4.1.23

Päivitystä ja alkanutta vuotta

Vuoden vaihtuessa, vuodenvaihteen molemmin puolin on tapana tehdä yhteenvetoa  menneestä vuodesta. Laittaa lukuja jonoon, summata. Kukin mielenkiinnonkohteidensa ja tapojensa mukaan. Jos asioita mustiin merkitsee tavalla tai toisella. Pientä vähenemistä on ollut tämän vuodenvaihteen osalta havaittavissa, tai se on mennyt minulta ohi.
Tein omista tekemisistäni yhteenvetoa, mutta en niitä ala tässä luettelemaan: Pyöräilykilometrejä säähavaintoja, muita liikkumisia jalan ja bussilla. Montaa "lajia" on mennyt muistiinpanoina talteen, päättyneen vuoden kuten usean aiemmankin kuluessa. Kalenteripinno kasvaa edelleen.

Tapa tehdä asioita jotka ovat minulle oleellisia, on muuttunut tai muotoutunut päättyneen vuoden aikana jonkin verran. Olen kuvannut aiemminkin säästeliäästi ja ensin ajatellen ennen kun olen painanut kameran laukaisinta. Kuvia on kertynyt siksi pajon vähemmän kuin monella valokuvauksen harrastajalla, työkseen kuvaavista puhumattakaan. Työelämä on omalta osatani ohi, mistä olen hyvin tyytyväinen. Valokuvaus ei ole harrastukseni, vaan konsti tallentaa milloin mitäkin. Dokumentoida ja tehdä kuvallisessa muodossa muistiinpanoja. Muutoksesta pohdintaa ja havaintoja tämän julkaisun loppupuoella.

Uusi kalenterikirja käyttöön. Alla edellisen vuoden, joka kulkee uuden rinnalla jonkin aikaa kun pitää palata johonkin loppuvuoden juttuun.


Päivitystä.
Puhelimeni alkoi vuoden 2022 viimeisinä päivinä tyrkyttää kiivaasti päivitystä. Olen aika skeptinen päivitysten suhteen, enkä ole niitä tehnyt heti innolla kun niitä on ollut saatavilla.
Satuin nyt katsomaan, mitä päivityspaketti piti sisällään kun se oli kooltaan paljon tavallista turvapäivitystä suurempi. Siinä olikin päivitys jota kaipasin juuri muutama päivä aiemmin. Kamerasoftaan automaattinen päivämäärä ja kellonaika- vesileima kuvaan. Ja muutakin käyttökelpoista. Annoin päivittää, ja sitten kokeilemaan.
Tällaisissa "sääkuvissa" päivämääräleima on käyttökelpoinen. Onhan sen ja mitä vaan saanut photarilla lisättyä, mutta mobiilisti kuvaten ja saman tien somejakaen homma toimii sujuvammin ja ilman tietokonetta. Tosinpäin; leiman saa poistettua kuvasta, niin ikään photaroimalla. Jos sellainen on tullut vahingossa "taidekuvaan" tai muuhun selaiseen jossa sitä ei ole soveliasta käyttää.

Ylläoleva kuva, johon aikaleiman annoin mennä, jatkaa sääkuvaperinnettä jollaista olen harjoittanut kymmenisen vuotta. Tämä näkymä on vakiintunut jo jonkin aikaa. Reposaaren näkymä vaihtunut Itä-Porilaiseksi lähiönäkymäksi. Elämä kuljettaa, ja niin tulee kuljettamaan alkaneena vuotenakin. Reposaari jää yhdeksi etapiksi, ja uusi tulee tilalle. Vaihdoin Facebook-tietoihini asuinpaikakseni Porin,  vaajaan kahden vuoden reposaarelaisuuden tilalle. Minusta kuten varmaan  monesta muustakaan läppäsillan takaa tulleesta, ei tullut reposaarelaista. Alkuperäiset ovat oikeassa.
Asuntoni säilyy saaressa vielä muutaman kuukauden, mutta muutto häämöttää jo. Ainakin suunnitelmissa. Monta tavaraa on ennen sitä hävitettävänä, annettavana pois. Myymisestä en niin perusta. Elämäntapani, tapa tehdä asioita ja kuluttaa aikaa, on kehittynyt entistäkin vaivattomampaan ja yksinkertaisempaan muotoon. Kun ei tarvitse enää pingottaa tai onnistua työ- ja muissa sellaisissa asioissa.
 

Kulkemista ja tapauksia

 

Mentiin bussilla kaupunkiin. Poikkeukselliseti ilta-aikaan, kun Porin Linjat tarjoaa 8.1 asti ilmaiset kyydit klo 18 jälkeeen ajettavilla vuoroilla. Tarjous liittyy Valon Pori- tapauksiin Liisantorilla ja Raatihuoneenpuistossa, joissa on valaisut värivaloin- ja kuvioin.
Mutta me mentiin ruokakuppaan. Valoja olen nähnyt ennenkin, samoin raatihuoneen ja sen puiston.
Nappasin paluuauton lähtöä varrotessamme tämän kuvan R-kioskilla, jossa usein tulee juotua kahvit, tai ainakin bussia odotellessa.

