Alkuviikolla oli taas tunne, ettei tällä viikolla ole mitään sanottavaa, kirjoitettavaa. Mutta kuten ennenkin, viikon mittaan aiheita heräsi asiaksi asti. Joten hautomani blogitauko saa edelleen odottaa.
Tämä julkaisu alkaa aiheella josta voi lukea monessa paikassa. Mutta kokoan siitä huolimatta oman näkemykseni ja tietopaketin, ehkä kuluneesta jutusta tähän.
Loppupuolella on tavanomaista "viikkokatsausta" ja vanhojen haikailua.
Mutta nyt siihen mikä pisti minut "hommiin" jo torstaina - eli tätä kirjoittaessani eilen:
Someseinälleni pomppasi Porilaisessa Facebook-ryhmässä tapahtuva keskusteluketju, johon otin osaa itsekin. Oltuani jonkun aikaa "hiljaa", kun ei ole erityistä mielenkiintoa tai kiinnostavaa juttua ollut. Mutta nyt!
Aiheena oli tai on Porissa toiminut valokuvaamo: Keskus Kuva, tai oikeastaan sen ensimmäinen kuvaaja ja omistaja: Elli Blomqvist.
Elli Blomqvist osti Central Atelier- nimellä toimineen kuvaamon vuonna 1928. Nimi muuttui Keskusvalokuvaamoksi. Ellin kuoltua, liikkeen toimintaa jatkoi sisar Emmi Blomqvist, vuodesta 1941 alkaen. 1953 toimintaa jatkoi Ahti Nurmi. Nimi vaihtui jossain vaiheessa Keskus Kuvaksi, joka toimi noin vuoteen 1973.
Siten, että kuvan on ottanut melko legendaarinen porilainen tai Porissa toiminut valokuvaaja: John Englund. Kuvassa on legendan ainesta, niin kuin niissä maailmankuuluissa Manhattanin pilvenpiirtäjienrakentajakuvissa. Mutta aihe ja kuva "lässähtää", jos sen pistää someen. Kommenttikentät täyttyvät työturvallisuuslässytyksestä ja ajankuva hukkuu.
Kuva: Satakunnan museon kokoelmat: Kuvaaja John Englund
Porin paperitehtaan rakennustyömaa.
John Englundin ateljee Länsipuistossa.
Ateljeesta tuli erittäin suosittu Porissa. Länsipuiston ateljeesta tuli 1903 pääliike ja Itäpuiston ateljeesta sivuliike. Länsipuiston ateljee toimi vuodesta 1903 vuoteen 1935. Englundin kuoltua 1929 muodostettiin yhtiö Oy John Englund Ab, joka toiminta lakkasi 1935.
Englund toimi myös Daniel Nyblinin maahantuomien valokuvaustarvikkeiden edustajana. Vuonna 1910 Nyblin haastoi Englundin konkurssirikoksesta oikeuteen. Senaatti kuitenkin kumosi raastuvan- ja hovioikeudessa annetut tuomiot.
Nimi Nyblin; ansaitsisi oman juttunsa, samoin Ida Berglund - Nyblin. Ehkä joskus toiste.
John Englundilla oli kesämökki ja valokuvaamo-toimipiste myös Reposaaressa 1900- luvun alkuvuosina.
John Englund postikorttikokelmassani. Erityisesti tässä:
Kortttin painettu kuva on vuodelta 1897. Kortti on kulkenut Porista Helsinkiin 26. helikuuta 1904.
Postimerkin päällä on Porin lähtöleima ja vasemmassa alkulmassa Helsingin tuloleima samana päivänä.
Lähtöleimassa ei näy kellonaikaa, mutta tuloleimassa se on nähtävissä: ilta-seitsemän.
Postin kulku on ollut 117 vuotta sitten yllättävän nopeaa.
John Englund kiipesi joen pohjoisrannalla olleeseen mastoon, josta kuvasi laajan näkymän.
Visiittikortteja Itä- ja länsipuistosta
1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun vastine käyntikortille. Joskin käyntikortitkin alkavat olla jo historiaa. Lisää visiittikorteista: kysy museolta- sivulla (tai googlessa)
Tutkimuksieni perusteella kuvaajan itse kirjoittama "nimmari"
Kaupungin valokuvaamoista takaisin Reposaareen
Kuvassa äitini ja minä takarannalla. Taustalla Mäntyluoto ja Kallo. Isoja aallonmurtajia ei ole vielä rakennettu. Kuva vuodelta 1971. Crimplé on kevyttä, kun kevytkin tuuli tekee mitä tekee. Korkokengät rantakivikossa vaativat oman huomionsa.
. . . lopuksi muutama tämän päivän näky; ja pari vanhempaa arkistosta
Porilaisten hankkeiden tyypillinen hintalappu näyttää vakiintuvan 20 miljoonaan euroon. Ässien jääkiekkoilua tukevat laskutavasta riippuen 4-5 miljoonalla. Kaljanmyyntioikeudet jääkiekkoilujoukkue pidättää yksinoikeudella itselleen.
En kommentoi enempää, kun ei sellainen sovi.
Siis 31.12.2018
Viimeaikojen somejuttujen perusteella kuvassa esiintyy Räpsöön tunnetuin penkki. Takarannalla on hyvin tallotut polut, Lontoosta Siikarantaan saakka. Mönkijän jälkiäkin Lontoon ja Linnakepuiston välillä. Huomioni kiinnittyi varjokohtiin ja painoin napppia, hetken sommiteltuani.
Viikon kuluttua on merkkitapauksen huomioinnin paikka. Mutta siitä sitten.
Hyvää alkavaa viikonloppua, ja tulevaa viikkoa
Lähteet:
Ellei kuvateksteissä mainintaa; omat kokoelmani.
Muut:
Finna.fi - hakupalvelut, tulokset hakusanalla John Englund.
Suomen Valokuvataiteen Museon kuka kuvasi- sivusto
( )( )
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti