12.1.23

Lippakioskia ja muuta kaupunkisuunnittelua


Tässä blogipäivityksessä päivänpolttavia uutisaiheita Porista, muutama kuva kuluneilta alkuvuoden näkymiltä ja digitalisen hyvinvoinnin raportti puhelimesta, vuoden ensimmäiseltä viikolta.

Siirryttyäni saaresta takaisin kaupunkiympäristöön, aiemmat mielenkiinnonkohteeni ovat heränneet hiljaiselon jälkeen takaisin henkiin. Vuosien varrella ottamilleni kuville on syntynyt käyttöä, vertaiukuvina ja mieleen palauttamisena; missä olen kulkenut ja mihin kiinnittänyt huomioni.
Näin talvihorroksen aikaan on mielessä jo tuleva kevät ja sulan maan aika, jolloin kulkeminen on taas vaivattomampaa ja helpompaa. Toivo kuvavirran lisääntymisestä ja monipuolistumisestakin on jo mielessä.
Mutta nyt muutamaan aiheeseen tai kohteeseen joilla on hölmöily-yhteyksiä

 

 

Eilinen uutinen Kirjurinluodon uimarannan tuntumaan ilmeisesti tulossa olevasta lippakioskista herätti somessa ja Stakunnan Kansan uutiskommentoinnissa paljon kommentointia. Tämä suurikokoinen, leveydeltään 4096 pikselinen panoraama esittää kyseistä rantaa, vastarannalta kuvattuna.
Sen laidoilla näkyvät kaksi kioskia, pömpeliä jotka ovat menossa purkuun ja johonkin kohtaan rantaa,  sen tuntumaan on suunnitteilla arkkitehtooninen kioskirakennus jota lippakioskiksikin on alettu kutsua.

 

Taavisillan päässä rantaa (panoraamakuvassa oikealla) on toiminut tämä Taavin pub - beach house. Siitä on saattanut kauneimpina päivinä ostaa virvokkeita. Kioskin tuntumassa muutama pöytä ja penkki, joilla nauttia ostoksistaan.  Menee purkuun. Osoite: Koivikkopolku 2 - jota harva tuntee, olleeko goggle mapsissakaan
 

 

Rannan toisessa päässä toinen kioski. Menee purkuun. Osoite näkyy rakennelma yläosassa.
Viimeinen toimija tässä on ollut sup-lautoja vuokraava firma.

Miksi kaavailtavana oleva uudisrakennus on herättänyt niin paljon keskustelua ja kritisoimista?
Kaupungin tekninen lautakunta kokousti hankkeesta, jonka kustannusarvio on tuplautunut 200 000 eurosta noin puoleen miljoonaan euroon. Terasseineen 38 tai jotain niillämain olevan kioskin neliöhinnaksi osoittautuu 13 000 euroa / neliö. Hintalappua perustellaan rakennuksen arkkitehtoonisilla ominaisuuksilla, koska paikka on vaativa. Ilmeisen arvokaskin ympäristö. Koska suunnitteluun on mennyt jo huomattava summa siihenkin, hanke on vietävä loppuun. Maksoi mitä maksoi.
Poliitikko vastasi suyntyneeseen kritiikkiin, ettei sinne voida mitään rotiskoa rakennuttaa, vaikka niiiin porilaista olisikin luonteeltaan. Vittuili siis suoraan meille porilaisella mielenlaadula varustetuile änestäjilleen.
Tai en minä ole hänen äänestäjänsä. Enkä tulevaisuudessa ehkä kenenkään muunkaan. Vaikka joukossa järjen ääntäkin kuuluu. Rannan kaiteen pensselöinnilläkin meriittinsä hankkineen vakokaulusdemarinkin touhu lähinnä iljettää.



 Samaan aikaan toisaalla:  kellaria, Yyteriä, toimistokolossiakin

 

 

Päivä ennen lippakioskijuttua oli uutinen tästä ikiaikaisesta kellarista ja sen takana olevasta saunarakennuksesta, jotka puretaan. Tai tullaan purkamaan. Kuriositeetteja (linkki sanakirjaan), toimituksen sanavalintaa lainatakseni. Vapaudenkadun ja Asemantaus- nimisen kadun kulmalla, Länsipuiston länsipäässä sijaitseva tontti jolla nämä sijaitsevat, on kaupungin. Kaupunki myy sen ja paikalle noussee aikanaa asuintaloja. Vanha ratavartijan / asemamestarin talo, jossa on toiminut Porin A-kilta on suojeltu ja säilytettävä.