Kuva on äkkikatsoen ihan tavallinen, jopa tylsä räpsy. Mutta huomioni kuvaa katsoessani kiinnittyi sen elävyyteen. Paneuduin kuvaa ottaessani kuvan ottamiseen vähän tavallista enemmän. Ja paneutuminen on kuvassa nähtävissä. Ikkunan takana näkyy, pöydällä näkyy, ja niiden valaistuserotkin näkyvät.
Puhelimellakin voi harjoittaa luovaa säätöä, äärimmäisyyksiin karkaamatta. jotta tulee luomuaspekti mukaan.
Pari neuvoa tai vinkkiä puhelimella kuvaamiseen: Sillä saa vaakakuviakin. Volumenappia voi käyttää laukaisimena, eikä täräyttää puhelinta näytöllä olevaa painamalla. Mummo / automaatti-asetusta pienemmällä resolla kuvatessa volumenappia pohjassa pitämällä saa kuvattua 10 kuvaa (ainakin) sekunnissa. Vitkaa, siis viivelaukaisintakin kannattaa jossain tapauksissa käyttää.
Ja puhelimen kuvat- ohjelmassa, siinä jolla kuvia selaillaan ja katsellaan, on ihan käyttökelpoisia muokkaus / säätötyökaluja: Valotusta, värilämpötilaa, kylläisyyttä, levelejä ja terävöintiäkin. Ja kokomuutos, ennnen tallennusta. Kaikki säädöt ja muut ovat peruttavissa ja alkuperäinen palautettavissa. Photarilla loput jos oikein tärkeä kuva sattuu tallentumaan.

 

 tämä jo välipäivinä, kun mentiin tori ärrälle kahville. Jälleen bussin lähtöä odottelemaan, räntääkin satoi. Kassahenkilö kysyi minulta kahveja tilatessani, että olenko eläkkeellä - eläkeläinen.  Kun heillä on eläkeläisalennus kahvista ja sen kanssa syötävistä. No minä, että olenhan minä. Sain alennuksen. Sanoin ettei ole eläkekorttia mukana, mutta sitä ei kuulemma tarvittu sillä kertaa ainakaan. Alennus on kyseisen paikan antama, ja kuten edellä; niin kahvista ja sen kanssa nautittavista.
Tupakista, kaljasta, karkista ja muusta sellaisesta sitä ei saa.
Tämä huomio siksi, kun jaettuani kokemuksni someen, kommettiraidalla parveili kommentteja että ruokaupasta ja varmaan alkostakin täytyisi tai kuuluisi saada eläkeläisalennukst.

Nyt saamani alennus oli ensimmäinen eläkeläiselämäni aikana. Jota on kulunut kaksi ja puoli vuotta. Se tuli yllätyksenä. Jälkeenpäin huvitti, mikä kiinnitti valloittavan iloisen myyjän huomion miunssa - eläkeläisenä. Oliko se hinaamani kauppakärry, vai muu olemukseni. Yhtäkaikki; hienoa!
Seuraavalla kerralla minulla ei ollut kauppakärryä. Kun ostokset olivat vähäisemmät ja kannoin niitä urheana.
Suosittelen torin R-kioskia varauksetta. Kahvi on hyvää, samoin leipomukset. Ja hintataso edullinen, ilman alennustakin.

 

Uudenvuoden raketit. Pistin videokameran jalustaan, tavoitteena saada kuvaa ja ääntä talteen. Videolta ruutu kerrallaan hetki jolloin raketti räjähtää loistoonsa. Kello oli noin 19. Keskiyön hetkeä en nähnyt, kun nukuin jo toista tuntia. Minuutiksi heräsin, havahduin. Kun pauketta kuului ikkunan takaa. Jatkoin uniani. Niin kuin jo ties kuinaka monentena vuodenvaihteena ennenkin.


YouTubeen menneessä videossa rakettia kuusen takana. Ei siellä missä ajattelin näkyvän. Lyhyestä virrenveisu kaunis. Aukeaa pikkuruudun alakulmassa näkyvästä ouTubelogosta sielläkin katsottavaksi, ja kuunneltavaksi.
 

 

Tätä kirjoitelmaa aloittaessani. Aamun ruutuaikaa, jolloin useimmiten otan läppärin pöydälle ja naputan. Muutakin toki; tilastoa, kuvanperkuuta ja selaista. Osatani on isojen koneiden käyttö ohi. Puhelin on vallannut alaa monessa, eikä se minua haittaa kun siihen tottuu ja totuttelee.

 

18.12.2022 - päivään palatakseni: Otin 128 gigaisen muistikortin dronesta, joka nukkuu talviunta.
Pistin sen puhelimeen, ja kopsasin sile aluksi kolmen vuoden kuvat tai neljän. Kun olen kaivannut niiden plaraamista puhelimessa, milloin minkäkin tarpeen tullen.
Ulkokovalevyt ja läppäri pitävät sisällään kaikki digikuvat ja skannatut ja muut, vuodesta 1986. Ei kaikkia munia samaan koriin. Pilvipalvelua en kannata, tai siitä välitä arkistoinnissa.
 

 


Vuodet nyt ja 4 aiempaa. Kuvamäärin ilmaistuna. Onhan tuo määrä vähentynyt roimasti "huippuvuosiin" verrattuna. Mutta niin tapa ja kohteetkin, kuten taisin edellä jo jankata.
Huomioitava, että tuolloin vielä osaksi työksikuvaamista ja tapahtumia joukossa.
Nyt riittää kuva tai pari / ryhtyminen tai kulkeminen.
 

 

Härkäviikot - selkäviikot alkavat, kun loppiainen lopettaa juhla- ja pyhäruljanssit. Mitä niistä enempiä pränkkäämään. Talven selkäkin taittuu aikanaan. Päivä on jo pidennyt sen verran että hullukin huomaa. Vaikka sananlaskussa pitäisi jo tapanina.
Lukisin Kustaa Vilkunan Vuotuista ajantietoa, mutta kirja on räpsöössä. Seuraavalla käynnillä se mukaan ja tänne kaupunkiin.

Hyvää loppiaista !

 

 

 

Porissa: 4.1.2023
______________


__()  )(  ()__


__


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

500

Otsikkona lyhyesti vain numero. Järjestysnumero tälle julkaisulle. On viidennensadannen kirjoituksen aika. Niitä on ollut varmaankin kymmeni...