa ym. muistelua




Koulutielläni


Olen kotoisin Harjavallasta. Kävin siellä peruskouluni, ollen ensimmäinen ikäluokka joka kävi peruskouluksi muuttuneen koulumuodon alusta loppuun; ala-astetta kuusi vuotta ja yläastetta kolme, eli yhdeksän vuotta. Ennen koulu-uudistusta alakoulua käytiin 4 vuotta, jonka jälkeen suuntautuivat joko oppikouluun viideksi vuodeksi tai kansalaiskouluun (tai yhteiskouluun, mitä lienivätkään missäkin - en tiedä enkä ole niin kiinnostunut että ottaisin selvää). Opikoulu tähtäsi ilmeisesti lukioon ja muut ammattikouluihin tai vastaaviin. 

Koulunkäyntini alkoi vuonna 1972. Yläasteelle syksyllä 1978. Ammattikouluun syksyllä 1981. Kolme vuotta ammattikoulua Kokemäen Peipohjassa, autonasentajalinjalla josta valmistuin toukokuussa 1984. 
Sen jälkeen, alkukesästä 1984 muutin kotoa ja samalla Harjavallasta Nakkilaan, jossa ensimmäinen ja pitkäaikaiseksikin tullut työpaikkani. Seurasi montakin muuttoa elämänvaiheiden mukaan, mutta ei niistä enempää. Netistä voi katsoa, jostain suomi-sivulta tms kaikki henkikirjoillaoloajankohtansa. Katsoin omiani. Ensin huvitti, sitten hirvitti, ja lopulta vähän hävettikin. Olisi elämän voinnut elää rauhallisemminkin ja konservatiivisemminkin. Tyypillisemmin: tiilitalo, asuntolainan maksua 20 vuotta, kaksi lasta, kultainen noutaja, volvo, ja joka toinen vuosi Kanariansaarille. Mutta kun ei niin ei. Jokin pirullinen taiteilijaluonne tai sisäinen pätemisen tarve vei mukanaan, ja läheisillä ei ollut kivaa. Ei varmaan ole vieläkään, vaikka olen evp.



Seurakuntahistoriaa



Skannasin tämän, monen muun "pahvilaatikkokuvan" joukosta, kun näin vajaa kuukausi sitten perustamassani FB-ryhmässä rippiryhmäkuvan vuodelta 1976. 
Tämä kuva on otettu pappilan paraatikuistin edustalla. Kuvassa muuttoauto jonka edessä poseeraavat kirkkoherran tehtävät Harjavallassa jättänyt Jorma Laulaja, vaimonsa Marjatan kanssa. 
Jorma Laulajasta on wikipediassa artikkeli, johon voi perehtyä tässä linkissä.  Harrastan nyt tilan sääsätämiseksi linkityksiä, jotka saattavat olla turhauttavia mutta tarpeellisia jos asia kiinnostaa. 

Laulajat oli olettamukseni mukaan pappilan viimeinen viran puolesta tai takia asunut perhe. Mummuni, äitini äiti oli "kirkkoväärtti" ja heidän perhetuttunsa. Olin tuolloin hyvinkin paljon hänen hoidossaan, äitini tehdessä vuorotyötä ja asuessamme samaa taloa. Isäni oli kuollut viitisen vuotta aiemmin. Olen tainnut kirjoittaa asiasta aiemminkin tässä blogissani, joten se siitä. Vietin tuon perhetuttuuden ansiosta jonkin verran aikaa pappilassakin. Tutustuin Jorma Laulajan poikaan, joka oli tai on minua vuoden vanhempi. Heidän muutettuaan Kurikkaan, kävimme sielläkin pari kertaa "kylässä". 
Laulajan pappisura oli ilmiömäinen: Useampi papinvirka, kirkkoherran virkojen jälkeen kenttäpiispaksi ja lopulta Lapuan piispaksi josta hän jäi eläkkeelle. Hän täyttää kuukauden kuluttua 80 vuotta, josta onnittelut "sinne jonnekin". 
Hänen seuraajansa oli pitkäaikaisimmaksi paikkakunnan kirkkoherraksi tullut Veijo Järvinen, jonka aikaansaannosta on Harjavallan uudempi kirkko. Kaikkien auttuuksien, jollen väärin muista. 
KVG: eli Katsokaa Veikkoset Googlesta. 

Marjatta Laulaja teki jossain vaiheessa opettajan sijaisuuksia yläasteella. Onneksi olin silloin vielä alakoulussa, kun yläaste-aikani oli melkoisen sanoisinko hurjaa. Se olisi voinut olla tuon suhdetoimminnan kannalta kiusalllista. 
Mainitsemillani kurikan vierailuilla sain kutenkin kuulla pari vihjausta, että toilailuni olivat kantautuneet yli maakuntarajojen, heidän tietoisuuteensa. Harjavallan koululautakunnassa oli silloin pari suku- ja perhetuttuamme, jotka raportoivat lautakunnassa käsiteltyjä asioita joissa minäkin olin osallisena.  No: tikulla silmään, mutta nykymittapuun mukaan aika huvittavaa touhua ja henkilönsuojaa.  Vai onko sittenkään. 

Mummuni oli väleissä Laulajan seuraajankin ja tämän perheen kanssa, mutta minä menin silloin jo omia menojani. Kuulin kuitenkin monenlaista sisäpiirin juttua. Seurakunnallisia ja kirkollisia juoruja ja huhuja joilla oli joko vinha perä tai sitten ei.  Henkilöt joita ne koskivat, ovat jo edesmenneitä, mutta en halua loukata heidän jälkeläisiään jutuilla modernimmasta anekaupasta ja muusta sellaisesta. Pienten paikkakuntien asiat ovat herkästi laajalle leviäviä. Porissa jossa nyt elän, on samat menot mutta tiedonsaanti vähän enemmän "vaivaa" vaativaa, jos siihen on tarvetta tai taipumusta. Someraivo on tullut kuvaan mukaan, eikä mikään ole enää pyhää. Ja minä jonkin verran rauhoittunut.   Hah. 




Harjavallan nykyinen, Kaikkien autuuksien kirkko. 



Vanha kirkko joka pääsi melkoisen huonoon kuntoon muttta säästyi ilmeisesti autiokirkon statuksen saatuaan (?)   purkamiselta, jota eräs silmäätekevä ajoi kuin käärmettä pyssyyn. 



Harjavallan kirkkojen seutua. Yläilmoista, jonain tylynoloisena lokakuisena aamuna 2017. Kuvan keskellä uudempi kirkko, joka on suoraan ylhäältä katsottuna kuulemma  kalan muotoinen. Olisiko kampelan. Tai peräti rauskun. Häntä puuttuu, siis pyrstö. 



En rönsyile muuuhun tällä kertaa, mutta loppukuvaksi täytyy laittaa ajankohtainen 







Porissa;  kynttilänpäivänä joka on siirretty
alkuperäiseltä paikaltaan (2.2.) tähän
 seuraavaan sunnuntaihin:  7.2.2021

____
___
__
_
-




.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onnea - ei kun Onnia

Postauksen loppupuolella on muutakin kuin "taas tätä tylsää kuvatekniikkan veivausta" Mutta:  Palasin eilen tavoistani poiketen va...