Tontin myynnistä saatava tulo voidaan käyttää esimerkiksi arkkitehtoonisen lippakioskin kohonneeseen kustannusarvioon. Uutisen mukaan siihen voidaan siirtää rahaa myös Yyterin kehittämiseksi kaavaillun uuden inforakennuksen kustannuksista. Inforakennuksen joka on tulossa purkuun menevän "punaisen tuvan" tilalle tai vaiheille. Inforakennuksen, jonka kustannusarvio on noin 2 miljoonaa euroa. Se se vasta arkkitehtooninen ihme varmaan onkin. 


Koitin pikaisesti löytää arkistoistani kuvan Yyterin punaisesta tuvasta, mutta ei heti tullut vastaan. Mutta tämä MEriravintola tuli samalla mieleeni, kun kuva tuli eteen. Sehän puretaan myös. Kuvassa Allegro nimisenä, mutta sittemmin ravintola Martinan kesä-pop-uppina pari kesää toiminut Austin allegrolla aimenin somistettu (auton katto näkyy) ravintolarakennus on myös yksi porilaisen poliittisen hölmöilyn ja kusetuksen maliesimerkki. Myydään ja ostetaan, puretaan j ehkä uudisrakennetaan sekin muutamaan kertaan niin joku saa rahaa oikein kunnolla. Mutta mitä siitä. Varotaan kuitenkin rotiskoja.
 

 

"Kaikki kaunis puretaan".
Aivan viimieisin purkukohde pomppasi uutisissa eteeni eilisitana. Tämä on kiinteistömassa, jonka osakkaina ovat Porin kaupunki, YH-asunnot ja DNA. YH-asunnot on kaupungin omistama. DNA:n tilat sijoittuvat rakennuksen maanalaisiin osiin, joita purkusuunnitelmat eivät koske. Purettavan maanpäälisen osan tilalle, kellaritilojen päälle kaaavailevat asuintaloa.
YH-asuntojen markkinoitavaksi tietenkin. Mutta ei se minua haittaa.
Talossa on toiminut muunmuassa Pori energia, vammaispalveluja viimeiseksi.

Otavankadun ja Gallen-kallelankadun kulmassa, jonka ohi kävelimme eilen matkallamme torilta Vapaudenkadun ja Gallen-kallelankadun kulmataloon kyläilemään. Siitä voisi kirjoittaa; lumikaaoksen jälkeisen vesisateen liukastamista jäisistä jalkakäytävistä ja muusta vastaavasta jalankulkuvaivalloisuudesta. Mutta "mitäs läksit".

 

 

 Muuta - tallentunutta viikon varrelta, ja digitalsta hyvinvointia

 

Pikakassa, itsepalvelukassa. Herralahden S-market. Laitos jota en käytä, jos en boikotoikaan. Kahdesta syystä: Haluan tukea työntekemistä. Eikä tuosta voi ostaa tupakkia eikä kaljaa.
Käytiin linja-autoillen Herralahdessa, kun talviaikaan ei jaksa eikä viitsi kävellä, eikä polkupyörällä voi. Hoksasin Porin Linjojen lippiutarjonnassa kertalippusarjan lippujen vaihtoajan muutuneen tunnista kahdeksi tunniksi, jonka aikana ehtii hyvin käydä kaupassa ja muillakin asioilla. Niin keskustassa kuin lähempänäkin. Väinölässä ei ole ruokakauppaa. Lähin, kallis kauppa on Sampolassa. Siellä käyntikin on siinä ja siinä, kun kävelymatkaa tulee 3 kilometriä. Näillä rannikon talvimärillä ja jäisillä keleillä sekin pistää jalat hapoille. Nastakengät auttaisivat asiassa, mutta ei niillä viitsi sisätioissa lattoita rei'ittää ja kauppojen kiviattioilla puolestaan liukastella.
Onneksi on R-kioski, josta saa hankittua tarpeellista unohtunutta tai loppunutta pientä.
 

