16.6.22

Pyörällä Poriin ja pyörällä Porissa

 

Suunnittelin edellisen postaukseni lopulla pyöräilyreittiä kaupunkiin, Google-mapsin reittihakua käyttäen. Matka toteutui viikko sitten perjantaina; 10.6. Ja sillä matkalla olen edelleen, siis määränpäässäni.
Valitsin reittivaihtoehdoista maisemallisemman, Pihlavan - Metsämaan, ja Kyläsaaren kautta. Mäntyluodo pikatien vieressä menevä reitti on suoraviivaisempi, mutta tylsä. Kaupunkiin päästyäni, ajelin myös loppumatkan ehdotettua nätimmissä maisemissa. 


"Road trip" 

 

Kuva toiselta taukopaikaltani, Keski-Porin kirkon ja joen välissä kulkevan kevyenliikenteen väylän levähdyspenkiltä, jolle pysähdyin hetkeksi harjoittamaan pahettani. Matkaa oli jäljellä enää nelisen kilometriä, mutta halusin istuskella hetken paikassa jossa olen pysähtynyt pyörälenkeilläni monta kertaa ennenkin. Matkaa oli kertynyt 34 kilometriä. Kokonaismatka 38 kilometriä. 



Pysähdyin pitämään ensimmäistä taukoa Kaanaan vesitornilla, joka tunnetaan myös Yyterin näkötornina. Matkaa oli takana 15 kilometriä, ja "pahin" selvitetty. Pääsin turvallisesti pois pyörätiettömältä osuudelta, Tahkoluodon risteysestä pengertietä Kirrinsantaan josta Mäntyluodon puolelle.
Tornissa toimii kahvila. Sinne pääsee hissillä. Hissimatkasta veloittavat euron. Kahvi on hyvää ja halpaa, mutta hissimaksu jota muutama öyhöttäjä pitää pääsymaksuna, on tuottanut heille järkytyksen jota pitää somessa kuuluttaa, jullistamalla menevänsä muualle. Aikuiset miehet; mikä niihin on mennyt. Ennen nettiä ja someja mokomille olisi hankittu hamekankaat Nuikkiselta!



Kun olin sopivasti pyörällä liikkeessä, pysähdyin Enäjärven ja Kyläsaaren välillä nappaamaan kuvan muuntajasta, jonka olin nähnyt autoillessani useasti mutta en toimertunut sillä pysähtymään.
Sain täydennystä "muuntaja-albumiini" (facebookissani, linkki julkiseen albumiin). 



Pari päivää myöhemmin (12.6.) tuli toinen "bongaus". Harmaalinnan alueella, lähellä entistä hevostallia jonka mukaan katukin varmaankin nimetty. Ajoin pyörän kaupunkiin, kun sille on täällä (paikka josaa tätäkin kirjoitan) enemmän käyttöä. Useimmat tietävätkin jo elämässäni tapahtuneesta. 



Pyörälenkkien siirrytyä ja siirtyessä kaupunkiin, jota olen ennenkin melko paljon kuvaillut talteen, alkanee googleen latailemieni kuvien määrän osalta jälleen lisääntymään . Kävelylenkeillä ja linja-auton vaihtoa odotellesanikin olen jotain lisännyt, mutta laajemmin hommaan pääsee kiinni pyörällä kulkiessa.
Tämä on juuri avattu Herralahden S-market, jossa käytiin matkan varrella ostoksillakin. Ihan mukava kauppa.



Tämä päivä


Lähdin sattuneesta syystä yksin pyörälenkille, pariin ennalta ajattelemaani paikkaan joissa tapahtuu tai on tapahtunut muutoksia poissaoloni, saaressa oleiluni aikana. Paikoissa joissa pari vuotta sitten kaupungissa asuessani kävin usein. Pääsin irtautumaan hetkeksi, tosin heikolla menestyksellä, varmaankin elämäni pisimmän päivän ja tulevan viikonlopun täyttävästä tunteiden vuoristoradasta.



16.6.2022.
Vanhan radiosaseman veistospuistossa tapahtuu. Kuolleiden sembramäntyjen rungoista paljastuu taiteilijoiden tekeminä uusia veistoksia, aikaisempien rinnalle. Aiempien synnystä on jo vuosia, mutta nyt on syntymässä uutta.


Lainaus T.E.H.D.A.S. - kollektiivin FB-tapahtumasivulta:

"T.E.H.D.A.S. pitää kymmenen päivän puuveisto symposium Porin lyhytaaltoasemalla Tehtaan veistospuistossa. Viisi taiteilijaa toteuttaa viisi, (about 8-10m) puuveistokset.
Symposiumin tarkoitus taiteilijoille:
Keskustella teoksien teemasta ja sisällöstä. Tutustua erilaisiin tekniikoihin. Tutustua veistäjiin ja heidän taiteeseen ja toteuttaa teos.

