sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Jouluevankeliumi


Tämä on raamattu jonka Mummuni; harras ja totinen ihminen uskossaan
osti minulle 1974.Keski-Porin kirjon aulasta Porin kirkkopäivillä.
Se on painettu 1969. Suomennos on XII yleisen Kirkolliskokouksen vuonna 1938 käytäntöön ottama. Niin lukee alkulehdillä. Teksti ei ole nykysuomea, ei selkosuomea, vaan sitä jonka minun ikäluokkani koulussa oppi tuntemaan ja joiltakin osiltaan kuten jouluevankeliumin; ulkoa oppimaan.

Otin ylläolevan kuvan vuosi sitten (2016 joulunalus), kun kertasin joka sanan ja lauseen; jakeen. Saattaakseni lukea sujuvasti ääneen. Olin tuolloin töissä vanhusten palvelutalossa lähihoitajana.
Olin joulun töissä; aattona iltavuorossa, joulupäivänä aamuvuorossa.
Pari päivää ennen joulua eräs asukas, rouva joka oli sodan aikana ollut rintamalottana, otti minut "puhutteluun". Sanoi vakavana, että niin haluaisi että luettaisiin jossain vaiheessa jouluaattoa jouluevankeliumi. Siis joku lukisi sen ääneen kaikille halukkaille, mutta erityisesti hänelle.
Se toisi hänelle joulun, joka oli ensimmäinen palvelutalossa, pois kotoa viettämänsä.
Kysyi, olenko itse aattona töissä ja voisinko nimenomaan minä sen lukea.

Edessäni oli vaativa tehtävä, jonka halusin viedä läpi, niin kuin se pitää viedä. Tiesin että siinä olisi itsessäni pitelemistä, etten sortuisi ja murtuisi kesken kaiken. Preppasin itseni jotenkin, ja suoriuduin juuri ja juuri. Se oli eräs  suurimpia hetkiä työelämässäni tämän jälkeen: (linkki), joka vanhusten ja muistisairaiden parissa jäi harmittavan lyhyeksi. Sairaslomineen neljään vuoteen.
Mutta muistot elävät, hyvät sellaiset.


Jouluevankeliumi löytyy Luukkaan evankeliumin toisesta luvusta,
sen alusta jakeen 20 loppuun. klikkaamalla kuva suuremmaksi . . .   kyllä te tiedätteToivotan hyvää joulua kaikille! 


...
..
.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

Betonikesä

Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla Väinölässä, eli radioasemalla oli tänäkin kesänä T.E.H.D.A.S. ry:n järjestämä näyttely. Yhdistykse...