 

Tiimanninnokassa. Varvourinjuovan suulla, Koivistonluodon ja Kalaholman rajalla. Hartela on rakentamassa laadukasta asumista Tiimanninluotoon, mutta hanke ei etene. Ennakkomarkkinointi ei ole ehkä tuonut toivottua innostusta asunnon ostajien keskuudessa ja  rakennushanke seisoo. Tähän maisemaan, tälle puolen Varvouria pääsee jatkossakin viettämään kesäpäivää.
 

 

Tykkään vertailukuvien ottamisesta. Tiimanninnokkaan suuntautunut kävelylenkkimme sai innoituksensa tästä kesäisestä näkymästä, pari vuotta sitten. Pusikkojen takana rantaviivalla voi pitää nuotiotakin. Paistaa vaikka makkaraa. Ellei ole metsäpalovaroitusta voimassa.
 

 

Käytiin kaupungissa, kaupassa. Kun aikaa oli niin pikaisesti samalla Iso Karhun pohjakerroksessa Ars Porin Ursus Magnus näyttelyä . . .



 . . .  ja kaupunkiolohuonetta vilkaisemassa. Hieno homma!
 

 

Puhelimeni näytölle ponnahti ensimmäisen kerran ilmoitus, jota en oikopäätä pyyhkäissyt pois.
Viikkoraportti puhelimen näyttötoiminnasta. Siis toiminnastani puhelimella. Ajankäyttö, ruutuaika viikon ajalta. Aika hurjaa lukemaa, mutta vuodenaikaan nähden ymmärrettävää. Kolme eniten aikaa vienyttä sovellusta Facebook ykkösenä. Twittweriäkin jonkin verran. Galleria tarkoittaa kuvajärjestelyä ja muuta kuvien katselemista.

Mitä tässä muutakaan tekemään. Tietokoneella tekeminen on vähentynyt paljon, ja puhelin vallannut alaa. Mielenkiintoinen toiminto puheimessa löytyy androidissa nimellä Digitalinen hyvinvointi.
Se on tarkoitettu ruutuajan kontrolloimiseen ja liiallisen ruudun tuijottelun ehkäisemiseen.
Lasten ja nuorten ruutuaikaa pyritään rajaamaan johonkin raamiin. Se on paha juttu jos liikaa tai liian paljon viettää aikaa ruudulla. Omassa lapsuudessani 70-luvulla oli pahennusta herättävää lukea kirjoja tai Aku Ankkaa. Sanottiin että näkö lähtee jos on koko ajan nenä kirjassa kiinni.
Ja käteenvetämisestä (masturboimista)   lähtee kuulo.  Vai häh!

 
Yritetään pysyä pystyssä - tuolla ukona. Kyllä se siitä taas pakastuu ja luntakin vielä.

 

 

Porissa: 12.1.2023 - jätän oikolukemisen muille

_______________
 



_____

2 kommenttia:

  1. Harri Lahtinen12.1.2023 klo 12.28

    Parikyt ensimmäistä vuotta porilaisena ja sen jälkeen Porin asioita seuranneena on todettava, olipa mainio, etten sanoisi pätevä kuvakollaasi teksteineen. Vaan mikäpä päättäjien päitä kääntäisi, kun sen konsultti tai oman porukan etu johonkin asentoon on ruuvannut, niin siinä pysyy. Vaikka tämän omalla nimellä kommentoinkin, niin lisään vielä nimimerkin: "Tosi kovan linjan porilaispoliitikon isä".

    VastaaPoista
  2. Varsin mainiosti kirjoitettu.
    Mietin tätä rakennushinkua, kun nytkin Kirjurin kolme kahvilaa/ ravintolaa / kioskia on aika vähillä asiakkailla. Vessakin löytyy, tosin lukossa

    VastaaPoista

Vain tilaajille - interpoloitu

Luotu 26.3.2024 Täydennys loppuun 27.3.2024 Tämä postaus kuten muutama muukin näkyy blogiani seuraaville, kun en sitä jakele somessa. Sanoma...