Yleisö:
Kymenen päivän aikana on mahdollista tutustua taiteilijoihin ja seurata miten teokset syntyvät.

Kutsutut taiteilijat:
Michel de Kok - Portugal/Holland
Lkahagvadorj Dorjsuren - Mongolia
Jussi Miettinen - Suomi
Heikki Hautala - Suomi
Antti Pedrozo - Suomi
Puuveisto symposium on osa T.E.H.D.A.S kesänäyttely projektia.
Päättyy 17.6.2022  klo 18. "
 
Tehtaan kesänäyttely avautuu Radioasemalla 9.7.


Taiteilija työssään


Jatkoin matkaani. Radioasemalta lentokentälle. Siellä järjestetään tulevana viikonloppuna Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös, johon odotetaan suurta yleisömäärää. Olen ain aollut lentokonefriikki, mutta tämä mennee minulta nyt ohi. Pysähdyin hetkeksi spottauspaikalle mutta jatkoin matkaani, ottamatta ainuttakaan kuvaa. Tsekkiläisiä suuria koptereita olisi voinut talteen räpsiä, mutta poljin ohi.
Jatkoin Satasairaalalle, ja uudisrakennuksen äärelle. Synnytysosasto on purettu, ja paikalle nosuust tuleva psykiatria. 



Sairaalanmäeltä promenaaditunneliin, ja rautateasemalle vanhalle vakiopaikalleni. Kuva deeveristä ja siperiansudesta. Mutta olivat aiemminkin kuvaamiani, kun kotiin palattuani kurkkasin veturikansioistani. Mutta mikäs siinä. 



Asemalta kaupungin läpi Raatihuoneenpuistoon, jossa ajattelin pysähtyä mutta jatkoin Kirjurinluotoon ja Hanhipuistoon. Sinipallo-ohdake kiinnitti huomioni hienoudellaan. 



Sirkus Tähti oli jälleen tullut kaupunkiin, ja Pellehermannin parkki-aukiolle. Hieno asuntovaunuveturi; Kenworth, kiinnitti huomioni kameran esiin kaivuuksi asti. 



"kirvatsin ankkurinokan" tuntumaan on perustettu rakkauspuisto. Se oli yksi "pääkohteistani", mutta odotin enemmän. Ihan kiva kuitenkin. 



Kotiin päin. Tai siis Väinölään, kun fyysiseksi kotipaikakseni on henkikirjoihin merkitty Reposaari. Henkinen kotini on kuitenkin siirtynyt kaupungin puolelle. Suuntasin Kirjurinluodolta kaarisillan kautta Lukkarinsantaan ja sen S-markettiin makkaraa ostamaan. Huomionarvoista oli pyöräteline, joka on mallia jota kannatan lämpimästi. Fillarin saa lukittua rungostaan. Mitään typerämpää lukitsemaatomuuden lisäksi en tiedä kuin sen että pistää fillarin eturenkaastaa lukkoon pyörätelineeseen jolllain bilteman kympin vaijerilla, ja ihmettelee sitten kun jäljellä on pelkkä etukiekko, kun tulee kaupasta ulos.  Ammattirosvoa ei mikään tietysti pysäytä, mutta hidastaa voi.



Mukautumista



Synnytin tämän blogijulkaisun tässä näkymässä, ilman photoshoppia, wordia, maccia ja kahteen näyttöruutuun jaettua työpöytänäkymää. Enin osa kuvista syntyi puhelimella, muutama pokkarikameralla, tosin aika hyvällä sellaisella. Kun elää kahdessa paikassa, toisessa on tietotekniikkaroinaa ja kameratavaraa valtaosa. Toisessa elää enemmän ja räpeltää vähemmän koneiden ja muun digin kanssa. Monet totut asiat tuntuvat toisarvoisilta. Jos tai kun pitää tehdä näitä asiaoita, pystyy soveltamaan yllättävän hyvin.
Voi keskittyä olennaiseen, kun on kuitenkin mahdollista.
Päivä ja alkava viikonloppu menee aikanaan ohi, ja voi huokaista helpotuksesta.

Siitä huolimatta: Hyvää kesäkuista viikonloppua, kun sen aika on.



Porissa, Väinölässä: 16.6.2022
____
___
__
_
-
.



_______________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain tilaajille - interpoloitu

Luotu 26.3.2024 Täydennys loppuun 27.3.2024 Tämä postaus kuten muutama muukin näkyy blogiani seuraaville, kun en sitä jakele somessa. Sanoma...