lauantai 16. joulukuuta 2017

Sydänhuoltoa

Kyse ei ole sydämeni terveydentilasta, vaikka joku hätäinen ehkä kerkesi jo toivoa että nyt se on sanonut ylettömän makkaransyönnin johdosta poks.

Sen sijaan pari vuosi sitten hankkimaani myrskylyhtyä alkoi sammuilla ennen aikojaan. Petrooli hölskyi säiliössä mutta valo hiipui. Feuerhand- merkkinen sakasalainen myrskylyhty palaa valmistajan lupaamana 20 tuntia, kun 340 millilitran eli 3,4 desilitran säiliö on täynnä. Pienellä liekillä eräs kaveri sai lampun palamaan 45 tuntia.

Sydän lakkaa ottamasta polttoainetta, kun se ei yllä enää pohjaan saakka. Täydellä palaa kyllä, mutta vajaalla säiliöllä ei. Jotain täytyy tehdä; vaihtaa uusi sydän, eli se narun tapainen jossa liekki lepattaa.

Nämä kaksi lyhtyä hankin noin vuosi sitten. Sinkatun ensin, ja keltaisen pari viikkoa myöhemmin: 22.12.2016, jonka päivämärän sen pohjaan silloin tussilla piirsin. Nyt molemmat alkoivat "lakkoilla" ennen aikojaan.


Sydäntä oli laatikossa odottamassa.  Feuerhand "syö" 12 mm leveää.
Todellinen leveys  13.

Myydään 12 cm pätkissä, noin euron / kpl.

.

Zinkattuun laitoin uuden sydämen sellaisenaan. Leikkasin yläpäähän pienet viisteet ja hyvin rullasi paikalleen kuivanakin.
Keltaisen viritin sensijaan koekaniksi. Sydän lakkaa yltämästä riittävän syvälle säiliöön, kun siitä on kulunut noin puolet, eikä säiliö kulu alusta loppuun tyhjäksi. Niittasin vanhat sydämen jämät tiukasti yhteen, noin sentin limittäin. ja rullasin keltaisen lyhdyn polttimeen. Jos viritykseni toimii, öljy johtuu liitoksen yli, ja jämille syntyy lisäarvoa.

Kaikkea täytyy kokeilla, vaikkei uusi sydän "mitään" maksa. Tai tulee se hintoihinsa: Jos ja kun tilaan sitä Tunnelman tuojien verkkokaupasta, tilaan aina jotain mutakin mukavaa. Useimmiten uuden värisen lyhdyn (Feuerhandin, noin 25-30 euroa) lamppukokoelmaani. Suunta keräilyssäni on kylläkin värin sijasta antiikkisempien suuntaan. Sydäntä myydään varmaan jossain halpahallissakin, ehkä pidempinäkin pätkinä. Mutta näillä poltetaan nyt taas vuosi eteenpäin.


Jatkettu sydän polttimeen ruuvattuna. Kun alkaa "tökkiä" niin, tiedätte kyllä mitä.
Sydän säiliöön, poltin kiinni lyhtyyn, lasi kiinni, tankki täyteen ja lyhty tulille. Toivottavasti toimii

..
Pori: 16.12.2017. Klo 16:40


.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista ja palautteesta

touko-kesäkuun vaihteessa kuvattua ja koettua

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi. Ensimmäinen hellejakso tuli ja meni. Polkupyörän hankinnasta ja aktiivisemmasta pyöräilyn  aloittamisesta tul...